ALKOHOLizam

utorak, 27.02.2007.

OSNOVE


Svi alkoholi (metanol, etanol, propanol, butanol) imaju psihoaktivno djelovanje, ali alkoholna pića sadrže samo etilni alkohol, etanol (C2H5OH).
Razlikuju se tri osnovne vrste alkoholnih pića:
- pivo (4-7% alkohola)
- vino (10-14% alkohola)
- žestoka (destilirana) pića (40 — 50% alkohola)
Koncentracija alkohola u krvi može iznositi do približno 5‰ (promila), a koncentracija veća od 5‰ izaziva gubitak svijesti, komu, a moguća je i smrt.

ZAKON

Zabranjeno je prodavati alkoholna pića mlađima od 18 godina, što znači da se niti u klubovima, kao niti u trgovinama, maloljetnicima ne smije prodavati alkohol.
Zabranjeno je voziti pod utjecajem alkohola. Zakonski dozvoljena koncentracija alkohola u krvi je 0.0 ‰. Kako koncentracija alkohola u krvi ovisi o mnogim faktorima, nemoguće je točno reći koliko se pića smije popiti da se ostane u zakonskim okvirima. (Definitivno-niti jedno!)

Već i sasvim male količine alkohola na prazan želudac mogu utjecati na koordinaciju i moć rasuđivanja.

Koncentracija od 0.5 — 1.5 ‰ alkohola u krvi zakonski se smatra pripitim stanjem, 1.5 do 2.8 ‰ pijanim stanjem, a koncentracije veće od 2.8 ‰ teškim pijanim stanjem. Kazna za vožnju pod utjecajem alkohola u Hrvatskoj je 500 kn, 3 kaznena boda i oduzimanje vozačke dozvole na tri mjeseca.

Prema istraživanjima, kod koncentracije od 0.5 ‰ alkohola u krvi vozača dvaput je veća vjerojatnost sudara i ozlijeda, a pri 1.5 ‰ ta je vjerojatnost veća čak 16 puta! Iako se
možda smatrate sposobnima voziti ili vjerujete svojem prijatelju koji vas vozi kući nakon izlaska, možda je ipak bolje rješenje gradski prijevoz ili taksi — jeftinije je.


MIJEŠANJE S DRUGIM DROGAMA ILI LIJEKOVIMA

Neke kombinacije alkohola, droga i lijekova mogu imati manje neželjene efekte, dok te druge mogu ubiti. Jedno je sigurno — miješanje bilo kojih droga ili lijekova štetnije je od droga uzetih pojedinačno i teško je predvidjeti kakvo će djelovanje koja kombinacija imati na pojedinca. Ako uzimaš neki lijek pod liječničkim nadzorom, svakako pitaj svojeg liječnika o interakciji lijeka s alkoholom.

• ALKOHOL + ANTIBIOTICI

Neki antibiotici u kombinaciji s alkoholom mogu izazvati neželjene reakcije, no većina najčešće korištenih ne. Ali, stanje organizma koje je napadnuto bolešću kontraindikacija je alkoholu, jer tijelu šteti dehidracija i dodatno opterećenje jetre.

• ALKOHOL + BENZODIAZEPINI (Apaurin, Lexaurin, Helex, Normabel...)

Benzodiazepini se najčešće koriste za smirenje i nesanicu iako imaju i druge namjene. Alkohol pojačava djelovanje benzodiazepina, a oboje usporavaju rad srca i disanje. Česte su kod ove kombinacije rupe u sjećanju, pospanost i poremećena koordinacija i kretanje. Vrlo opasna kombinacija.

• ALKOHOL + OPIJATI

Još jedna vrlo opasna kombinacija, jer i heroin i metadon (najčešće korišteni opijati) usporavaju rad srca i disanje. Brojne smrti koje se pripisuju opijatima nastupile su upravo zbog miješanja s alkoholom.

• ALKOHOL + MARIHUANA

Miješanje alkohola i marihuane vrlo lako može dovesti do mučnine i povraćanja, uz smanjenu moć rasuđivanja i koordinaciju.

• ALKOHOL + KOKAIN

Kokain je stimulator, alkohol depresor, a iz njihove kombinacije u jetrima nastaje supstanca zvana kokaetilen koja pojačava djelovanje kokaina, ali i pridonosi opasnosti od srčanog udara i prestanka disanja. Također, obje droge mogu maskirati djelovanje druge, pa je mogućnost predoziranja povećana.

