Klik - Po Europama

nedjelja, 11.04.2021.

Malo "po dunavski"...

Iako sam u prošlom postu najavio "bacanje u centar grada", ne mogu odoljeti priči o Dunavu koji nam se večer prije tako lijepo ljeskao u tami.


Iako je Bratislava nizvodno od Beča i do nje je Dunav u sebe primio još i rijeku Moravu, "njena" širina (rijeke) čini se*, možda mi se "samo čini", upola manjom od one rastrošno razlivene kod Beča.
__________________
* Nisam odolio upravo provjeriti širine Dunava kod Beča i Bratislave. Bio sam u krivu - u oba grada skoro je na dlaku jednako širok! I shvatio sam zašto mi se percepcija tako opako poljuljala - u Beču njegov paralelni Neue Donau vizualno širi sliku za dvostruko... za koliko su dulji i mostovi... naravno. Ah!



Nemalo sam se iznenadio vidjevši da je obalni dio Dunava tik ispod Bratislavskog grada pa i dijelom u zoni centra grada tako "običan", neuređen, čak pomalo "jadan". Ta tko bi vjerovao da se ni petsto metara od centra grada na Dunavu "fiksno" sidre teretni šlepovi...!


A sve je to zapravo većim dijelom zakamuflirano iza zidića promenade, istina vrlo uredne i održavane, s nizom klupa s kojih, budimo realni, niti jedan putnik namjernik koji je prisjeo odmoriti noge, ne može vidjeti sâmu rijeku!
Zapravo pomalo žalosno "rješenje integracije rijeke i grada"...


No ajde, ipak još malo "nizvodnije" počinje pametnije iskorištena gradska obala. Počinju uređeniji vezovi za poveće turističke brodove pa i za stalno usidrene hotel(e)... točnije "botel(e)" - boat-hotel(-e)... kovanicu koju vidjeh po prvi puta.
A da su noviji "vjetrovi" vjerojatno propuhali i nove urbanističke ideje, pokazuje uređenost obale nizvodnije od centra grada gdje se obala (ipak) pretvara u stvarni zeleni pojas bez vizualnih prepreka između šetališta, klupâ i rijeke. No do tamo za dosadašnjih posjetâ nisam došao.


Uglavnom, brodovi koji pristaju uz bratislavsku obalu Dunava standardni su dio turističke ponude cijele Mitteleurope.
Ne znam kolika je cijena takvog krstarenja rijekom, ali po bespogovornoj predanosti posade ovog njemačkog broda da sve bude tip-top, slutim da se radi o visokoj klasi.


Iako zbog plavkastih metaliziranih prozora ne mogoh vidjeti klijentelu u salonu broda, iskoristih njihov odraz za mali isječak bratislavske arhitekture.


I... zapravo se kod nedaleke tramvajske stanice, vidjevši ovaj golemi grb grada u plakatnom ormariću, upitah kako to da grad koji je toliko fizički (oduvijek bio...) blizu tako velebne rijeke kao što je Dunav, nema u svom grbu niti jednu plavu valovitu liniju? "Dunava"!

[Bratislava - travanj 2010.]
Prvi put objavljeno u studenom 2017.
Nastavit će se...

© • 11.04.2021. u 11:11 • Komentari (12) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com