Deus meus et omnia!

nedjelja, 25.02.2007.

Prva korizmena nedjelja

Evanđelje prve korizmene nedjelje govori nam o Isusovim kušnjama u pustinji. Fra Bonaventura Duda u svojoj knjizi U plemenitu srcu piše:
Đavao nudi Kristu svoje metode: imati – vladati – moći. One se na ovaj ili na onaj način ponavljaju u povijesti svijeta (i Crkve) i u povijesti svakog čovjeka, pa i kršćanina. Napast je zapravo u tom: imati pošto-poto; vladati makar uz cijenu da služiš Đavlu; moći samo da ovladaš ljudima.
Krist je imao svoj put. Izražava ga riječima Pisma. On se ne da zavesti da ljudima poda kruha i zabave, a kamoli da se dočepa vlasti, makar i od Đavla... Njegov je put: dragovoljno vršenje vvolje Očeve; put zajedništva, vjere i ljubavi s Bogom. Do srca svojih podanika on ne dolazi nikakvim pritiskom: on očekuje njihovu ljubav i privrženost odmila.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 21:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.02.2007.

Pepelnica

Danas smo započeli korizmu. Radi se o vremenu koje nas podsjeća na 40godišnje putovanje Izraelskog naroda iz ropstva u slobodu, ali sjećamo se i 40dnevnog Isusovog boravka u pustinji prije svojeg javnog djelovanja.
Temeljni kršćanski stav je obraćenje. Obraćenje vodi prema dvostrukom cilju: pomirenju s Bogom i otvaranju prema braći ljudima. To približavanje Bogu i ljudima može se ostvariti na više načina: čitanjem Biblije, razmišljanjem i produbljivanjem vjere, odricanjem od stvari koje nam nisu nužne za život, pronalaženjem trenutaka tišine kako bismo bolje upoznali sebe i svoj odnos prema Bogu... Post je važan u kršćanskom životu, ali pitajmo se ima li smisla uzdržavati se od hrane, a ne mijenjati svoj život? Ima li smisla postiti i ne jesti meso dok i dalje psujemo i ne pazimo na svoje ponašanje??? U današnjem Evanđelju Isus nas poziva da u molitvi i postu ne budemo kao licemjeri koji ispunjaju zakon samo zato da ih ljudi vide (Mt 6).
Želim ti da u ovoj korizmi rasteš u vjeri! Želim nam svima Božju pomoć kako bismo mogli razlučiti što je u našem životu važno od onoga što nas usporava na našem putu prema Bogu!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 21:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Natjecanje iz prve pomoći

Možda znate da u našoj školi već pune dvije godine postoji prva pomoć. U početku su bili mala skupina od 7 članova. Od ove školske godine 3. razredi mogi su uzeti prvu pomoć kao izborni predmet. Pod vodstvom prof. Dragane Butković, naše mlade nade trudile su se cijelo prvo polugodište i usavršile razna zamatanja, stavljanje u bočni položaj, davanje umjetnog disanja i još mnogo toga. Dolaskom drugog polugodišta nama draga prof. Butković otišla je na porodiljni. Iako su mislili da će zbog toga odustati od natjecanja nisu se dali. Prošli su se cijeli tjedan pripremali baš kao i u subotu gdje im je u pomoć izašao i Crveni križ sa dvosatnim predavanjem.
U utorak, 20.02.2006., u 10 sati počelo je gradsko natjecanje iz prve pomoći na kojem su bili i naši učenici, a natjecali su se sa Industrijsko-obrničkom školom. Sudjelovale su dvije ekipe. U proj ekipi iz naše škole bili su: kapetanica Marina Krešić, zatim Ana Pavelić, Lucija Ilak, Jelena Majstorović i Juroslav Božić. U drugoj ekipi bili su kapetan Žan Budim, Nikolina Glavić, Igor Čuletić i Daniel Bačić. Iako su se ovaj puta dokazali u teorijskim zadacima, u 5. mjesecu će pokazati i praktično znanje na županijskom natjecanju. Nadamo se da će uspjeti. Sretno!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nacionalni ispiti

Učenici drugih razreda pristupili su nacionalnim ispitima 21. veljače 2007. Naši učenici polagali su nacionalne ispite iz hrvatskog jezika, latinskog i grčkog jezika, engleskog jezika i matematike. Evo kako je izgledalo neposredno prije polaganja ispita:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.02.2007.

Predstavljanje knjige „Violina“

Najnovija knjiga Dalibora Cikojevića „Violina“ u izdanju nakladničke kuće „Teovizija“ iz Zagreba predstavljena je u petak, 16. veljače u Klasičnoj gimnaziji „Fra Marijan Lanosović“ u Slavonskom Brodu. O knjizi su govorili profesorica Irena Krumes Šimunović sa svoji učenicima Željkom Filajdićem i Barbarom Rendulić koji su izrekli i svoje ostvarene i neostvarene ambicije prema umjetnosti.
Autor Cikojević je pijanist koji radi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a poznat je po izvođenju Papandopulovih djela. Dobitnik je nagrade 2006. Milka Trnina te mu je to drugi roman u glazbeničkoj, a u budućnosti vjerojatno i književničkoj karijeri.
Roman pruža užitak čitanja zanimljivih kompozicijskih rješenja i građenje usporednih fabula. Dominira ideja da čovjek ne može bez umjetnosti koja je u našem vremenu nasušno potrebna, to je potreba duše da se otvori ljepoti, stvaralaštvu, kulturi osjećaja, ljubavi, humanosti i vjeri. Prisiljava nas da preispitamo svoj odnos prema umjetnosti uopće i to danas – u svjetu poremećenih vrijednosti u kojem vlada logika profita i globalizacijskog kapitalizma u kojem je potreban a najviše nedostaje čovjek.
„Knjiga promiče ideje o ljubavi prema umjetnosti, oplemenjuje čitatelja, lako se čita, te je osobito preporučljiva mladima koji će vjerujem njenim čitanjem još više zavoljeti knjigu. Posebna je vrijednost u tome što je ovo prva knjiga predstavljena u našoj školi i što su u samom predstavljanju oduševljeno sudjelovali i sami učenici što je sigurno osvježilo njihove doživljaje i proširilo vidike, jer promiče plemenitost i humanost“, kazale je profesorica Krumes. Dodala je kako je to poticaj učenicima većoj odgovornosti jer među mladih ima dosta onih koji uistinu vole čitati.
Predstavljanje su na violini i klaviru pratili glazbeno nadareni brat i sestra, Mladen i Ivana Stefanović, a prigodne ulomke iz knjige čitali su Adam Vrbanić i Antonija Brezić. Učenici su i prezentirali fotografije vezane uz knjigu.

B. Lukačević

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 21:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.02.2007.


Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 14. veljače 2007.
audijencija, 14.2.2007.


Proslava blagdana sv. Ćirila i Metoda u Rimu

Katolička crkva u Italiji je slavila jučer blagdan sv. Ćirila i Metoda. Ti apostoli slavenskih naroda važni su i za našu školu, koju je utemeljila franjevačka provincija koja je posvećena upravo svetoj braći Ćirilu i Metodu. Više čitajte na linku Sv. Ćiril i Metod


Kardinal Bozanić u pohodu hrvatskim vjernicima u Venezueli i Peruu
Bozanić u Južnoj Americi


Lurd slavi 150. obljetnicu Marijinog ukazanja
Lurd


Vatikanski tjednik L'Osservatore Romano o proslavi Stepinčeva u Rimu
Stepinčevo u Rimu

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.02.2007.

Košarka

Druga uzastopna pobjeda!
Iako se nismo baš iznenadili, naši su košarkaši odnjeli drugu uzastopnu pobjedu. Igrali smo protiv Poljoprivredne i Ekonomske škole. Ekonomsku smo dobili bez većih problema, dok smo sa Poljoprivrednom vodili malu borbu, no cijelo smo vrijeme vodili. Pobjedom smo omogućili natjecanje na županijskom. Dečki su prošli bez većih ozljeda, samo s malim ogrebotinama.
Nadamo se i daljnim dobrim rezultatima.
SRETNO!!!!!!!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjednica nastavničkog vijeća

U srijedu, 14. veljače 2007. u 14 sati u našoj zbornici bila je prva sjednica nastavničkog vijeća u ovom polugodištu. O pripremi i organizaciji nacionalnih ispita za učenike drugih razreda govorila je prof. Donata Wachtler.
Učenici drugih razreda mogu naći Vodič kroz nacionalne ispite na linku:
Vodič za nacionalne ispite
Zatim je na sjednici potvrđen izbor maturalnih tema za učenike četvrtih razreda. Slijedio je dogovor profesora oko Stručnog skupa svih profesora katoličkih škola koji će biti u Dubrovniku od 2. do 4. ožujka ove godine.
Dogovoreno je da će 21. veljače kada se polažu nacionalni ispiti, nastava početi u 10.30 i održati će se 4 puna školska sata.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

O proslavi blagdana Gospe Lurdske u Slavonskom Brodu možete pročitati na linku:
Ika - Gospa Lurdska SB

Predstavljana Papina poruka za korizmu:
Papina poruka za korizmu

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 13.02.2007.

Papinu poruku za 41. svjetski dan društvenih komunikacija možete pročitati na stranicama Katoličke informativne agencije:
Papina poruka za dan društvenih komunikacija

Povećao se broj katolika u svijetu:
Iz papinskog godišnjaka

U Sarajevu započinje Europsko prvenstvo katoličkih svećenika u malom nogometu:
Svećenici nogometaši započeli Europsko prvenstvo

Sarajevo: Svećenici nogometaši na misi u katedrali



- 09:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.02.2007.

NAJAVA!

Drugi križni put za mlade Đakovačke i Srijemske biskupije!
Više čitajte na linku:
Križni put za mlade

Posjetite stranice za mlade naše biskupije na linku:
biskupija-mladi

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Homilija zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na blagdan bl. Alojzija Stepinca, Zagreb, katedrala, 10. veljače 2007.

Kardinalova propovijed, 10.2.2007.

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

O medijima iz lista za mlade Pogled

Razgovor s dr. Mirkom Mataušićem za posebno izdanje "Pogleda" o odgovornosti medija, o mjestu katoličkih medija u hrvatskom društvu, o ulozi novinara katolika u društvenim medijima, te o temama kojima se katolički mediji trebaju baviti.

O medijima

- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.02.2007.

Gospa Lurdska

U nedjelju 11. veljače 2007. u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu proslavljen je blagdan Gospe Lurdske. Svetu misu predvodio je biskup Marin Srakić. Poslije mise bila je procesija u kojoj se nosio Gospin lik. Blagdan Gospe Lurdske je i svjetski dan bolesnika kada Crkva na poseban način moli za bolesnike i one koji im pomažu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Papin nagovor, 11.2.2007.

- 20:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 10.02.2007.

bl. Alojzije Stepinac

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Katolička crkva u Hrvatskoj danas se spominje bl. Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa, kardinala i mučenika. Ostao je sa svojim vjernicima u najtežim trenucima i svojim životom dokazao je ljubav prema Bogu, prema katoličkoj crkvi i prema svome narodu. Neka našu Domovinu prati zagovor bl. Alojzija Stepinca!

- 15:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.02.2007.

Roditeljski sastanak za prve razrede

U četvrtak, 8. veljače 2007., u 17 sati bio je u našoj školi roditeljski sastanak za učenike prvih razreda. Poslije molitve je fra Mijo pozdravio sve prisutne, a zatim je bilo govora o studijskom putovanju naših učenika u Rim, koje će biti od 9. do 14. travnja ove godine. Razrednice su uputile nekoliko korisnih savjeta oko priprema za ovo putovanje. Bilo je i govora o uspjehu učenika na kraju prvog polugodišta. Poslije zajedničkog susreta roditelji su otišli u razrede gdje su sa razrednicama nastavili susret.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 20:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 07.02.2007.

Naši odbojkaši pobijedili

Potvrđujemo zašto smo prvi. Prošle godine je bilo tijesno i naši odbojkaši su na regionalno prvenstvo prošli s dosta muke, no i tamo nisu baš briljirali. Nadamo se da to neće biti slučaj i ove godine.
U srijedu, 7.02.2007., naši učenici su jako dobro odigrali prvi krug županijskog natjecanja srednjih škola u odbojci. Odigrali su dvije utakmice i glatko pobijedili sa po 2:0 srednju Medicinsku i Tehničku školu. Početak natjecanja i prijateljske utakmice, koje su odbojkaši igrali s najvećim konkurentom, Gimnazijom Matija Mesić, a koje su pobjeđivali, pokazuje da naši ne žele da se ponovi prošla godina kada su strepili hoće li proći zbog par kikseva koje su napravili te zbog toga u svaku utakmicu ulaze maksimalno motivirano i ozbiljno.
Nastavak natjecanja slijedi 27.02.2007. u dvorani Brod što je odlučujući dan za naše odbojkašeJ.d. Prvu utakmicu igraju protiv Gimnazije iz Nove Gradiške, a drugu protiv Gimnazije Matija Mesić što je ujedno i utakmica za prolaz u daljnje natjecanje na razini regije. Sretno!
J.D.

