Klik - Po Europama

ponedjeljak, 20.11.2017.

Malo gore, pa natrag



Tršćanski Trg Jedinstva Italije mnogima je fascinantan ne samo po palačama (njih šest) koje ga obrubljuju, nego i po dojmljivoj površini koja gleda prema moru. O "bandierama", vitkim visokim jarbolima zastava s tršćanskim simbolom (vrška koplja / helebarde) na samom vrhu da se i ne govori.


Stari dio Trsta, neka vrste donjega grada stješnjenog između impozantnih zgrada, u iznenađujućoj je suprotnosti s uobičajenom predodžbom i "razglednicama" Trsta


U jednoj od ulica niđoh na neku nedefiniranu "metalnu konstrukciju" ugrađenu u asfalt i "k'o cucku mi je žal" što nisam pitao prisutnog domoroca čemu to služi. A tako me lijepo gledao!
Ja sam tada "špekulirao" da je to neka vrsta "navođenja" za javni autobusni promet... no ne nađoh poslije dokaza. Ali me to istraživanje dovelo do druge tršćanske atrakcije - tramvaja koji od Trsta vodi uzbrdo do Ville Opicine i djelomično zbog strmine pruge koristi tehnologiju uspinjače (!). Totalno ludilo!
I kad se već poveselih razlogu da se otputim ponovno do Trsta konzumirati taj "fenomen", svježi podatak obznanio je da je ta tramvajska linija u srpnju ove godine (2017.) ukinuta zbog nekih nedavnih incidenata (nesreća) na trasi! Pravi peh.


Oni koji se sjećaju Velikog kanala (Canal Grande) i Crvenog mosta (Ponte Rosso) na njemu, nemalo bi se iznenadili dosadnom "običnošću" tog nekadašnjeg "buvljaka". Nigdje ni traga nekadašnje pomame Jugovića.


Na brdu San Giusto, iznad grada, i na njegovim strmim obroncima nađe se kojekakvih tragova višestoljetne urbanizacije, ali i kontinuiteta fortifikacije.
Izgleda da su se oko tog grada stalno neki "otimali" ili bar to željeli. TA sjeća li se, recimo, netko parole: "Trst je naš!"...?


Moderno doba često nije imalo previše sluha za "starorimske" portale, "slavoluk(ov)e" kojima očito taj prostor nije oskudijevao. Ili se pak prakticirala reciklaža davno isklesanih kamenova pri gradnji palača ili su se neki dijelovi ziđa jednostavno inkorporirali u novo urbano tkivo.


A ovaj usputni sunčani sat, kao "sjećanje" na "slavodobitno preuzimanje" grada pri kraju Prvog svjetskog rata (kao "zahvala" za prevrtljivo sudjelovanje u "Velikom ratu"?), ako ništa drugo, pokazivao je na dlaku "točno vrijeme". Bilo je 14:58!

[Trieste - ožujak 2008.]

© • 20.11.2017. u 19:01 • Komentari (1) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com