Klik - Po Europama

subota, 21.04.2018.

Potamnio sjaj Staroga grada



Već na sâmom izlazu s lijepe šumske staze dočekuje nas neugodna slika očigledno devastiranih objekata nekadašnjeg turističkog naselja sagrađenog na proplancima oko Staroga grada kladuškog.


Od šesnaestak kućica izgrađenih u "krajiškom stilu" i pokrivenih šindrom, neke trpe i žešću devastaciju. Žalosno ih je i pogledati.


Čak i središnja kula Staroga grada, sa svojim razbijenim staklima ne doima se previše održavanom.
Cijeli Grad bio je zaključan sa svih strana tako da ne znam kako to doista izgleda "unutra". Zapravo, moglo se možda zamoliti djelatnike dijela "naselja" koje još funkcionira da nam otvore "kapiju" za razgled, ali se toga nekako "nismo sjetili". A i pitanje je bismo li uspjeli.


U svakom slučaju, cijeli kompleks je istinski impozantan, prostran... i nije čudo da je to "Gazdi" već spominjanog "Agrokomerca" i inicijatoru turističkog kompleksa, Fikretu Abdiću Babi, navodno bio dio reprezentativnog "carstva".


U "smirenoj atmosferi" iznenađujuće urednog okoliša ugodno je prošetati, ali čovjeka zabole riječi iz ustiju njihovog sadašnjeg direktora (s web-a):
"Danas je omiljeno izletište, gdje rado dolaze svi, i domaći i turisti. Međutim, iako je veliki potencijal, Stari grad je neiskorišten. O njemu zapravo danas ne vodi brigu niko, ni lokalna zajednica ni Kanton ni entitet Federacija ni Bosna i Hercegovina iako je upisan u registar svjetske baštine"...

[Stari grad - Velika Kladuša - travanj 2018.]
Srećom, bar polovina objekata tamo vraća se u funkciju i to popravlja cijelu sliku... I dojam.

© • 21.04.2018. u 19:01 • Komentari (1) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com