Deus meus et omnia!

četvrtak, 08.03.2007.

Križ kao privremeni smještaj

Zabaviti se, to je dužnost. Dužnost za svakoga od nas! Ali što reči o onima koji žive u neljudskim uvjetima, što reči o onima koje su izdali u ljubavi, ili što je s onima koji jednostavno ne vide budućnost niti za sebe, niti za svoju djecu? Zar i ove osobe nemaju pravo na veselje? Želio bih parafrazirati biskupa Tonina Bella koji je jednom zgodom spomenuo Kalvariju kao parkiralište.

Jedan umjetnik iz talijanskog grada Molfetta poklonio je župniku stare gradske katedrale veliko raspelo od pečne gline. Župnik nije točno znao kamo staviti raspelo, pa dok je čekao savjet komisije za umjetnička djela, odlučio je objesiti raspelo na zid sakristije i stavio je natpis kraj raspela: PRIVREMENI SMJEŠTAJ! Biskup Tonino Bello u tom natpisu vidio je nešto uistinu nadahnuto i zamolio je župnika da ostavi baš na tom mjestu križ sa tim istim natpisom.

Za biskupa Tonina Bella taj natpis upravo je divno definirao svaki križ: privremeni smještaj. Za svaku osobu koja pati, možemo imati riječi utjehe. Budi hrabar: križ koji nosiš samo je privremeno smješten u tvojem životu, pa makar trajao i čitav život. Na Kalvariji prije dvije tisuće godine tmine su trajale samo od podneva pa do tri sata poslije podne. Pa i rijeke ljudskih suza traju samo tri sata, iako se možda to vrijeme čini kao vječno.

Na Klavriji se može parkirati samo od podneva pa do tri sata poslije podne, a poslije tog vremena, stupa na snagu zabrana parkiranja, uz opasnost da nam dignu križ. Pa čak niti Bog nije mogao podnijeti muku koja bi trajala duže od ta tri sata. A poslije muke slijedi odlaganje križa. Zemlja će tijekom tri dana preoblikovati tijelo, koje je u nju pohranjeno kao sjeme, a zatim će nebo zapjevati uskrsni Aleluja!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Susret nastavnika katoličkih srednjih škola u Dubrovniku

U Dubrovniku, od 2. do 4. ožujka 2007. godine, održan je godišnji susret nastavnika katoličkih škola koji svake godine organizira Savez katoličkih škola pod pokroviteljstvom udruge Renovabis. Petnaest djelatnika naše škole uputilo se u ranim jutarnjim satima 2. ožujka prema Dubrovniku kako bi sudjelovalo na spomenutom skupu. Prva postaja bila nam je na Širokom Brijegu gdje smo vidjeli poznatu širokobriješku gimnaziju koju su utemeljili franjevci, a zatim smo posjetili crkvu i mjesto gdje je tijekom drugog svjetskog rata ubijeno trideset franjevaca. Poslije Širokog Brijega posjetili smo Međugorje gdje smo se zadržali u osobnoj molitvi i razgledavanju svetišta.
Po dolasku u Dubrovnik imali smo malo vremena za razgledavanje grada, a zatim smo započeli sa znastvenim skupom. Tema skupa bila je Uloga i perspektive katoličkih škola u Hrvatskoj. Predavanja su redom održali: sveučilišni profesor iz Austrije, dr. Leopold Neuhold sa temom: Škola i odgoj pred izazovima promjena ljestvica vrijednosti, a drugoga dana predavanja su imali dr. Ivan Milanović Litre sa temom: Strategije razvoja hrvatskog školstva u Republici Hrvatskoj i uloga katoličkih škola. Domaći biskup mons. Želimir Puljić, imao je predavanje pod nazivom Dodirne točke Crkve i društva u katoličkoj školi. Poslije biskupa koreferate su održali mr. sc. Vini Rakić sa temom Odgojno djelovanje suvremene hrvatske škole – doprinos katoličkih škola, te dr. Fra Ivan Udovičić sa temom Uloga djelatnika u katoličkim školama.
Dan smo završili prigodnim kulturno-umjetničkim programom koji su pripremili domaćini.
U nedjelju, 4. ožujka, okupljeni oko mjesnog biskupa, zajedno smo slavili euharistiju. Obogaćeni novim spoznajama i poznastvima, poslije ručka smo se uputili svojim kućama. Zahvaljujemo domaćinima, klasičnoj gimnaziji iz Dubrovnika, na dobro organiziranom skupu i prijateljskoj atmosferi.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


- 20:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #