Deus meus et omnia!

srijeda, 26.09.2007.

Levi Strauss

Na današnji dan, 26. rujna 1902. godine umro je Levi Strauss, izumitelj "jeansa".
Rodio se u židovskoj obitelji 1829. godine u njamačkoj pokrajini Bavarskoj. 1843. mladi Levi odlazi u New York gdje su se njegova dva brata već uspješno bavila proizvodnjom tekstila i krojačkim zanatom. Po dolasku u Ameriku ostavlja New York i odlazi ujaku u Kentucky kako bi mu pomogao na farmi i možda jednom preuzeo posao. Ostao je kod ujaka pet godina a zatim je pokušao ostvariti vlastiti san: postati nezavisan "businessman".

1853. godine Levi postaje američki građanin i seli u San Francisco. U Californiji je u to vrijeme još uvijek vladala "zlatna groznica", pa je Levi očekivao da će zaraditi u rudarskim kampovima, prodavajući odjeću tragačima za zlatom.

1872. Leviju se javlja Jacob Davis, židovki krojač, rodom iz Latvije, koji je osmislio novi kroj hlača, ali nije imao novaca kako bi patentirao pri državi svoj izum, pa je molio Levija za materijalnu pomoć.

I tako 1873. godine počinje proizvodnja hlača u San Franciscu u tvornici tvrtke Levi Strauss & Co., koje će postati poznate u cijelom svijetu: levisice.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



- 08:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #