Klik - Po Europama

utorak, 10.10.2017.

Jezerski grad i Janis okolo

Kao po nekoj centrifugalnoj sili, svaki nas sljedeći posjet Beču u obilascima "baca" sve više prema njegovom obodu, predgrađima. Tako je došla na red i krajnja točka na shematiziranom prikazu linija podzemnih željeznica Beča koja je niknula na istočnom dijelu iza Asperna negdje oko 2013. godine - Seestadt. Recimo... "Jezerski grad".


Iako je Beč poznat po željezničkim prometnicama na povišenim koridorima (cijeli je sustav u sâmom centru grada tako bio izgrađen na ciglenim mostovima s velikim lukovima), za ovaj betonski most po kojem je do Seestadt-a bila dovučena pruga (načelno "podzemnog"...) U-Bahna kažu da je rezultat "novijih pristupa".


E sad... Za Seestadt se govori da je to trenutačno jedno od najvećih novih urbanističkih projekata u Europi. Vele da će do 2028. godine tamo niknuti grad za preko 20.000 stanovnika sa skoro jednako toliko radnih mjesta (!). Kad samo pogledam obližnju golemu, funkcionirajuću (!) austrijsku tvornicu automobila koncerna "Opel"... uopće ne sumnjam.
I, pazi 'vamo, govori se o idealnom (budućem) mjestu za inteligentne investitore, poslovne doseljenike i poduzetnike... Što reći na to!?
Za sada me neodoljivo podsjeća na zagrebački Bundek.


Oko jezerca, koje se vjerojatno neće moći pretjerano širiti, postoji improvizirana "promenada" za blatnije dane, a već i sada, dok je grad "tek na početku", ima šetača... I znatiželjnika.


Sâmo jezero se tretira i kao kupalište, ali nije dozvoljena ribičija... pa ni pristup psima do vode (samo unaokolo)..., barem za sada, pa je to možda dio plana da se uspostavi bogat i raznovrstan eko-sustav. A pozamašnim ribama jezero već naprosto vrvi.


Okolna infrastruktura koja se već djelomično izgradila vidljivo odskače od uobičajenih dizajnerskih rješenja... pa često nije ni razvidno čemu što služi. Osim ping-ponga koji je, po tragovima, očito "prilično konzumiran".


Nisu zaboravljeni ni skejteri za koje je već "sustav" ispod nadvožnjaka željeznice unaprijed predvidio mjesto za egzibicije. A oni isti okoliš već obilato ornamentirali u skladu s njihovom (sup)"kulturom". Ma šta to značilo.
Za one malo nepažljivije čitače... samo ukazujem na očiglednu austrijsku pedantnost - dodir "skejtodroma" i pločnika za "ostale šetače" ili bicikliste uredno je već inicijalno odvojen/osiguran posebno stiliziranom ogradom. "Sicherheit zuerst!".


Iako je gradnja stanova/poslovnih prostora u punom jeku, rekreacijski dio je po meni već završen... Za naše pojmove priličan odmak u prioritetima...
I na kraju što je s Janis (Joplin) iz naslova? Prikazana "promenada" ili prstenasta obilaznica jezera uz novonastale zgrade već sada nosi naziv po toj pjevačici iz 1960-ih! Na betonskom zidiću su upravo pokušavali nekim stiliziranim uzorkom prekriti tragove besmislenih nadri-grafiterskih žvrljanja, no ne bih se čudio da do nekog sljedećeg obilaska na njemu osvane cijeli niz grafiterskih remek-djela "In Tribute to Janis Joplin"...!

[Beč - Seestadt - rujan 2017.]

© • 10.10.2017. u 19:01 • Komentari (4) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com