Klik - Po Europama

petak, 22.09.2017.

S noge na nogu, od slapića do slapa


Priroda stvara kojekakva čuda... i vjerojatno mnoga od njih nisu dostupna prosječnom putniku namjerniku, nego možda tek nabrijanom avanturistu.
Kanjon Vintgar pokraj Jesenica kroz koji se probija rječica Radovna, kao igra vode i kamena zaslužio je da ga se vidi i, srećom, nađoše se ljudi koji ga u popriličnoj njegovoj dužini "premostiše"...






Na samom kraju uređene "staze" i izlazu iz kanjona mnogi ne odole ovjekovječiti svoju nazočnost u tom nesvakodnevnom okolišu, pentrajući se po mokrim skliskim stijenama ne bi li bili u pravom kadru za slikanje s pozadinskim slapom kojim rječica Radovna prelazi iz Vintgara u svoj nizinski tok te nakon 2,5 kilometra "uplovi" u Savu.


Neki se pak, zajedno, samo prepuštaju njegovom huku. Ili možda "šumu"...sudeći po tome kako je službeno prozvan: "Slap šum".


Putnici vlaka na liniji Nova Gorica - Jesenice imaju tu privilegiju vidjeti bar djelić kanjona Vintgar odozgo, s mosta koji ga na njegovom kraju natkriljuje. Ako se snađu pogledati kroz prozor u pravom trenutku poslije izlaska iz istoimenog tunela.

[Vintgar - lipanj 2013.]
Usput... budući da sam svoj post o Vintgaru najavio prije tri dana, pojavu slične teme u današnjem postu blogera Vjetarugranama shvatio sam kao koincidenciju... ;-)

© • 22.09.2017. u 19:01 • Komentari (4) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com