- 22:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Treće europsko malonogometno prvenstvo svećenika u Sarajevu

Na prvenstvu će sudjelovati malonogometne reprezentacije iz Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i Bosne i Hercegovine kao domaćina.
Više čitajte na stranicama Informativne katoličke agencije:
svećenici igraju nogomet

- 10:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Objavljena Papina poruka za Svjetski dan mladih

Papina poruka za dan mladih

- 10:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Potpuni oprost za sudionike proslave Svjetskoga dana bolesnika

Papa Benedikt XVI. odobrio je potpuni oprost za blagdan Gospod Lurdske, 11. veljače.
Više čitajte na linku:
potpuni oprost

- 10:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.02.2007.

Studijski dan za svećenike naše biskupije

Vjerojatno ste primjetili da dosta naših tekstova na blogu nema izravne veze sa našom školom. Budući da smo katolička škola, sa zanimanjem želimo pratiti sve vjerske događaje u našem gradu. Svoju vjeru ne živimo sami već zajedno sa drugima i tu do izražaja dolazi važnost naših župa. Upravo je župa mjesto našeg vjerskog razvijanja i djelovanja. Kao katolici, pozvani smo gajiti posebne osjećaje i prema biskupiji u kojoj živimo i prema našem biskupu. Zato na ovom blogu želimo pratiti događanja u našim župama, ali i u našoj biskupiji.
U ponedjeljak, 5. veljače 2007. u Đakovu je bio studijski dan za svećenike Đakovačko i Srijemske biskupije. Na susretu se okupio lijepi broj svećenika, a nakon molitve sve prisutne je pozdravio naš biskup Marin. Tijekom susreta izmijenila su se četri predavača. Ivica Pažin je govorio o stanju i izazovu župne kateheze u Hrvatskoj. U zanimljivom predavanju, između ostalog, govorio je i o ulozi svećenika u župnoj katehezi, te o obnovi kateheze. Sestra Lucila Zovak govorila je nastojanjima i obnovi župne kateheze u našoj biskupiji. Drago Tukara je izvijestio prisutne o radu povjerenstva za pastoral mladih, a Ivo Džinić je govorio o planovima i pripremama za Godinu obitelji tijekom koje ćemo na poseban način posvetiti pažnju i brigu našim obiteljima.
Ovakvi studijski susreti su i lijepa prilika da se svećenici susretnu, pa je susret nastavljen zajedničkim ručkom u sjemeništu. Hvala organizatorima i predavačima na trudu i korisnim informacijama!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.02.2007.

ŽIVOT ZA BOGA I DUŠE

Pater Božidar Nagy nam je ustupio ovaj članak za naš blog. Radi se o fra Rupertu koji je djelovao i u našem brodskom samostanu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U životopisima svetaca, pogotovo onima iz prijašnjih stoljeća često se susreće izraz kako je dotični svetac živio samo za Boga i duše. Stekne se dojam kao da je takva vrsta svetih ljudi živjela negdje u prijašnjim stoljećima te da bismo u našim danima jedva mogli susresti nekoga kome bi se mogao pridati sličan naziv. Srećom ipak nije tako. I u našem modernom vremenu mogu se naći takvi ljudi za koje se može reći da su živjeli samo za Boga i duše.
Jedan od njih bio je i pater Rupert Rozmarić, katolički svećenik franjevac rođen u Štrigovi u Međimurju 1921. kao najstariji u brojnoj katoličkoj obitelji s 12 djece. Umro je prije 15 godina 1991.g. u Zagrebu, a svoju službu vršio je po raznim mjestima u sjevernoj Hrvatskoj: Čakovec, Klanjec, Krapina, Cernik Vukovar, Kloštar Ivanić, no najduže je službovao u Slav. Brodu. Tko je imao sreću poznavati ga slaže se da se njegov život i duhovni lik može sažeti u rečenicu: život za Boga i duše. No što je to bilo u njegovu životu da je privlačilo pozornost pa i onih koji su bili daleko od Crkve i da ga se s poštovanjem sjećamo? Bila je to u prvom redu njegova duboka vjera u realnost nadnaravnog svijeta. On se u njemu kretao više nego što je hodao po zemlji. Iz te čvrste i duboke vjere proizlazilo je sve ostalo što je govorio, činio i svjedočio. Bila je njegova zadivljujuća revnost kojom je širio štovanje Srca Isusova i presv. Euharstije, te pobožnost prema Majci Božjoj itd. Ali ono po čemu je najviše poznat bilo je njegovo dušobrižništvo bolesnika kojima je donosio utjehu i okrepu kršćanske vjere u časovima patnje i križa i odlaska s ovoga svijeta. Netko će primijetiti: Pa i drugi svećenici pohađaju bolesnike. Točno, ali o. Rupert je to činio zaista na herojski način i nije mi poznato da ga je netko u tome nadmašio.
Evo samo nekoliko podataka iz Vjesnika biskupije Đakovčake i Srijemske broj 5, 2002. god., str. 313. U članku Bolničko dušobrižništvo u Slavonskom Brodu čitamo:
Godine 1981. o. Rupert je obavio 13.629 posjeta bolesnicima, od čega u bolnici 4.543.
Godine 1982. pohodio je 13.850 bolesnika od čega 4.022 u bolnici a ostalo po kućama.
Godine 1983. obišao je ukupno 14.210 bolesnika.
Godine 1984. do rujna mjeseca prije nego što je premješten iz Slav. Broda izvršio je 12.890 posjeta bolesnicima.
I tako bismo mogli nastaviti nizati brojke sve do njegove smrti 5. prosinca 1991.
No nisu to bili obično pohodi bolesnicima. O. Rupert je svakoga bolesnika nastojao najprije pomiriti s Bogom u sakramentu sv. Ispovijedi a nakon toga slijedilo je sve ostalo o čemu bi se moglo toliko toga napisati.
Bio sam bolestan i pohodili ste me; ove su riječi uz ostale slične iz širokog polja djela milosrđa, zapisane u Evanđelju u Isusovu govoru koji će biti izrečen na Posljednjem sudu na kraju vremena. Pater Rupert Rozmarić ozbiljno ih je shvatio i savjesno provodio u životu za uzor svima koji su bili svjedoci njegov herojske ljubavi prema bližnjemu.
o. Božidar Nagy, D.I.

