Klik - Po Europama

subota, 17.06.2017.

Osvrt na Osmanlije




..

Srednjoeuropska povijest stoljećima je bila prožeta opsadama i bitkama s Osmanlijama tako da ih ni "ikonografija", koja je iz/iza toga slijedila, nije prikazivala u "najboljem svjetlu".Na jednom tako benignom mjestu kao što je zgrada u dvorskom vrtu zamka u Krumlovu naiđoh na neke smijuljkave "dječarce" s meni nepoznatom simbolikom štita, kubura i čizama, ali očito gubitnika poslije neke bitke, ili pak s odrubljenom glavom osvajača u ruci.
Što reći i na paralelu, oslikani "grb/oval" zamijećen na zidu krumlovske Vijećnice (?) na središnjem trgu na kojem evidentno vrane kljucaju odrubljene glave brkatih likova s kosom stegnutom/ošišanom u prepoznatljiv "rep"... da ne kažem "perčin"!?



Dvorski vrt [Češki Krumlov - travanj 2009./ travanj 2017.]

Je li i "tunel" na stupovima koji je bio izravna veza dvorskog vrta s dvorcem dio neke predostrožnosti (poput tunela za izlazak nogometaša s nogometnog terena kako bi ih se zaštitilo od gnjeva eventualno nezadovoljnih navijača) ili je samo eklatantan primjer "komoditeta" aristokracije za slučaj kiše (ili "prejakog" sunca) - to mogu samo sa smiješkom špekulirati.

© • 17.06.2017. u 19:31 • Komentari (4) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com