Klik - Po Europama

utorak, 27.06.2017.

Canradban za Kahlenberg I


Nussdorf - Kahlenberg [Beč - lipanj 2017.]

Ta riječ "Zahnradbahn" mi je jedna od onih od kojih su ti "puna usta"... kao da si uštrcaš "šlag-sprej" pa uživajući mljackaš...

No dakle, ta bečka "zupčana željeznica" bila je dijelom "dekadentnog" društvenog šarma na prijelazu "onih" stoljeća, preživjela je nekih pedesetak godina prevozeći hedoniste na strme obronke Kahlenberga i njegovih vinograda, vinskih podruma, pivničkih baščâ i "vidilica".

Imam dojam kao da su Bečani, začudo, zanemarili taj dio svoje povijesti... Od željeznice, barem "na terenu", ostalo je tako malo "artefakata" da njena više-manje sačuvana trasa duga nekih pet-šest kilometara, naravno uzbrdo, ne predstavlja ama baš nikakav mamac za tisuće turista koji inače bauljaju po gradu. Srećom! Bili smo tog dana jedini tamo...

© • 27.06.2017. u 17:01 • Komentari (2) #ponedjeljak, 26.06.2017.

Privikavanje uz 30°C
Karlsplatz / Burggarten [Beč - lipanj 2017.]

Ne valja Beč "zagristi" divlje, "na prvu loptu"... Nešto u njemu pacificira svaku nervozu koju bi putnik namjernik eventualno donio u grad sa sobom.

Isprepletenost bečkih parkova koji predvečer postaju masovna okupljališta "dobre volje" kao i ta neka "laissez faire" ili "take it easy" atmosfera vrlo brzo čovjeka obuzmu... i ne puštaju danima.

© • 26.06.2017. u 20:01 • Komentari (4) #nedjelja, 25.06.2017.

U nova osvajanja neosvojenog


Park Oberlaa / Küniglberg [Beč - lipanj 2017.]
Najveći "izazov" na našim putovanjima predstavlja mi pronalaženje još "neosvojenih" lokaliteta koji ostavljaju dojam (Austrijancij bi rekli "zum Nachdenken"), a nisu "must-visit"-punkt baš u svakom božjem itineraru..., a da o autobusima znatiželjnika ni ne govorim.

Ne mora to biti neko "makro"-mjesto prepuno uzbuđujućih detalja ili bremenito povijesnim činjenicama; dovoljan je i zakutak nekog parka kojeg smo, eto, bili zaobišli u prošlim posjetama, a svojim gegom (put prema "nowhere"), ubavošću, posebnošću... ili, jednostavno, nekom osobno prepoznatom metaforikom ostaje "upečaćen".

© • 25.06.2017. u 19:01 • Komentari (4) #ponedjeljak, 19.06.2017.

********************************************************************

© • 19.06.2017. u 19:01 • Komentari (0) #nedjelja, 18.06.2017.

I nešto usputno...


... [Češki Krumlov / Tabor - travanj 2017.]

Pred odlazak iz Krumlova, a pri izboru tamnog piva u usputnom lokalu, kod jednog (piva) privukao me atribut "Nakouřený..." što mi skoro nije trebalo prevoditi. I po etiketi na boci koja je ubrzo stigla na stol dalo se naslutiti da su neki dimovi (i dimnjaci!) "imali prste" u njem'.

Prisjetih se kako sam putem, u gradiću Taboru, na dimnjacima neke tvornice zamijetio nezamislivo velike limene "samo"-okretne kape, mislim da su ih kod nas nazivali "pijetlovima" (s krestama). Takav tip kućne, limene dimnjačke galanterije kod nas je, slutim, potpuno nestao iz proizvodnje, dok u Češkoj, očito, ni dvo/tro-metarski "pijetlovi" na dimnjacima tvornicâ nisu rijetkost.

I tako... Pivo je bilo "vrlo korektno" za mene koji preferiram tamne varijante, ali... ali ... Možda sam očekivao nešto intenzivnije, "šmek" dimljene šunke ili nešto slično. I gle čuda, danas prebirem po netu tražeći recenziju čeških piva, među inim i "mojeg Nakouřený-og", i čitam sljedeće: "Although quite a pleasant dark lager, the smoked taste is noticeably absent."

I s time završavam putositnice iz Češke! Za ovu sezonu...
Za desetak dana pojavljujem se s "novim" Bečem.
"U isto vrijeme na istom kanalu".

© • 18.06.2017. u 19:01 • Komentari (4) #subota, 17.06.2017.

Osvrt na Osmanlije
..

Srednjoeuropska povijest stoljećima je bila prožeta opsadama i bitkama s Osmanlijama tako da ih ni "ikonografija", koja je iz/iza toga slijedila, nije prikazivala u "najboljem svjetlu".Na jednom tako benignom mjestu kao što je zgrada u dvorskom vrtu zamka u Krumlovu naiđoh na neke smijuljkave "dječarce" s meni nepoznatom simbolikom štita, kubura i čizama, ali očito gubitnika poslije neke bitke, ili pak s odrubljenom glavom osvajača u ruci.
Što reći i na paralelu, oslikani "grb/oval" zamijećen na zidu krumlovske Vijećnice (?) na središnjem trgu na kojem evidentno vrane kljucaju odrubljene glave brkatih likova s kosom stegnutom/ošišanom u prepoznatljiv "rep"... da ne kažem "perčin"!?Dvorski vrt [Češki Krumlov - travanj 2009./ travanj 2017.]

Je li i "tunel" na stupovima koji je bio izravna veza dvorskog vrta s dvorcem dio neke predostrožnosti (poput tunela za izlazak nogometaša s nogometnog terena kako bi ih se zaštitilo od gnjeva eventualno nezadovoljnih navijača) ili je samo eklatantan primjer "komoditeta" aristokracije za slučaj kiše (ili "prejakog" sunca) - to mogu samo sa smiješkom špekulirati.

© • 17.06.2017. u 19:31 • Komentari (4) #petak, 16.06.2017.

Francuski v.s. engleski... parkDvorski vrt [Češki Krumlov - travanj 2009./ travanj 2017.]

O ukusima se, kako kažu, ne raspravlja pa se neću upuštati u špekuliranje je li "ljepši" neki francuski park (s, ukratko, strogom simetrijom parkovne ornamentike) ili pak neka engleska varijanta (s vegetacijom i pripadajućom "galanterijom" porazmještenom kao da ju je "voda donijela").

Neki dan sam od upućenijih od sebe čuo i time osvježio saznanje da je i zagrebački Maksimir u glavi i planovima njegovog idejnog tvorca, tamo krajem 18. stoljeća, Maksimilijana (!) Vrhovca, "trebao (navodno) biti" francuskog tipa pa je na koncu, nekoliko desetaka godina kasnije, ipak ostvaren u engleskom stilu čime se i danas diči.
Da nije bilo tog "preokreta", možda bismo i mi danas onuda vrludali okruženi "simetričnim formama"... ako bi ih netko takvima održavao... Ako!?

© • 16.06.2017. u 16:01 • Komentari (4) #četvrtak, 15.06.2017.

Izlaz u prirodi
Dvorski vrt [Češki Krumlov - travanj 2009.]

Nedugo sam čuo rečenicu: "Krumlov je zapravo tako malen grad, a toliko toga se u njemu može doživjeti"... Sjećam se kakvo je iznenađenje bilo naći se, nakon izlaska iz stamenih, masivnih zidina dvorca, skoro slučajno, u nezamislivo urednom i uređenom dvorskom vrtu... parku... francuskog tipa.

Kad njegovi vrtlari stanuju u "kućicama u cvijeću" onda se svaki njihov "napor" i iskazano umijeće čini tako logičnim. Zadovoljnim ljudima brušenje estetike, očito, nije "tlaka".

Je li ta "geometrijska tišina" podsticajna i drugima, ne znam!? Ali bilo je jasno da je poslovni čovjek "s akreditacijom" usred svete nedjelje pronašao tamo svoj mir u nemiru.

© • 15.06.2017. u 19:01 • Komentari (6) #srijeda, 14.06.2017.

Krumlovski intermezzo II
... [Češki Krumlov - travanj 2009./ travanj 2017.]

Malo mi je bilo zastrašujuće vidjeti "uživo" ove kamene kugle (kao stvarne artefakte) koje su nekoć, vjerojatno, u jeku kojekakvih "previranja" letjele "amo-tamo", izbacivane nekakvim katapultima, čime li...!?
U raznim engleskim TV-dokumentarcima to doba je, kako već dolikuje pedantnim Englezima, prilično vjerno "simulirano"... ali kad se nečija glava nalazila u potencijalnoj trajektoriji "kosog hi(t)ca"... i to "uživo"... ne vjerujem da je bilo imalo ugodno.

"Ovi gore" su bar znali "koliko je sati". Jer su si "sat" znali nacrtati.
Nama pak nije trebalo sunce da se pokaže vrijeme... za prepuštanje iskrenom doživljavanju trebalo bi zaboraviti na vrijeme.

Velebnost nekog prizora, vidika... ili "vibra" nekog mjesta, "bremenitog" poviješću poput Krumlova, znade pobuditi posebne emocije "u čovjeka" pa tako i spontani, pomalo zaneseni zagrljaji nisu nimalo neočekivani.

© • 14.06.2017. u 19:01 • Komentari (3) #<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se