NOVO: Anna S. Politkovskaja - 'Putinska Rusija' (SysPrint, 2008.)

petak , 10.10.2008.


Anna S. Politkovskaja
'PUTINSKA RUSIJA'

izd. SysPrint
Format: 23.00
Broj stranica: 280
Uvez: meki
Godina izdanja: 2008
Prevela: Branka Savić
Cijena: 140,00 kn

Riječ izdavača



Knjiga "Putinska Rusija" Anne Politkovske nije analiza ruske državne moći i Putinove politike. Ona se bavi ljudima i događajima iz Ruske Federacije, sličnim onima koje nažalost možemo pronaći u bilo kojem dijelu nekadašnje geopolitičke Istočne Europe. Radi se o opisu tamne strane ruske stvarnosti, pa se poslije čitanja osjeća duboka nelagoda zbog nemoći ne samo da se učinjeno ispravi već i da se slična događanja spriječe ubuduće.
Uklanjanjem Berlinskog zida kao bujicom su odneseni istočnoeuropski režimi i Varšavski ugovor. Nestale su nedodirljive i nepogrešive komunističke partije. Rasuo se sovjetski imperij koji se prostirao na šestini svjetskoga kopna. Raspala se i Jugoslavija, da ne bude monotono, u moru krvi, mržnje i očaja.
Rusija, tj. Ruska Federacija utoliko je zanimljiva jer ima nepregledna prirodna bogatstva i skromnu, skoro nikakvu demokratsku tradiciju. Zanimljiva je stoga i njena "tranzicija", kako proces prvobitne akumulacije kapitala nastoje definirati neupućeni ili oni predobro upućeni ali plaćeni da prešućuju alternativne i socijalno humanije "tranzicijske " modele...






<< Arhiva >>