Klub mladih IDS-a Liburnije

utorak, 17.11.2009.

Klub mladih IDS-a postao punopravan član IFLRY-a

Klub mladih IDS-a primljen je u punopravno članstvo IFLRY-a - Međunarodne federacije liberalne i radikalne omladine, na Generalnoj skupštini održanoj u nizozemskom Haagu od 12. do 14. studenog. Delegati su jednoglasno odlučili dati status punopravnog člana Klubu mladih IDS-a, koji su time „zaokružili“ priču o pridruživanju svim najvažnijim međunarodnim organizacijama koje okupljaju mlade liberale. Klub mladih IDS-a već je punopravan član europske organizacije Lymec-a te ISEEL-a, organizacije koja pokriva jugoistok Europe.

Klub mladih IDS-a je u Haagu bio zastupljen sa predsjednikom Marinom Grgetom, koji je organizaciju predstavio na nadležnom odboru Generalne skupštine IFLRY-a koji je skupštini proslijedio svoju pozitivnu preporuku za članstvo. Generalna je skupština inače bila i izborna, tako da je KM IDS-a već imao priliku i glasati za novo vodstvo organizacije koje se biralo u subotu.

Novi je predsjednik IFLRY-a Nizozemac Bart Woord (dosadašnji glavni tajnik), glavni tajnik je Nijemac Frederik Ferié, rizničar je Nizozemac Jan Van Run, a potpredsjednici su Jordi Villanueva i Calvet (Katalonija), Naomi Ichihara Rokkum (Norveška), Mirna Mneimneh (Libanon) i Mauricio Lopez (Kostarika).

Na skupštini je izglasan i novi manifest organizacije (koji se nije mijenjao od početka devedesetih), a donijet je i niz drugih bitnih odluka koje će usmjeriti rad organizacije u slijedećem razdoblju te nekoliko rezolucija o aktualnim političkim pitanjima. IFLRY je inače najveća i najznačajnija međunarodna organizacija koja okuplja mlade liberale iz čitavog svijeta. Osnovan je 1979. godine fuzijom dvije prijašnje federacije, od kojih jedna datira još iz 1947. godine, tako da organizacija ima više od šezdeset godina tradicije i kontinuiteta. Trenutno broji oko stotinjak članica. Glavni je cilj organizacije promocija i zaštita interesa mladih liberala i radikala iz čitavog svijeta kao i interese mladih na međunarodnoj razini.

Grgeta ističe kako je ulazak u IFLRY veliko postignuće za Klub mladih IDS-a te kako se time otvara veliki dodatni prostor za međunarodno djelovanje organizacije. Klub mladih IDS-a će se sada moći više koncentrirati na bilateralne i multilateralne projekte sa sličnim organizacijama iz Europe. Prvih nekoliko projekata planira se već za 2010. godinu.

- 11:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.11.2009.

Seminar i skupština Lymec-a

Od 3. do 6. studenog u Zagrebu je održan seminar pod temom „Energetska sigurnost Europe“, u organizaciji Lymec-a. Suorganizatori su bili politički pomladci KM IDS-a, mladi HNS-a, i mladi HSLS-a. Na seminaru kao jedan od suorganizatora sudjelovala je predsjednica KM IDS-a Liburnije Korana Kraguljac.
Održana su sljedeća predavanja : „Global energy outlook“ – dr.sc. Haris Boko s Energetskog Instituta Hrvoje Požar; „Uloga plina u sigurnosti opskrbe energijom u Europi“ – Tomislav Jureković, CROPLIN; „Uloga nuklearne energije u energetskoj budućnosti“ – dr.sc. Goran Majstorović, Energetski Institut Hrvoje Požar; „Ostali izvori energije (obnovljivi izvori)“ – Toni Vidan, Zelena akcija. „Električna energija liberalizacija“ – Ivan Toljan, HROTE.
Od 6. do 8. studenog održan je Executive Committee (skupština Lymec-a). Uvodnu riječ na EC –u održali su Aloys Rigout – predsjednik Lymec-a, Vesna Pusić – predsjednica Kluba zastupnika HNS – a, Marin Grgeta – predsjednik KM IDS-a, Dario Hrebak – HSLS, Vedrana Gujić - HNS. Na Ec–u su primljene nove članice u Lymec dok je nekima odlukom Skupštine uskraćeno članstvo.
Tijekom drugog dana EC –a, održano je predavanje „Kriza energetske sigurnosti u Europi“, u organizaciji ELF-a, Europskog liberalnog foruma, uz podršku Lymec-a i financiranje Europskog Parlamenta. Predavanje je održao dr.sc. Igor Dekanić.

- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #