Klik - Po Europama

ponedjeljak, 13.11.2017.

Riva, arriva-arriva!

U mjestu Peschiera del Garda na jugu jezera Lago di Garda vidio sam i pokazao kako izgleda "izlaz" vode iz jezera, a na suprotnom njegovom, sjevernom kraju, voda dotječe solidnom "gorskom" rijekom Sarca (njeno ušće nisam vidio ili ga se ne sjećam), ali i omanjim bistrim potocima.


U zoni obalne šetnice svi ti vodotoci premošteni su solidnim pješačkim mostovima za neometanu "cirkulaciju" putnika namjernika.


Obale oko ušća postaju okupljališta, a u toplije dane u godini mnogi, pretpostavljam, i zagaze u bistru ledenu vodu. Ja bih.


Iako je jezero dugačko skoro 55 kilometara vjerujem da se regulacijom izlaznih brana čak i za visokih dolaznih voda s obronaka Alpa / Dolomita uspijeva održavati nivo jezera stalnim, a šetnice tik do obale nepotopljenima...


Za one "komotnije" tu je i klasičnija nasuta obala s ružičnjacima i balustradom kao zidićem za razgledanje panorame.

Mjesto kao takvo nije nas zanimalo... ili je parking bio na njegovom udaljenom kraju pa smo se osim ugodnog đira po obalnoj "promenadi" suočili samo s nekim slučajnim posebnostima.
Jadna od njih je i način parkiranja bicikala, meni dotad neviđen.


Očito je u tom mjestu turizam bio silno bitna "grana" jer su, prema fotografiji na nekom zidu, do Rive del Garda doveli željeznicu krajem 19. stoljeća te ju, nakon ekspanzije i prevlasti automobilističkog prometa (kako je to posvuda bivalo), ukinuli već 1936.


A da bi tradicija bile nekako sačuvana pobrinuli su se i lokalni vatrogasci dijelom svoje vidno pokazane opreme.
I jedna mala bizarnost povezana s ovom fotkom. Dok sam fotografirao ovog njihovog oldtimera kroz rešetkastu ogradu, bio sam očito uočen od nekog skrivenog "dežurnog operativnog" koji je iz ne znam kojih razloga nakratko, na sekundu-dvije, upalio (javnu?!) alarmnu sirenu. Nadam se kao pozdrav, a ne kao "zabranu". Uostalom, nisam ga / to uopće abadirao.

[Riva del Garda / Lago di Garda - travanj 2011.]

© • 13.11.2017. u 19:01 • Komentari (2) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com