Klik - Po Europama

petak, 14.07.2017.

Bečki intermezzo IV


... [Beč - lipanj 2016./ lipanj 2014.]

Dobro kaže podsjetnik na pločniku - "Langsam!"
"Aber sicher!" - obično se odgovara.

Ovim bečkim crticama kojima ne treba previše popratnih riječi najavljujem "Kurze Pause".
Nastavljam, opet, krajem mjeseca. Kome drago. A i kome nije...

© • 14.07.2017. u 19:01 • Komentari (5) #četvrtak, 13.07.2017.

I sve tako to...
....Park Oberlaa [Beč - lipanj 2016./ lipanj 2014.]
Jasno mi je da je količina "iznenađenja" na nekom prostoru (poput Oberlaa parka) konačan broj, ali u nizu godina u kojima sam "svraćao" onamo, bilo busom bilo tramvajem, još nisam nabasao na neke dijelove parka s kojima sam bio iznenađen u svojem prvom dodiru s "njim", 1988. godine... ali sam zato otkrio mnoge nove bisere... Kao da "ga" uspijevaju s vremenom "osvježavati", rearanžirati poput nekog izloga u konfekcijskoj radnji.

Vidim, Bečani se "ne predaju"... s ponosom objavljuju da na jesen do sâmih ulaznih vrata "Terma Wien", odnosno parka, dovode produljenu liniju podzemne željeznice. Hoće li to pospješiti "napučenost" parka u cjelini... ne znam? Hoće li to "izaći" na dobro ili na lošije? Teško je reći.
Čut će se sljedeće godine.

© • 13.07.2017. u 19:01 • Komentari (5) #srijeda, 12.07.2017.

Različitost pogledâ

Park Oberlaa [Beč - lipanj 2017./ lipanj 2016.]

A svi nesputani!

© • 12.07.2017. u 19:01 • Komentari (4) #utorak, 11.07.2017.

Za zdrav duh...


Kurpark Oberlaa / Leitturm Esterhazypark [Beč - lipanj 2017./ lipanj 2016.]

Nije Oberlaa samo puko šetalište sa slobodno-pomicljivim ligeštulima ili "toplicama" za pacanje... (u prijevodu: "za penziće"). Na neočekivanim mjestima pronalaze se kojekakvi smišljeni sadržaji i za adrenalince... svih uzrasta.

Nekome tko pomisli da je "alpinistički zid" za juniore trivijalan "piece of cake", nudim kao izazov "free-style" penjanje po "pravom zidu" u Esterhazy parku (usred Beča!).

© • 11.07.2017. u 19:01 • Komentari (4) #ponedjeljak, 10.07.2017.

Melem za dušu


Kurpark Oberlaa [Beč - lipanj 2017.]

Bečani lijepo svoj park Oberlaa nazivaju "Kurpark"-om... vjerojatno prvenstveno zato što na njegovom rubu već poodavno postoje termalni izvori koji se posljednjih godina pedantno razvijaju u sve atraktivnije "Terme Wien"..., ali to "lječilišno" u nazivu parka ja interpretiram upravo kao "melem za dušu".

Ako se i zanemare svi "sadržaji" koje taj park, otprilike velik kao petina zagrebačkog Maksimira, pretvaraju u omiljeno mjesto za aktivnu rekreaciju, sâma priroda koja se ondje "razvila" od 1973. godine, kad je osmišljen i napravljen na mjestu zapuštenih (!) postopoljina, nevjerojatno je smirujuća i ugodna...

© • 10.07.2017. u 19:01 • Komentari (7) #nedjelja, 09.07.2017.

Bečki intermezzo III
... [Beč - lipanj 2017.]
Strana zemlja - drugačija povijest, kultura, običaji, jezik...

Niz svakodnevnih detalja koji mogu (za)plijeniti pažnju... ili jednostavno izmamiti osmijeh na lice promatrača. Pogotovo ako se "okine" pokoja asocijacija.

© • 09.07.2017. u 19:01 • Komentari (3) #subota, 08.07.2017.

Pod zvijezdama II, III, ...