- 22:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vijest s Radio Vatikana o aktualnoj temi.

U Italiji se u društvu i politici vodi žučna rasprava o obitelji i „faktičnim brakovima“. O tome se također raspravljalo na predstavljanju knjige “Obitelj i „divlji brak“. Nove napetosti u talijanskom društvu“. U knjizi se s antropološkoga, povijesnoga, sociološkoga, pravnoga i psihološkoga gledišta govori o obrani obitelji utemeljene na braku. Dok se u Italiji rasplamsava polemika o zakonskome priznavanju „činjeničnih parova“, cilj je autora da knjiga postane sredstvo za temeljitije poznavanje stvarnih razloga za obranu obitelji utemeljene na braku. Lucetta Scaraffia, povjesničarka, istaknula je kako se pravnim priznavanjem „činjeničnih parova“ izvodi strukturalna i duboka transformacija društva, ali treba vidjeti i posljedice toga. U knjizi se ističe kako brak nije motiviran samo ljubavlju nego i željom da odnos zadobije javnu važnost. Dok u slučaju „faktičnih parova“ nema javnoga očitovanja volje, još manje postoji javno uzimanje obveze: glavno je obilježje „faktičnih parova“ nevezanost i privatnost. Kakvoga smisla ima – pita se u knjizi – da te odnose uređuje pravo? Obitelj je danas istinsko društveno pitanje, ističe se u knjizi, i od načina kako se gleda na obitelj, ovisit će opstojnost obitelji i ljudskoga suživota.
U intervjuu za Talijansku televiziju otac Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda i glavni ravnatelj našega radija, osvrnuo se na riječi Giorgia Napolitana, talijanskoga predsjednika, koji je poželio sintezu između stajališta Crkve i politike. Nastup predsjednika Napolitana uistinu je dobro prihvaćen, jer očituje veliku pozornost za stajalište Svetoga Oca i potiče na dijalog i poštovanje, što uvijek nije prisutno u sadašnjoj političkoj raspravi. Predsjednik poziva na traženje široke vizije o problemima društva, računajući na crkvene zabrinutosti, priznajući njezinu legitimnu opravdanost, jer ih nadahnjuje traženje općega dobra, a u konkretnome slučaju talijanskoga društva. Treba vidjeti, uzimajući u obzir razne sastavnice talijanske političke i društvene zajednice, kako se dijalogom može naći željena sinteza, te na koji se način vodilo računa o stajalištima Crkve u Italiji – kazao je otac Lombardi.

- 22:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 4. veljače 2007.

Papin nagovor povodom obilježavanja Dana života možete pročitati na linku katoličke informativne agencije:
Angelus, 4.2.2007.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 14:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Peta nedjelja kroz godinu

Nekoliko misli uz Riječ Božju današnje nedjelje.
Služba riječi današnje nedjelje sva je u znaku poziva. Prorok Izaija prisjeća se trenutka kada ga je Bog pozvao u proročku službu. Piše nam o viđenju koje je imao u Hramu. Pred slavom Božjom Izaija postaje svjestan svoje grešnosti, no Bog ga čisti i postavlja za proroka.
Pavao nam u poslanici Korinćanima govori o Isusovom uskrsnuću i prisjeća sa onog trenutka kada mu se objavio Isus. Bez obzira na obraćenje, Pavao je svjestan svoje prošlosti. Bio je progonitelj Crkve, ali kada je spoznao Isusa, trudio se je svim snagama biti autentičan misonar Radosne vijesti i sve to po milosti Božjoj.
Luka nam donosi Petrov poziv. Radi se o jednom posebno dirljivom trenutku. Petar je bio profesionalni ribar i Isus se je poslužio upravo Petrovim zanimanjem kako bi taknu njegovo srce. Isus je zamolio Petra da učini nešto što nije imalo smisla, i svaki pravi ribar to ne bi učinio. I možda je Petar poslušo Isusa samo zato da mu pokaže da nije najpametniji na svijetu? I dok je Petar možda u svom srcu mislio kako će dati lekciju mladom učitelju... Dogodilo se..., nešto što nije imalo veze sa logikom, dogodilo se nešto neočekivano, nešto što ribarska struka nije mogla objasniti.
Isus je ulovio Petra na njegovom terenu. Poput Izaije i Pavla, i Petar pred Isusovim božanstvom postaje svjestan svoje grešnosti i nedostojnosti i moli Isusa da ode od njega. Umjesto da ga ostavi, Isus prihvača Petra u svoj njegovoj grešnosti i ograničenosti i postavlja ga za ribara ljudi...
Svi smo pozvani biti misionari i navjestitelji Evanđelja. Na poseban način sjetimo se danas naših svećenika. Zamolimo Gospodina da blagoslovi naše svećanike kako bi i oni poput Petra mogli ostati ili postati ribari ljudi.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 10:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 03.02.2007.

Dan posvećenog života

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Redovnice i redovnici našega grada okupili su se 2. veljače u franjevačkom samostanu kako bi proslavili blagdan Prikazanja Isusovog u hramu. Na taj se blagdan slavi i Dan posvećenog života. Osobe posvećenog života su redovnice i redovnici koji su položili zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće. Slavlje je započelo pjevanom večernjom molitvom koju su animirale časne sestre, a zatim je bila sveta misa. Misno slavlje predvodio je fra Luka, a suslavitelji su bili p. Domagoj i p. Zvonko Šeremet, dehonijanac rodom iz Broda. Uz misna čitanja, propovijednik je objasnio kako je došlo do osnivanja Dana posvećenog života, kojega je proglasio blagopokojni papa Ivan Pavao II. 16. siječnja 1997. Preporučamo sve redovnice i redovnike našega grada u vaše molitve!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Prefek kongregacije za posvećeni život, Franc Rode, susreo se 2. veljače sa papom. Na linku možete pročitati što je rekao o posvećenom životu danas:
O posvećenom životu

- 13:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.02.2007.

Školsko natjecanje u košarci

Naša košarkaška ekipa je 1. veljače igrala prvo kolo školskog natjecanja u košarci. U našoj skupini bile su još ekipe iz Poljoprivredne i Ekonomske škole.
Prvu utakmicu su igrali učenici iz Poljoprivredne i Ekonomske škole. Pobijedila je Poljoprivredna škola jer je Ekomnomska ostala bez 3 glavna igrača.
Zatim smo mi igrali prvu utakmicu protiv Poljoprivredne škole i pobijedili, iako je u početku bilo jako gusto. Pobijedili smo i Ekonomsku školu sa 20-tak koševa razlike.
Najbolji igrač s najviše koševa, bio je Ivan Kovač, koji je i član KK Svjetlost Brod. Sada je pred nama 2. kolo! Pozdrav svima od košarkaške ekipe!
Josip

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.02.2007.

Iz života Crkve

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Papine riječi koje je izrekao na općoj audijenciji u srijedu možete pročitati na stranicama katoličke informativne agencije:
Audijencija 31.1.07.

Hrvatska reprezentacija svećenika nogometaša susrela se sa nadbiskupom Prenđom. Više o njihovom djelovanju na:
Svećenici nogometaši


- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #