Klik - Po Europama

ponedjeljak, 02.10.2017.

Siddhartha na bečki način

Iako sam laik za budizam, privuklo me jedno poglavlje odlične knjižice* (na engleskom jeziku) "Weird Vienna" ("Otkačeni Beč") koju je duhovito napisao rođeni Bečanin, pokušavajući na svjetlo dana iznijeti pomalo čudnjikave posebnosti Beča, ne baš razvidne uobičajenim turističkim ekskurzijama.


Dotična knjižica uputila nas je u još jedno bečko predgrađe gdje uz Dunav i njegove mini lučice za čamce i obližnju frekventnu željeznicu operira i nepregledno stovarište (kineskih?) kontejnera...
Tamo je na jednom uskom zelenom pojasu uz rijeku, skoro potpuno nevidljiva s glavne ceste, izgrađena "Pagoda mira", budistički hram nama neuobičajene arhitekture.
["Big picture" - pozicija pagode posuđena je s GoogleMaps-a]


Skoro besprijekorno održavana građevina čini se bajkovitom u skromnom, ali uređenom okolišu tik uz miran vodotok Dunava... i dvije-tri klupe u poluhladu.
Osim jednog-dva biciklista koji su načas zastali i zasjeli, oko hrama nije bilo nikoga. Stekao se dojam da "u obične dane" ne postoji neka isforsirana euforija... poklonstva ili nečeg sličnog. Dapače, kao da to mjestašce zrači mirom usred prometnog košmara koji se unaokolo (i šire) zbiva.
Ali zato i pagoda i taj okoliš za vrijeme budističkih svečanosti (vidjeh na fotografijama!) budu mjesto neopisive radosti, šarenila i ushita mnogobrojnih prisutnih.


S terase koja okružuje pagodu može se na njenom "vijencu" s nekoliko velikih reljefa iščitati cijeli Budhin život, uključujući i nekako poznatiju epizodu sa "samoodrezivanjem" kose mačem tik prije njegovog "odlaska u asketizam"...




A u niši, pozlaćeni Budha (Siddhartha Gautama) u lotos-pozi i okupan suncem, meditirao je na svoj način...

[Beč - Budistički hram / Friedenspagode - rujan 2017.]
______________
* Hvala Vanji (Blog "Nepoznati Zagreb") što mi ju je pravovremeno posudio na uživanje

© • 02.10.2017. u 19:01 • Komentari (10) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com