Deus meus et omnia!

nedjelja, 04.02.2007.

Peta nedjelja kroz godinu

Nekoliko misli uz Riječ Božju današnje nedjelje.
Služba riječi današnje nedjelje sva je u znaku poziva. Prorok Izaija prisjeća se trenutka kada ga je Bog pozvao u proročku službu. Piše nam o viđenju koje je imao u Hramu. Pred slavom Božjom Izaija postaje svjestan svoje grešnosti, no Bog ga čisti i postavlja za proroka.
Pavao nam u poslanici Korinćanima govori o Isusovom uskrsnuću i prisjeća sa onog trenutka kada mu se objavio Isus. Bez obzira na obraćenje, Pavao je svjestan svoje prošlosti. Bio je progonitelj Crkve, ali kada je spoznao Isusa, trudio se je svim snagama biti autentičan misonar Radosne vijesti i sve to po milosti Božjoj.
Luka nam donosi Petrov poziv. Radi se o jednom posebno dirljivom trenutku. Petar je bio profesionalni ribar i Isus se je poslužio upravo Petrovim zanimanjem kako bi taknu njegovo srce. Isus je zamolio Petra da učini nešto što nije imalo smisla, i svaki pravi ribar to ne bi učinio. I možda je Petar poslušo Isusa samo zato da mu pokaže da nije najpametniji na svijetu? I dok je Petar možda u svom srcu mislio kako će dati lekciju mladom učitelju... Dogodilo se..., nešto što nije imalo veze sa logikom, dogodilo se nešto neočekivano, nešto što ribarska struka nije mogla objasniti.
Isus je ulovio Petra na njegovom terenu. Poput Izaije i Pavla, i Petar pred Isusovim božanstvom postaje svjestan svoje grešnosti i nedostojnosti i moli Isusa da ode od njega. Umjesto da ga ostavi, Isus prihvača Petra u svoj njegovoj grešnosti i ograničenosti i postavlja ga za ribara ljudi...
Svi smo pozvani biti misionari i navjestitelji Evanđelja. Na poseban način sjetimo se danas naših svećenika. Zamolimo Gospodina da blagoslovi naše svećanike kako bi i oni poput Petra mogli ostati ili postati ribari ljudi.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 10:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #