NOVO: Imre Kertesz - 'Dnevnik s galije' (Fraktura, 2008.)

subota , 04.10.2008.


Imre Kertész
'Dnevnik s galije'

roman
izd. Fraktura
Prevela s mađarskog Xenia Detoni
Cijena: 139,00 kn
Broj stranica: 264
Uvez: tvrdi s ovitkom
Visina: 205 mm
Naslov izvornika: Gályanapló

Riječ izdavača



“U čovjekovu će životu jedanput doći trenutak kada će naglo postati svjestan sebe, a snage će mu se osloboditi. Zapravo, tek od toga trenutka možemo računati sa sobom, jer smo tek tada rođeni. Klica genija nalazi se u svakom čovjeku. No nije svaki čovjek sposoban vlastiti život učiniti doista svojim. Istinska darovitost upravo je genij egzistencije. Riskirat ću: gotovo svako znanje suvišno je ako nije neposredna spoznaja o nama samima.”

Svoju zbirku zapažanja i lozofskih zapisa nastalih između 1961. i 1991. godine, dakle od vremena kada počinje pisati 'Čovjeka bez sudbine' do pada komunizma, Imre Kertész naziva “dnevničkim romanom”. U stalnome unutarnjem dijalogu s piscima i lozoma bez kojih nema ni njegova pisanja, Musilom, Kafkom, Camusom, Adornom, Freudom, Ni­et­zscheom i drugima, Kertész ispisuje briljantne stranice koje stoje uz bok njegovih romana, priča i eseja. Kertészovi dnevnički zapisi ujedno su dokument vlastita pisanja, ali i dokument vremena, mađarskog socijalizma, gulaš-komunizma, vremena u kojemu ništa nije bilo ni jednostavno ni lako. 'Dnevnik s galije' govori o dvadesetom stoljeću, o holo­kaustu, totalitarizmu i slobodi te je neprocjenjiv umjetnički, lozofski i osobni dokument svoga vremena.

Nema romanesknijega lika od mislećeg čovjeka. Jer, razmišljanje ne samo da je opasnost za sebe i okolinu, ne samo da je strast koja zamjenjuje sve ostale strasti, pustolovni­je od svih pustolovnih pusto­lovina, ne samo da je i od vjere vrsniji nutarnji proces - nego je i nadasve neuobičajeno.”



Besplatno poglavlje iz romana dostupno ovdje




<< Arhiva >>