• ALKOHOL + ECSTASY

Oboje doprinose dehidraciji i pregrijavanju tijela, tako da je povećan rizik od toplinskog udara. Također, opterećuju jetru i bubrege, a veće količine alkohola dovest će do mamurluka sljedećeg dana, umjesto afterglowa ecstasyja.
• ALKOHOL + SPEED

Kao kod ecstasyja i alkohola, jetra i bubrezi su dodatno opterećeni ovom kombinacijom, tijelo dehidrira, a česte su pojave agresivnog ponašanja i nervoze.

• ALKOHOL + ENERGETSKA PIĆA

Iako se često koriste zajedno, nije ih preporučljivo miješati. U energetskim pićima nalazi se kofein koji djeluje diuretski, kao i alkohol, pa tako zajedno doprinose dehidraciji organizma. Po djelovanju su različiti — alkohol “spušta”, a energetska pića “dižu”, tako da centralni živčani sustav dobiva različite poruke što izaziva nepravilnosti u radu srca, a time i mogućnost srčanog i moždanog udara.

TOČNO/NETOČNO

• Alkohol je stimulans.

Netočno:

Iako prvi efekti alkohola izgledaju euforično i stimulativno, alkohol je zapravo depresor, što znači da usporava rad centralnog živčanog sustava. Najprije utječe na mogućnost pravilnog rasuđivanja i donošenja odluka, a zatim na koordinaciju i motoriku. Vrlo velika koncentracija u krvi može usporiti rad srca i disanje i prouzročiti smrt.

• Alkohol će me ugrijati.

Netočno:

Alkohol širi krvne žile i tako omogućuje većoj količini krvi da dođe do površine kože. Iako se zbog toga osjećaš toplije, zapravo gubiš više topline nego inače i riskiraš
hipotermiju.

• Kava će me otrijezniti.

Netočno:

Ništa ne može ubrzati proces eliminacije alkohola iz tijela. Jetra ga razgrađuju brzinom od otprilike 8.5 grama u sat vremena (2/3 piva od 3 dcl, 1 dcl vina ili 0.3 dcl žestokog pića). Kava je blagi stimulator i možda će te malo razbuditi, ali u konačnici je zapravo nepoželjna jer je diuretik (kao i alkohol) i samo će pogoršati dehidraciju organizma.


• Od piva ću se teže napiti nego od žestice.

Netočno:

Alkohol je alkohol. Jedno malo pivo sadrži otprilike istu količinu alkohola kao i jedna čašica nekog žestokog pića. Znači, ako u istom vremenskom periodu popiješ jedno pivo ili jedno žestoko piće, jednako ćeš se napiti.

• Ako može Pero popiti toliko alkohola, mogu i ja.

Netočno:

Svatko reagira na alkohol drukčije. Kako brzo i koliko će se netko napiti ovisi o masi organizma, spolu (žene su osjetljivije na alkohol), građi tijela, metabolizmu, psihičkom stanju, količini pojedene hrane prije i tijekom pijenja, toleranciji, društvu, očekivanjima... Zato znaj svoje granice i ne srami ih se postaviti u društvu.

• Ako se netko onesvijesti ili kolabira od velike količine alkohola, treba ga staviti na
krevet i pustiti da spava.

Netočno:

Najgore što možeš napraviti u takvoj situaciji je ostaviti prijatelja u nekoj sobi ili autu bez nadzora. Alkohol usporava rad srca i disanje i snižava tlak, što može dovesti
do kome i smrti, ili se pak pijana osoba može ugušiti povraćajući. Postavi prijatelja da leži na boku i redovito provjeravaj njegovo disanje i puls. Ukoliko ti se čini da su preslabi ili nestaju, ne oklijevaj pozvati Hitnu pomoć i budi spreman reanimirati prijatelja - ili nađi
nekoga tko jest, ako ti nisi.

• Dobro je što sam se naviknuo na alkohol, sad mogu više popiti i teže se napijem.

Netočno:

Cijenu toga što ćeš moći više popiti u društvu i biti pribraniji od drugih nakon iste količine alkohola, platit će tvoja jetra. Ako često piješ i trebaju ti sve veće količine alkohola da se napiješ, znači da si razvio toleranciju, a tvoja jetra radi pretjerano da bi izlučila sav taj alkohol iz organizma. Tolerancija također znači i da si možda prešao granicu između povremenog društvenog pijenja i ovisnosti o alkoholu. Razmisli o svojoj navici pijenja alkohola.

• Alkohol nije droga.

Netočno:

Alkohol je psihoaktivna droga. To što je legalan ne znači da je manje štetan od ilegalnih droga. Dapače, ovisnost o alkoholu jedan je od najvećih zdravstvenih problema u svijetu, a šteta koju ovisnici o alkoholu i oni koji povremeno prekomjerno piju čine društvu daleko je veća od one koju izazivaju korisnici ilegalnih droga.



- 00:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #