Još jedna blogerica objavila knjigu!

subota , 25.10.2008.



Novi naslov Lokotarove biblioteke Mali KaLibar - knjiga priča blogerice (koja paralelno vodi čak tri bloga!) Sonje Gašperov 'CYBER ZOO' , rezultat je pobjede na natječaju 'Prozac' Algoritma i časopisa 'Vijenac' :

Sonja Gašperov
'Cyber zoo'

zbirka priča
izd. Algoritam
stranica: 116
uvez: meki
cijena 79,00 kn

Riječ izdavača



Zbirka kratkih priča Sonje Gašperov 'Cyber ZOO' po stupnju svoje zaigranosti i provokativnosti teško da ima pandana u domaćoj književnosti: ove euforične priče ozbiljno propituju položaj i dosege ljudske vrste, antropocentričnost svijeta i deklarativno odbacuju, a onda im se i sam svijet opasno zaljulja – realnost i komunikaciju s Drugim nalaze u cyber sferi! I još se svemu tome vesele i lijepe uskličnike i ushite gdje god stignu! I još dobar dio ove knjige stavljaju na mrežu (cyberzoo.blog.hr) gdje će rasti i bogatiti se! Da, to je cyber-punk, nego šta!

Knjigu, naravno, otvara “Prolog”, pismo dragom Bogu i pokoja priča koja se može shvatiti i kao manifest.

Drugi dio “Brlog”, u kojemu pripovjedač šeće između prvog i trećeg lica, a ponekad se ta lica i pomiješaju u svojevrsnoj shizofreniji ili radikalnom otuđenju, čine priče o autoričinu alter-egu Divoti. Divotino sazrijevanje pratimo od djetinjstva do teških teoloških i teleoloških tema, usput se stalno spotičući o odnos čovjeka prema ne-ljudskim životinjama na najrazličitije načine, uključujući pri tom i zoofiliju i, hm… – humanofiliju.

Treći dio “Blog” pak dobar dio rješenja egzistencijalnih kriza nalazi na webu koji čini otvoren prozor (da ne kažem windows) u neki novi svijet. Potrebno je samo zakoračiti…

Na pismo Sonje Gašperov, osim likovne umjetnosti, kojom se profesionalno i pedagoški bavi, i e-tehnologija, vrlo očito su utjecali strip, crtići, možda i kazalište lutaka… mnoge silnice koje su pomiješane s njezinim zanosom i umijećem ove priče dovele do pobjede na natječaju “Prozac” koji organiziraju Algoritam i novina za kulturu Vijenac.

Dvije priče iz knjige besplatno pročitajte na ovome linku



Blogovi Sonje Gašperov :
- cyberzoo.blog.hr
- sonjecka.blog.hr
- majice.blog.hr






<< Arhiva >>