Kad sam naslutio da u Beču postoji više zvjezdarnica (ta i u Zagrebu postoje (bar) dvije, ona gornjogradska "oficijelna" i ona na Voćarskoj koju smo oduvijek zvali "Popovska") vidio sam da će to biti zanimljiva potraga po bečkim brdima.U ovoj, tzv. Kuffnerovoj zvjezdarnici nabasasmo, kao znatiželjnici, na čovjeka koji nam je na naše pitanje "bi li se moglo malo popeti na terasu promotriti panoramu grada?" uljudno objasnio da slobodno dođemo kasno navečer.
"Of course! At night" - zahvalismo. Ta to je ipak "zvjezdarnica"!


Impozantan, pomalo institucionalno uštogljen kompleks pored Ottakringa izniknuo nam je odjednom, zapravo nenadano, kao i tolike "stvari" u tom prostranom gradu kad se krene u "browse"-anje. Prva asocijacija bila je - zvjezdarnica, ali kad se po mnogočemu oko zgrade mogao nanjušiti "miris" vojske... bit će da je to ipak neka radarska stanica, smještena ovako samozatajno "usred grada".... [Beč - lipanj 2015./ lipanj 2017.]
I na koncu, kako buran dan obično "prestaje" negdje u zoni Dunavskog kanala i njegovog razigranog "šušura", odjednom mi je sinulo da i dobro poznata zgrada Urania na samom utoku Dunavskog potoka (!) u Dunavski kanal ima, osim ostalih društvenih i kino-sadržaja, i kupolu zvjezdarnice što se tek naknadnom provjerom potvrdilo. Izgrađena još u doba plinskih svjetiljaka mogla je, bez današnjeg gradskog "svjetlosnog onečišćenja", "zvjezdarnički" (!) funkcionirati i usred (tada već...) velegrada...

© • 08.07.2017. u 19:01 • Komentari (5) #petak, 07.07.2017.

Pod zvijezdama I

Nije tajna da se kod planiranja obilaska nekog grada... pogotovo Beča kojeg kao bolje poznajem... vodim intuicijom i unaprijednim gledanjem u kartu kada pokušavam napipati neke čudne gradske "konstelacije", poglavito ako su u zelenim zonama.Za obilazak Sveučilišne zvjezdarnice zaintrigirala me je Google-ova zračna snimka... Ta tko bi odolio takvom neobičnom obliku "nečega" usred "nekakvog" golemog parka.


Ugodno su me iznenadila širom otvorena vrata i slobodan ulaz u nešto što bi se prije nazvalo "đžunglom" nego zvjezdarničkim kompleksom


Usred tog "parka" smjestila se zgradurina stila zgrade HAZU u Zagrebu (ali dvostruke (!) tlocrtne duljine)... čak i s trijemom za svečan dolazak gostiju, osoblja, studenata (?).
[Ne treba zanemariti da je ta Zvjezdarnica podignuta za vladanja Franz Josefa I.]


A da o velebnom stubištu u unutrašnjosti i ne govorim.


S četiri tipične pokretne kupole za zaštitu teleskopâ...Sveučilišna zvjezdarnica [Beč - lipanj 2017.]
... i još jednim posebnim, dislociranim tornjem s kupolom u parku... fakat ostavlja dojam...

Šteta što se zbog gustoće okolne vegetacije ni na koji način (ili ja bar mislim tako) ne može odnekud (osim dronom) obuhvatiti pogledom u cjelini.

Kuriozitet u svemu tome je da je prekodnevni* slobodan pristup građanstvu u taj parkovni kompleks omogućen tek nedavne 2013. godine.
________________
* Mnogi parkovi u Beču zatvaraju se preko noći tako da u njima nema tragova (noćnih) vandalizama.

© • 07.07.2017. u 19:01 • Komentari (4) #četvrtak, 06.07.2017.

Bečki intermezzo II
Novi Dunav/Dunavski otok/Stari Dunav [Beč - lipanj 2016./ lipanj 2017.]

Teško je od Dunava odmaknuti se "samo tako". A nekmoli opisati ta popodneva uz njega u pet-šest slika...

Treba mu se vratiti... Za gušt. I opet.

© • 06.07.2017. u 19:01 • Komentari (6) #<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se