Deus meus et omnia!

ponedjeljak, 28.05.2007.

NACIONALNI SUSRET FRAME NA TRSATU

U petak, 25. svibnja 2007., u marijanskom svetištu na Trsatu okupilo se oko 700 članova i simpatizera franjevačke mladeži. Na susretu je sudjelovalo i 14 učenika iz naše škole. Kako smo se okupili iz cijele Hrvatske, bilo je lijepo čuti sva naša narječja i podijeliti svoja iskustva sa mladima iz najrazličitijih krajeva domovine.
Poslije predstavljanja i upoznavanja, kroz predavanja i zanimljive radionice, pokušali smo razmišljati o temi susreta: Usudimo se živjeti Evanđelje!
Obogaćeni novim spoznajama i novim prijateljima, vratili smo se kući u nedjelju 27. svibnja, sa željom da se svi ponovno nađemo i iduće godine na sličnom susretu.


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

- 18:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.05.2007.

Norijada

Maturanti u velikom finalu...
Želimo našim maturantima što više raspjevanih i sretnih dana, poput ovih...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 22.05.2007.

IV. KONCERT ZBOROVA KATOLIČKIH ŠKOLA HRVATSKE

Dana 12. svibnja 2007. godine u Zagrebu, u Gundulićevoj ulici, u sportskoj dvorani Ženske Opće Gimnazije održan je IV. Koncert zborova Katoličkih škola Hrvatske. Nastupili su zborovi iz različitih krajeva Lijepe naše: od Osijeka i Sinja, Pazina, Splita, Zadra, do Zagreba i Slavonskog Broda.

Ove godine se okupilo više od 350 izvođača. Svaki zbor je izvodio po tri pjesme: jedno klasično djelo, jedno djelo nacionalne baštine, čime ujedno predstavljaju svoj kraj, i na kraju jedno moderno djelo.

Naš zbor se toga dana okupio u 14 h ispred Franjevačkog samostana. Iako je «spao» na trećinu jer su neke članice imale krizmu, a druge bile bolesne, pojačanje smo dobili iz orkestra. Naime, na nastup su nas pratili flautistica Gabrijela i gitarist David. Vožnja u autobusu brzo je prošla uz pjesme. Kad smo došli u Zagreb, otišli smo vidjeti dvoranu i učionicu u kojoj smo se trebali presvući i „upjevati“. Nakon upoznavanja s programom (nastupali smo šesti po redu), dobili smo sat i pol slobodnog vremena za šetnju Zagrebom. I to je brzo prošlo, a nakon ponovnog okupljanja u dvorištu Ženske opće gimnazije, otišli smo u sportsku dvoranu na tehničku probu. Proba je dobro prošla što je značilo da je vrijeme za presvlačenje u svečane haljine i profesionalno uvježbavanje pred koncert. Presvukle smo se u učionici (uz pomoć jedne bivše učenice i zborašice naše gimnazije, Katarine). Pet minuta prije pola osam sišli smo opet u sportsku dvoranu.

Točno u pola osam pozdravila nas je časna sestra (čijeg se imena ne mogu sjetiti?) i kratkim govorom nam zaželjela ugodno druženje. Volim takve kratke govore jer za vrijeme dugih govora samo raste naša trema pred nastup. Na binu se prvo popeo zbor Isusovačke klasične gimnazije iz Osijeka. Nakon njih su nastupili zborovi iz Zagreba, Sinja, Pazina i Zadra. Tada smo na red došli i mi. Popeli smo se na pozornicu i počeli sa našim kanonom «Aleluja». Zatim je na red došla pjesma «Oj jesenje duge noći» i na kraju «Svjetlo svijeta». Sve smo dobro otpjevali i dobili zasluženi, glasni pljesak. S osmijehom na licu pogledali smo dva zadnja nastupa zborova iz Splita i domaćina, Ženske opće gimnazije. Na kraju koncerta svi su se zborovi okupili na pozornici i zajednički otpjevali koral «Ave Maria», što je ujedno bilo i geslo ovog koncerta.
Nakon pjesme, slijedila je večera, a i zatim zajedničko druženje svih zborova ponovo u sportskoj dvorani. Uz ples i pjesmu zabavljalo se do dugo u noć, a mi smo „morali kući poć'“, ali smo pjesmu nastavili u autobusu sve do samog Slavonskog Broda.

U ponedjeljak smo u školi dobili pohvale i zasluženu nagradu (hvala našem ravnatelju, p. Miji). Osim pohvala, dobili smo i pozive na druge smotre zborova i gostovanja u drugim klasičnim gimnazijama. Do tada i do idućeg susreta zborova katoličkih škola možemo samo obećati da ćemo marljivo vježbati ono što najbolje znamo, pjevanje.

Tatjana Kuprešak, 2.a

evo link za druge slike yes ima još naših slika
http://www.zog.hr/fotoalbumi-10/zboroviks07.htm

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

- 11:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.05.2007.

Regionalni susret za osobe sa invaliditetom

U subotu, 19. svibnja, u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića na Jelasu, održan je regionalni susret osoba s invaliditetom. Poslije upoznavanja i druženja, slavili smo svetu misu koju je predovio vlč. Mato Lešić u koncelebraciji sa domaćim župnikom Josipom Babićem, fra Ilijom i fra Lukom.
Na susretu je bila i nekolicina učenika naše škole. Poslije mise nastavilo se sa druženjem.


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

- 10:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Misa zahvalnica za maturante našega grada

U četvrtak, 18. svibnja 2007, na svetkovinu Uzašašća, u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći, slavila se misa zahvalnica za proteklo srednjoškolsko obrazovanje maturanata našega grada. Uz maturante, njihove nastavnike i ravnatelje, na misi je bila i nekolicina naših učenika.
Misno slavlje predvodio je vlč. Drago Tukara, povjerenik za pastoral mladih naše biskupije. U prigodnoj propovijedi potaknuo je mlada na razvijanje vjerničkih vrijednosti i na izgradnju boljeg svijeta u kojem živimo.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.05.2007.

Natjecanje u malom nogometu

Tradicionalno natjecanje u malom nogometu između svih razreda naše škole odvija se dva puta godišnje, jednom na početku i na samom kraju školske godine.
U srijedu, 16.05.2007., na školskom igralištu održano je finale. Po prvi puta u finalu su se našli 4.b i 3.b. Nakon cijelotjednog smišljanja taktike kako pobjediti: 3.b pobjeđuje.
Uz fer suđenje profesora Tolića i pravednu igru, utakmica je bila vrlo napeta samim time što je gotovo do zadnje minute bilo 0:0. No u zadnjim minutama Ivan Čuljak zabija taj pobjedonosni gol.
Po prvi puta 3.b pobjeđuje. Lijepo je vidjeti ponosna lica pobjednika kako se šetaju s trofeom po školi. Ne bi bilo fer da ne napišemo imena pobjednika. Pa idemo redom: Slaven Dugalić Toffolini, Ivan Čuljak, Igor Čuletić, Alar Josip,Daniel Bačić i pomoćni igrač Matija Marceković.
slika govori više od riječi pa uvjerite se....

Image Hosted by ImageShack.us

- 09:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 15.05.2007.

Propovijed našeg kardinala Bozanića koju je izrekao prilikom misnog slavlja na Bleiburgu možete naći u cijelosti ovdje!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

A o susretu kardinala Bozanića sa maturantima čitaj ovdje!

- 10:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROSLAVLJEN BLAGDAN BLAŽENOGA IVANA MERZA U ZAGREBU


U četvrtak 10. svibnja u prepunoj bazilici Srca Isusova u Zagrebu gdje se nalazi grob bl. Ivana Merza, proslavljen je njegov blagdan. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u kojem je sudjelovalo petnaest svećenika predvodio je msgr. MARIJAN OBLAK zadarski nadbiskup u miru, a kod sv. mise pjevala su združena dva zbora iz dviju župa Srca Isusova iz Riječke nadbiskupije, sa Zameta i iz Škrljeva. Pozdravljajući nadbiskupa na početku sv. mise postulator o. Božidar Nagy istaknuo je činjenicu da je nadbiskup Oblak jedini od sadašnjih živućih hrvatskih biskupa koji je sudjelovao na Drugom vatikanskom saboru; spomenuo je također kako službeni papinski dekret o beatifikaciji bl. Ivana Merza izrijekom spominje činjenicu da je bl. Ivan Merz četrdeset godina prija 2. vatikanskog sabora živio ono što će Sabor kasnije dati kao smjernice vjernicima za kršćanski život.

Svoju je propovijed nadbiskup Oblak usredotočio na liturgiju koja je bila središta duhovnog života bl. Ivana i sredstvo njegova posvećenja. Osvrnuo se i na njegovu disertaciju o utjecaju liturgije na francuske pisce te je na kraju svoje propovijedi rekao:

„Na liturgijsku, poglavito euharistijsku duhovnost i pobožnost bl. Ivana Merza, stavio je zlatni pečat naš Sveti otac Benedikt XVI. On u svojoj nedavnoj apostolskoj pobudnici Sakrament ljubavi među onim svecima kojima je sakrament Euharistije uvijek bio središte njihove svetosti, spominje našega Hrvata Ivana Merza. To je najveće priznanje našemu Blaženiku i svima hrvatskim katoličkim vjernicima, štovateljima presvete Euharistije i ljubiteljima liturgije.“

Za blagdan bl. Merza Bazilika se pripremila trodnevnicom kod koje su pjevali sastavi mladih: „Damask“ iz župe sv. Pavla Retkovec i „Kefa-Stijena“ župe sv. Petra iz Zagreba. Tri svečane prijepodnevne svete mise na sam blagdan predvodili su o. Božidar Nagy, postulator, o. Franjo Korade župnik Bazilike, i vlč. Alojzije Žlebečić dekan. Učenici i profesori susjedne škole koja nosi ime po bl. Ivanu Merzu (jer je u toj školi, bivšoj bolnici bl. Ivan Merz završio svoj zemaljski život) sudjelovali su na prijepodnevnoj sv. misi nakon koje su proslavili Dan škole. Uz bogati program otkrivena je i spomen bista bl. Ivana Merza, rad kipara Vida Vučaka, koja će od sada stajati u cvjetnjaku na ulazu u školu. Školu bl. Ivana Merza u prijepodnevnim satima pohodio je i gradonačelnik Milan Bandić kao što se vidi iz priloženog članka iz novina od 11.V.2007.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Državna smotra «Lidrano 2007.»

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Prve proljetne zrake najavile su ovogodišnji «Lidrano». Ponovo sudjelujem s pjesmom Irene Vrkljan «Zaljubljeni dan». Naša Kazališno – koncertna dvorana «Ivana Brlić – Mažuranić» gotovo je puna. Sjedim u gledalištu i pratim natjecanje osnovaca. Još malo pa sam na redu. Odlazim iza scene. Nestrpljivo čekam svoj red dok mi srce uzbuđeno lupa, a dlanovi se znoje. Voditelji najavljuju moje ime, a potom i pjesnikinju i njenu pjesmu koju ću interpretirati. Izlazim pred publiku i žiri. Riječi teku, stihovi odzvanjaju u meni... Kraj. Lagani naklon i odlazim sa scene. Do svijesti mi dopire pljesak i moj unutarnji glas: «Mogla si to puno bolje. Nisi dala sve od sebe.» Ipak, prosudbeno povjerenstvo je odabralo baš mene za državnu smotru. Nakon mjesec dana dobivam i službeni poziv za državni Lidrano koji će se održati u Novigradu. Uskoro ću otputovati u Istru.

21. travnja u ranim jutarnjim satima mala skupina od trinaest članova iz naše županije i desetak iz požeške kreće mini busom do odredišta. Put je prilično dug, ali zanimljiv. Razgovaramo, družimo se, dogovaramo. U Novigrad smo stigli oko petnaest sati. Smješteni smo u hotelu Laguna. U sobi sam sa simpatičnom gradišćankom Martinom koja je predstavljala svoj školski list Zvono. Dobili smo programe koji su sadržavali nastupe i razgovore na okruglim stolovima, ali i večer s pjesnikom Enesom Kiševićem.

Novigrad je simpatičan istarski gradić uz more. Krase ga autentične kamene kuće s plavim žaluzinama i prekrasni vrtovi prepuni cvijeća, palmi i drugog primorskog raslinja. Odiše mirom i čistoćom. Šetamo obalom i uživamo u mirisima mora, lovora, ružmarina, tek procvjetale mirte i lavande, ali i kricima galebova i zvucima tišine koja odzvanja kamenim uličicama.

