četvrtak, 18.10.2007.

HDZ-ova Vlada uzima novac iz lokalnih proračuna pa dijeli svojoj klijenteli

Gradonačelnici Rijeke, Koprivnice i Đakova – Vojko Obersnel, Zvonimir Mršić i Zoran Vinković i kandidat SDP-a za predsjednika vlade dr. Ljubo Jurčić danas su na konferenciji za novinare oštro kritizirali HDZ-ovu poreznu politiku, kojom županije, gradovi i općine ostaju bez sredstava za razvoj, dok se državna blagajna puni kako bi se sada, uoči izbora, HDZ tim novcem razbacivao kako i gdje stigne ne bi li ušićario koji glas. Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković takvo HDZ-ovo ponašanje nazvao je “javnim organiziranim kriminalom” o kojemu bi svoje trebali reći i Državno odvjetništvo i pravosudna tijela. Slučaj izgradnje rukometne dvorane u osijeku posljednji je u nizu skandaloznih HDZ-ovih poteza, koji su sve samo ne zakoniti i legitimni. Glavni “efekt” decentralizacije na HDZ-ov način je smanjenje udjela lokalne samouprave u ukupnim poreznim prihodima od dohotka i dobiti i kumulacija u premijerovu uredu te raspodjela i to samo onim gradovima i općinama u kojima je na vlasti HDZ, ili bi to ondje kupovinom vijećnika tek trebao postati. Vinković je upozorio na slavonsku općinu Vladislavci gdje se vijećničkim mandatima trgovalo za vodovodnu mrežu. "Danas je država nekom majka, a nekom maćeha," dodao je tome Zvonimir Mršić, navodeći kako za koprivničku gimnaziju i sportsku dvoranu HDZ-ova Vlada nije izdvojila ni kune, a riječki gradonačelnik Obersnel posvjedočio je o nepravednom tretmanu Rijeke kod izgradnje kompleksa bazena. Za HDZ se, dodao je Mršić, kampanja već zahuktala i očigledno je da HDZ-ova Vlada javni novac koristi kako bi stekla stranačku prednost. “Vladimir Šeks poput Svetog Nikole ide po Slavoniji i dijeli darove gdje je HDZ na vlasti, a šibe gdje nije,” kaže Mršić.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Gradonačelnik Obersnel iznio je i podatke Ministarstva financija koji pokazuju kako su HDZ-ove izmjene zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave rezultirale ispodprosječnim rastom prihoda i smanjenjem udjela lokalne samouprave u ukupnim poreznim prihodima od dohotka i dobiti. Prema tim podacima prihodi od poreza na dohodak i dobit u 2007. porasli su na razini Državnog proračuna za 32,8 posto, a tek 3,66 posto na razini lokalne samouprave. Udio od 39 posto poreznih prihoda od dohotka i dobiti u lokalnoj samoupravi najniži je u posljednjih pet godina, kada se kretao od 44 do 48 posto.

Da se zakon nije mijenjao, lokalna samouprava bi ostvarila rast prihoda od 16,9 posto ili 637 milijuna kuna, a udio lokalne samouprave u prihodima od poreza na dobit i dohodak bio bi 44,8 posto što znači da bi se zadržao unutar petogodišnjeg raspona. Naša regionalna politika, nedavno predstavljena u Rijeci predviđa porast udjela fiskalnih prihoda u lokalnoj samoupravi na 20 posto, odnosno na 20 kuna od 100 'ubranih' kuna poreznih prihoda, što znači ne samo veću količinu novca za lokalnu samoupravu, nego i njen veći udjel u poreznim prihodima. (izvor SDP.hr)

- 12:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.