Klik - Po Europama

utorak, 13.04.2021.

Odapetija strana Slave

Izvan ustaljenih itinerara po kojima "plahuta" onaj crveni turistički autobuščić dade se u našoj Bratislavi naći zanimljivih detalja...

Naopačke postavljenu Keopsovu piramidu Slovačkog radija već sam pokazao, onako kako se vidi s brda Slavin. A čini se da je u nekoj fazi povijesti fascinacija slovačkih arhitekata "kontra-oblicima" bila upravo neodoljiva. Ne sjećam se da sam igdje na tako malom prostoru vidio čak tri takva primjera... a možda ih u stvarnosti ima i više.


Ne znam kome se ovakva grdosija na sâmoj fronti prema Dunavu dopada, ali po nekim novijim fotkama na netu vidjeh da su ju većim dijelom pokrili "reklamnim ekranom"... Jer, valjda, ni za njih to čudo "ne da gledat u se"!


Zanimljivo je, tek kasnije "shvatih", da i stilizirani grb Bratislave (original sam pokazao koji post ranije) koji je apliciran (i) na mesinganim cestovnim gljivicama, ima bočne strane (zapravo "dvorca") ozbiljno nakošene, slično ovim zgradama. Kao po lokal-patriotskom obrascu.


Niti na stupićima pješačkih zona nema ponegdje neke simetrije, uniformnosti... Kao da se netko zainatio - "E baš neće biti jednako!".


Smiješno je reći, ali ni tramvajska pruga nije (mi) se pokazala kao neko oličenje očekivane pravocrtnosti.


Ovdje pak je vjerojatno sve u redu, "kako bog zapoveda", ali nama strancima je ta "sićušna" razlika u "inskripciji" slovačkih izraza za ulaz i izlaz tako neupadljiva da bismo bez odgovarajućeg popratnog prometnog znakovlja bili vjerojatno "izgubljeni u prijevodu".


I ova "kućna numeracija" je dio nekadašnjeg standarda proširenog po Mitteleuropi. Ta Beč ih je prepun, a i Zagreb bogme, odnedavno pretežno na Gornjem gradu.
Jedino što me fakat zbunjuje je to da se ista nalazi na slovačkoj kući usred Slovačke... a ne u Mađarskoj (utca) ili Austriji (Gasse)!

[Bratislava - travanj 2010.]
Prvi put objavljeno u prosincu 2017.
Nastavit će se...

© • 13.04.2021. u 13:45 • Komentari (9) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com