Klik - Po Europama

petak, 09.04.2021.

Još jednom "odozgo" (II)

Ni drugi, onaj "glavniji" brežuljak Bratislave s "Gradom" na vrhu, nije bio pošteđen dvaju naših obilazaka, noćnog i dnevnog.


Na Bratislavský hrad može se došetati
iz nekoliko smjerova, a noću je možda najzanimljiviji
onaj stubišni, kojim se dopre tik ispod njegovih zidina.


Uzlazni popločeni putevi odlično su osvjetljeni laternama na "kandelabrima", a sâme zidine i svjetiljkama u tlu što društvancu spremnom za zafrkanciju daje šansu poigravati se svjetlom i sjenama u stilu "Drakule"...


S nekoliko razvedenih terasa dvorca pogled na noćnu Bratislavu je za pamćenje. Odsjaji svjetala u Dunavu su, čini se, najdojmljiviji.
Na njihovom možda najvažnijem gradskom mostu "namontirali su" restoran u obliku letećeg tanjura pa je isti postao svjetski poznat kao "UFO-bridge" (mi bismo rekli "NLO-most").

Poslije smo otišli pješice preko mosta pogledati
tu konstrukciju odozdo i otkriti način ulaska gostiju
u restoran (liftom unutar jednog od kosih stupastih
nosača!). I izlaska naravno, obrnutim smjerom.
Ne sjećam se točno, možda smo bili u cajtnotu, a
možda su nas odbile cijene (ulaz samo na terasu-vidikovac
danas iznosi 6,5 € po osobi)... Uglavnom, prepuni dnevnih
dojmova nismo imali pravu potrebu isprsiti se poput pijanih
milijunaša (glavna jela na jelovniku kreću se od 22 do 30 €. Po jelu/osobi).



Sljedećeg prijepodneva u šetnjici preko dvorca pružili su nam se neki drugi i drugačiji vidici, ali se "leteći tanjur" nije mogao izbjeći.
[Nije mi jasno kako su njihovi urbanisti mogli "natrkeljiti" taj neki neboderski sklop u pozadini koji je iz glavnog pravca gledanja potpuno "preuzeo" pogled na stup i "figuru" restorana. "Ubili" su mu "dojam". Da je izgrađen samo stotinjak metara istočnije, nikome ne bi vizualno smetao...]


Kako bilo... gore je bilo ljudi, šetača, parova.
Užitak i mir.


A tamo nizvodno, isticao se jedan drugi, tada pomislih - "također svemirski most", ne toliko po izgledu (makar mu ništa ne fali!), nego po imenu "Apollo". Međutim, nisam (bio) u pravu, ime je bio dobio po nekoj njihovoj tadašnjoj naftnoj kompaniji.
Mnogo važniji, ipak, čini mi se osebujan način na koji je taj most kod gradnje bio postavljen na svoje današnje mjesto. No kako ću o njemu za koji dan imati poseban post, strpite se. Doznat ćete tada.

[Bratislava - travanj 2010.]
Prvi put objavljeno u studenom 2017.
Nastavit će se...

© • 09.04.2021. u 23:13 • Komentari (13) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com