Samostalni scenski nastupi bili su u maloj kongresnoj dvorani hotela Maestral. Predviđeno je 36 samostalnih scenskih izvedaba, a ja sam bila trinaesta po redu. Bilo je zaista raznolikih tekstova, vrlo uvjerljivih i odlično odglumljenih uloga. Nizali su se stihovi Vesne Parun, Josipa Pupačića, Miroslava Krleže, Vesne Krmpotić, Pabla Nerude, Tina Ujevića, Dragutina Tadijanovića, Luke Paljetka, Dragutina Domjanića, kao i monolozi:"Gospođica Julija" A.Strindberga, barunice Lenbachove Miroslava Krleže, monolog Blanche iz Williamsove drame "Tramvaj zvan žudnja", monolog iz Gavranovog djela "Kad umire glumac", Pometov monolog iz Držićeve komedije "Dundo Maroje", Glorijin monolog iz istoimene Marinkovićeve drame, Medejin monolog iz Eurepidove tragedije i dr. Najinteresantniji su bili Medejin monolog koji je izvela učenica iz zagrebačke klasične gimnazije koja je ove godine obilježila 400-tu obljetnicu postojanja, te Pometov monolog koji je izveo učenik iz zagrebačke Elektrostrojarske škole. U prosudbi je bila glumica Vlasta Ramljak, redateljica Snježana Samac i redatelj Mužek. Sljedeći dan je bio predviđen za okrugli stol gdje smo dobivali zbornike radova, zahvalnice i slušali ocjene prosudbenog povjerenstva. Bila sam jako zadovoljna svojom ocjenom i činjenicom da mi nisu našli zamjerke. "Lana je imala lijep logičan ton. U potpunosti joj odgovara tekst. Lijepo, nježno kao vila. Dobra artikulacija glasa, krasna dikcija. Jako lijepo."

Pratila sam i skupne scenske nasupe koji su bili zanimljivi, originalni, a najinteresantniji je bio nastup učenika iz porečke gimnazije koji su izveli zanimljivu igru u psihijatrijskoj klinici za koju su sami napisali tekst, te su dobili ogroman aplauz. No, članovi prosudbenog povjerenstva su izjavili da su ih ove godine ugodno iznenadili samostalni scenski nastupi jer su bili prilično kvalitetniji od skupnih nastupa. Bilo bi lijepo da smo mogli pogledati i koju TV emisiju, poslušati radijsku emisiju ili literarni kao i novinarski uradak, no nastupi su se poklapali, pa smo vrlo malo mogli pratiti izvedbe u ostalim kategorijama.

Ipak, mislim da se na ovakvim smotrama može zaista puno naučiti, ali i družiti s učenicima iz cijele Hrvatske. Zanimljivo je na jednom mjestu vidjeti tako šaroliko mnoštvo mladih i čuti različite lokalne govore, narječja i zapaziti sve te jezične i govorne osobitosti.

Na kraju pozdravljam organizatore koji su nam priredili druženje uz ples kraj bazena ispred našeg hotela. Ta luda večer uz ples, poneki skok u bazen, veseli smijeh i druženje ostat će mi u nezaboravnom sjećanju.


Lana Pletikapić, 3. a

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 10:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 07.05.2007.

Sportski susret katoličkih gimnazija

Već tradicionalno, od 4. do 6. travnja, na Bjelolasici su održani sportski susreti katoličkih gimnazija Hrvatke. Kako smo navikli na pobjede i medalje, i ove godine su naši mladi sportaši kući donjeli tri medalje. Iako ove godine nisu išli svi sportaši naše škole, ponosno smo donjeli te tri ne manje vrijedne.

Košarkašice i nogometaši su osvojili druga mjesta, a košarkaši prvo.

Tri dana odmora, zabave i uživanja na svježem zraku svima je dobro došlo. Ovi susreti ujedno su i oproštajno natjecanje od naših maturanata koji svoju sportsku karijeru u našoj školi zauvijek završavaju.

Naš je ravnatelj u ponedjeljak, 7. travnja 2007., pod velikim odmorom pozvao u zbornicu sve natjecatelje i još im je jednom čestitao i potaknuo ih da budu kvalitetni u učenju, kao što su u sportskim aktivnostima.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 11:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 04.05.2007.

Gost na satu vjeronauka

Gost na satu vjeronauka danas je bio pater Marko Glogović koji ovih dana vodi duhovnu obnovu u franjevačkom samostanu. Pater Marko pripada pavlinima, pa nam je govorio o svom Redu, a drugi dio sata govorio je o pobačaju, budući da vodi Centar koji se bavi upravo problematikom pobačaja.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Biskupijski susret mladih

U subotu 28. travnja u Donjem Miholjcu održan je susret mladih naše biskupije.
Prije podne naši domaćini predstavili su nam povijest njihovog grada koji ove godine slavi 950 godina od utemeljenja župe.
Poslije podne bile su zanimljive radionice, a vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio naš biskup Marin, uz njega su bili pomoćni biskupi i 20tak svećenika.
Na susretu se okupio lijepi broj mladih.
I učenici naše škole su sudjelovali na susretu. Evo nekoliko fotografija:


Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #