HRVATSKI KOŠARKAŠKI KLUB POSUŠJE

30.11.2009., ponedjeljak

Posušje traži revanš u Kupu Herceg-Bosne

U Srijedu u 20 sati na rasporedu je finale Kupa hb. između KK Posušja i gostiju iz Čitluka KK Brotnjo. Kako smo u subotu u VII kolu prvenstva hb. protiv istog protivnika izgubili susret, ovo će definitivno biti prilika za revanš. Trener Robert Jurišić je izjavio da će u ovaj susret ući mnogo rasterećenije nego u zadnji put a isto tako da će dat sve od sebe da ovaj put ipak dobiju i plasiraju se u završnicu Kupa BiH. Ipak smo vidjeli o kakvom se protivniku radi i da imaju odličnu momčad i iskusnog trenera Zeleniku. Ovim putem se zahvaljujemo Posuškim navijačima koji su se pobrinuli za odličnu atmosferu u dvorani kao i uvijek. A isto tako se nadamo i ovim putem pozivamo da se ponovo odazovu vijerni navijači i svi ljubitelji košarke i da dođu podržat naše dečke ovaj put se nadamo i pobijedi. Utakmica je u srijedu 02.12 s početkom u 20 sati.

Ulaz; 3 KM

- 16:06 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Predkadeti: KK Grude-KK Posušje 31-51

Utakmica nešto kao i kadetska samo sa manje poena. Naši mališani su upisali i drugu pobijedu u ligi i najavili borbu za prvo mijesto. Trener Karoglan utakmicu je nazvao rutinski je tek kroz utakmice dolazi do izražaja njihov uporni rad u omaladinskom pogonu KK Posušja. Tek ćemo spomenuti da su naši klinci na poluvrije otišli sa +11,da bi u nastavku ubacili u drugu brzinu i priveli utakmicu dokraja sa + 20 razlike.Od naših klinaca su se najviše istaknuli Rezo(17) i Jukić koj je dodao 14 poena.

Grude: Gradska sportska dvorana . Gledatelja 50, KK Grude-KK Posušje 31-51 Suci: Barać i Barać

Grude: Andrijanić, Palac(1), Sabljo(9), Musa(2), Ćutuk, Mikulić, Zucić(6), Miloš, K.Marijanović, Žulj(2), LJ.Marijanović(11), Ćorluka
Trener: Robert Naletilić

Posušje: Čutura(9), Širić, Mitar(10), Maras, Bešlić, Lončar, Jukić(14), Ramljak(1), Rezo(17), Bakula, Knezović, Karačić
Trener: Mario Karoglan

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kadeti: KK Grude-KK Posušje 49-92

Odigrano je i II kolo lige hb. za kadete i predkadete. Naši su kadeti pomalo očekivano i bez većih poteškoća dobili mlade košarkaše iz Gruda. Cijela utakmica je bila na strani naših dečaka koji su na početku utakmice preuzeli incijativu i domaćinu dali do znanja da su došli po bodove.Naj bolji igrač susreta je bio naš kapetan Ivica Širić koji je ubacio 25 poena , a valja spomenuti i mladog Matkovića koji sa 21 košom uvelike pridonio ovoj visokoj pobijedi.

Grude: Gradska sportska dvorana : Gledatelja 50 , KK Grude-KK Posušje 49-92. Suci:I.Barać i D. Barać

Grude; F.Andrijanić(4), Kolobarić, A.Palac, Vrdoljak(7), I.Palac(2), L.Kolobarić, Leko(5), Marić(3), Pezer(1), N.Andrijanić(27)
Trener: Robert Kolobarić

Posušje: Soldo(2), A.Begić(2), Širić(25),V.Begić(2), Šušak(2), Matković(21), Lebo(7), Grančić(3), Čikeš(11), Nenadić(3), Jukić(11)
Trener: Robert Jurišić

- 15:22 - Komentari (15) - Isprintaj - #

29.11.2009., nedjelja

KK Posušje-KK Brotnjo 69-73

Pred nešto više od 400 gledatelja derbi polusezone je ispunio sva očekivanja. Napeta i neizvijesna utakmica gdje je pitanje pobijednika bilo upitno do samoga kraja, sudar dvije odlične momčadi vođene od strane dvaju kvalitetnih trenera, ono je što košarkaška publika Hrcegovine zasigurno želi gledati što više. Na žalost po našu publiku prednost je ovaj put bila na strani gostiju iz Čitluka, mada je moglo biti i drugačije. U utakmicu u kojoj smo bolje ušli od gostiju gdje smo poveli sa 9-2 , problemi su nastali u drugoj četvrtini gdje smo dali samo šest koševa. Gosti iz Čitluka su odlično iskoristoli pad koncetracije naše momčadi, te vođeni sa bivšim Posuškim prvotimcima (Brečić,Planinić) otišli na odmor sa +10. U nastavku su se naši dečki vratili u utakmicu te vođeni sa Hrvatskim reprezantivcima Ramljakom i Čuturom poravnavaju rezultat na 41-41. U posljednoj četvrtini usljedila je istinska borba pod koševima gdje su jedni i drugi davali sve od sebe. U tim trenutcima se najviše istaknuo mladi Ivan Begić koji je u zadnjoj četvrtini ubacio deset poena a moramo i spomenuti da je odigrao svih četrdeset minuta pod temperaturom, na vlastitu odgovornost i traženje. Isto tako valja reći da smo 21 sekundu prije kraja pri rezultatu 69-71 imali napad koji nismo iskoristili. Ipak nemamo za čim žaliti naša omladina je odigrala vrhunsku utakmicu protiv jake momčadi te pokazali da nam je sa potpuno domaćom momčadi mjesto u vrhu BH-košarke. Što se Brotnja tiče revanš je idući utorak kada opet u Posušju igramo finale Kupa Herceg-Bosne.

Posušje:Gradska sportska dvorana. Gledatelja 450. Posušje-Brotnjo 69-73. Po četvrtinama (19:17, 6:18, 23:17, 21:21 ). Suci: Okuka, Nenadić (oba Kiseljak), Kajan (Mostar)

Posušje; Rezo(13), A.Ramljak, Čutura (13), Kevilj, Begić(12), M.Ramljak(18), Mustapić(10), Vranješ, Leko (2), Penava, Širić
Tener: Robert Jurišić

Brotnjo; Božić, Grbenac(2), Rudin(5), Brečić(8), Ćorić, Buntić(3), Doko, Kordić, Buhač(13), Planinić(15), Bevanda(2), Lesko(25)
Trener: Nediljko Zelenika

- 12:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

27.11.2009., petak

Derbi polusezone KK Posusje-KK Brotnjo

U subotu 28.11 na rasporedu je VII kolo lige hb, u goste nam dolazi iskusna i jaka ekipa iz Čitluka momčad Brotnja. Po svemu sudeći to će definitivno biti i derbi polusezone, jer pobjednik ovog dvoboja će vjerovatno zasjesti na prvo mjesto na tablici i mirno dočekat kraj ovog djela natjecanja kao broj jedan u ligi. Trener Robert Jurišić je izjavio da će biti jako teška utakmica jer ekipa Brotnja dolazi kao lagani favorit ali isto tako da uz veliku potporu navijača se nada novim bodovima.Zato u ime kluba pozivamo sve naše navijače i ljubitelje košarke da se odazovu na ovaj košarkaški spektakl s početkom u 20 sati.

Ulaz; 3 KM

- 10:18 - Komentari (3) - Isprintaj - #

26.11.2009., četvrtak

Od sada možete vidjeti fotografije svih uzrasta našega kluba. Tu su skupne fotografije seniorskoga muškoga i ženskoga sastava, muških kadeta i predkadeta, ženskih predkadetkinja. Također u foto galeriji možete pronaći fotografije škole košarke i sotale fotografije. Uskoro ćete klikom na ime igrača u izborniku sa strane moći vidjeti fotke svakoga seniorskoga igrača. Foto galeriju ćemo postupno puniti i obogaćivati detaljima s utakmica.
FOTKE SENIORA
FOTKA SENIORKI
FOTKA KADETA
FOTKA PREDKADETA
FOTKA PREDKADETKINJA
GALERIJA ZA OSTALE FOTKE

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kup hb. KK Kiseljak-KK Posušje 76-111

Kao što se i očekivalo , naši momci su s lakoćom i bez velikih napora slavili u Kiseljaku. Utakmica je bila riješena već i na poluvremenu koje je završilo sa +16 za Posušje. Ni u nastavku domaćini nisu pružili veći otpor, što je ekipa iz Posušja znala i iskorstiti te lagano privela utakmicu kraju sa +35 razlike. Posuška petorka je odigrala uistinu dobru utkmicu kojoj je ovo na neki način bilo i zagrijavanje za subotnji prvenstveni ogled sa ekipom Brotnja iz Čitluka. Igrač susreta je definitivno bio mladi Ivan Begić, koji je ujedno bio i najbolji stijelac večeri sa 27 poena. U borbi za osminu finala Kupa BiH protivnik će nam biti ekipa Brotnja koji su svladali KK Vitez, tako da ćemo u samo četri dana igrati dvije utakmice protiv jake momčadi KK Brotnja.

Kiseljak
Gradska sportska dvorana: Gledatelja 200 KK Kiseljak-KK Posušje 76-111


Kiseljak: Smajović(16), Biščević(6), Mutap(2), Bejtić(12), Suton, Oroz, Čondrić(21), Imamović(2), Nikolić(12), Buljan(5)

Posušje: Čutura(15), Kevilj, M.Ramljak(16), Širić, Begić(27), Rezo(16), Mustapić(21), J.Penava(3), Leko(7), A.Ramljak(6)


- 10:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

23.11.2009., ponedjeljak

Predkadeti pobjedili, kadeti izgubili

U Nedjelju su naši mladi košarkaši upisali polovičan uspjeh u I. kolu lige Herceg-Bosne za kadete i predkadete. Kadeti su ušli u ligu s porazom od puno bolje i jače ekipe Čapljine. Prvo poluvrijme je dosta bilo izjednačeno 20-20, ali u nastavku je se pokazalo da su dečki iz Čapljine uistinu kvalitetnija ekipa te su slavili sa čak +29 razlike da bi konačan rezultat bio 51-80. Ipak su naši predkadeti revanširali poraz kadeta i slavili sa visokih 93-56 , te tako upisali i prvu pobijedu u ligi.
- 13:32 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Izvučeni parovi polufinala kupa H-B

U subotu u Mostaru su izvučeni polufinalni parovi Kupa Herceg-Bosne. U polufinalu će se sastati Vitez - Brotnjo, te Kiseljak - Posušje. Oba polufinalna susreta će se igrati u srijedu 25.11, a finale je tjedan dana kasnije. Pošto smo u II. kolu lige hb, uvijerljivo slavili protiv Kiseljaka i sada se nadamo sličnom ishodu, te tako dobiti priliku da se natječemo za osminu finala Kupa, koju ćemo igrati pred domaćom publikom.
- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Posušje - Zrinjski II.: 84:49

Košarkaši Posušja upisali su i petu pobjedu za redom u ligi Herceg-Bosne, a ovaj put poražena je momčad Zrinjskog II. Mostarci nisu opravdali očekivanja posuške publike, dapače može se kazati kako su čak i razočarali jer se od potencijalnih članova prve momčadi mostarskog kluba očekivalo daleko više od pokazanog. Posušani nisu imali nikakvih problema elegantno, i uz minimalan utrošak energije, svladali su loše Mostarce. Koliko su loše gosti stajali na terenu govori i podatak kako su u prvih dvadeset minuta igre ukupno pogodili samo četrnaest poena. U nastavku su zaigrali donekle kvalitetnije, ali to je daleko od razine igre kojoj bi se trebalo suprostaviti razigranoj posuškoj košarkaškoj mladosti. Obzirom da je trener domaćina Robert Jurišić, u ovoj utakmici forsirao uvjetno kazano nestandardnu petorku, mostarci su rezultatski još dobro i prošli. Prvo ime susreta ponovo je bio mladi posuški kapetan Ante Čutura za čiju igru odgovora nisu imale ni kvalitetnije momčadi od Zrinjskog II. Pravi izazov za Posušane tek je na rasporedu idućeg vikenda kada nam u goste dolazi odlična i jaka momčad Brotnja, što će zasigurno biti derbi polusezone.

Posušje
Gradska sportska dvorana: Gledatelja 250. Posušje-Zrinjski II 84-49.
Po četvrtinama:(23:9,21:5,18:15,22:20). Suci: Miličević, Grlušić, Grbavac

POSUŠJE: Rezo, A.Ramljak, Čutura(30), Kevilj, Begić(14), J.Penava(8), M.Ramljak(16), Mustapić(9), Leko(7), Vranješ, I.Penava, Širić
Trener: Robert Jurišić

ZRINJSKI II: Perić(1), Smiljanić, Tomić(6), Žičević, Arar(7), Maršić(11), Varešlija(13), Rupar(7), Vranješ, Petrić(2), Raič(2)
Trener: Kristijan Marić

FOTKE S UTAKMICE VIDI OVDJE
- 10:56 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.11.2009., petak

Najava utakmice KK Posušje-KK Zrinjski II

U Nedjelju, 22.11. u 18.00 sati, u sportskoj dvorani Posušje odigrat će se prvenstvena utakmiva VI kola lige hb između domaćina KK Posušje i gostiju iz Mostara KK Zrinjski II. Pošto smo ovo kolo trebali ići u goste u Mostar ,na njihov zahtjev je zamijenjeno domaćinstvo radi nedostatka termina u dvorani u Mostaru. U svakom slučaju trener Jurišić i njegovi momci će tražiti još jednu domaću pobjedu i tako ostati na prvome mjestu u ligi. Pozivamo sve naše vjerne navijače i ljubitelje košarke da podrže naše dečke na putu do još jedne pobjede.

Ulaz; 3 KM
- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Posuška mladost odigrala dobru utakmicu s Čapljinom

Pravi test za košarkaše Posušja bila je Čapljina koja nastupa u Prvoj ligi BiH. Utakmica je bila prijateljska, ali igralo se čvrsto i borbeno kao za bodove. Naši momci su uglavnom bili u vodstvu prvo poluvrijeme. No, kad je starijima ponestalo snage, a mladima koncentracije Čapljina je došla do izražaja i zasluženo pobijedila 92:71. Kod naših dobu utakmicu su odigrali Tiho Mustapić, Danijel Rezo i Ivo Begić. Standardan je bio Ante Čutura. Ostali su bili prosječni. Ovo je svakako dobar test uoči ozbiljnih utakmica lige Herceg-Bosne. Trener Jurišić je izjavio da je zadovoljan igrom u prve tri četvrtine.
- 09:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

18.11.2009., srijeda

Kreće liga Herceg-Bosne za mlađe kategorije

Sljdećeg vikenda naši mladi košarkaši igraju 1. kolo herceg-bosne kadeta i predkadeta. U goste nam dolazi mladi košarkaši KK Čapljine. Utakmice se igraju u Nedjelju u 14h predkadeti, a u 16h kadeti. Nadamo se da će naši klinci u prvenstvo krenuti sa pobjedama te tako upisati prve ovosezonske bodove.
- 14:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Najava košarkaške utakmice KK Posušje-KK Čapljina

Stanko Rezo U četvtak, 19.11. u 18.00 sati, će se odigrati prijateljska utakmica između KK Posušje i premier ligaša iz Čapljine KK Čapljina. Ovo će biti odlična provjera naših momaka uoči prvenstvenih susreta sa Zrinjskim II i nadolazećeg derbija protiv KK Brotnja iz Čitluka. Pozivamo sve naše navijače i ljubitelje košarke da podrže naše momke protiv jakog protivnika.
Ulaz slobodan.

- 14:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.11.2009., ponedjeljak

Posuški žuti zauzeli prvo mjesto na tablici

Nakon odigranoga petoga kola naši momci su na prvome mjestu. Nadamo se da će tu do kraja sezone i ostati.

Ljestvica:
1. Posušje 5 4 1 431:281 9
2. Brotnjo 5 4 1 479:358 9
3. Vitez 5 4 1 412:308 9
4. Odžak 4 3 1 382:290 7
5. Livno 4 3 1 299:312 7
6. Rama 5 3 2 362:385 6
7. Ljubuški 4 2 2 289:352 6
8. Busovača 5 1 4 343:439 6
9. Zrinjski II 3 2 1 246:228 5
10. Široki II 5 1 4 339:393 5
11. Kiseljak 4 1 3 250:334 5
12. Tomislav 5 0 5 297:485 5
Rezultati 5. kola:
Busovača - Široki II 101:90
Ljubuški - Rama 77:71
Posušje - Tomislavgrad 120:51
Vitez - Brotnjo 61:73
Odžak - Livno (odgođeno)
Kiseljak - Zrinjski II (odgođeno)

- 20:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.11.2009., nedjelja

Posušje - Tomislav 120:51

Uz prisustvo oko 300 gledatelja posuški košarkaši deklasirali su ekipu Tomislava 120:51. Bila je to lepršava igra protiv vrlo slaboga protivnika. Naši mladi poletarci pokazali su talenat i demonstirali plod košarkaškoga rada. U utakmici koju dobiješ 69 razlike teško da se može govoriti o pojedinostima osim što su svi momci odigrali odlično. Nakon prve četvrtine bilo je 38:15. Na poluvrijeme se otišlo s 65:28. Nakon treće četvrtine bilo je 102:41 da bi na kraju semafor brojke zaustavio na 120:51. Sad je Posušje zauzelo prvo mjesto na tablici.

U slijedećoj utakmici gostujemo u Mostaru kod Zrinjskoga II.

- 23:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.11.2009., petak

Povijest košarkaškoga kluba Posušje

U Posušju se službeno osniva klub 8. travnja 1975. No, i do tada se igrala košarka u raznim turnirskim natjecanjima. Košarkaški klub se u početcima natjecao u regionalnoj ligi i tako je uglavnom bilo sve do 1990. Početkom rata klub gotovo prestaje s radom a košarkaši kao branitelji odlaze na bojišnicu. Nakon rata 1995. klub igra u Prvoj ligi Herceg-Bosne. Tada je klub svrstan u veliku trojku sa Širokim i Brotnjom. Uspjeh kluba je bio u nastupanju na europskoj sceni u okviru Kupa Radivoja Koraća. Klub je dva puta bio prvak Herceg-Bosne. Klub se dugi niz godina uspješno natjecao u Prvoj ligi Bosne i Hercegovine. U košarkaškom kupu BiH dolazio je i do same završnice. Klub je prošle godine ispao iz Prve lige BiH i sad se natječe u Prvoj ligi Herceg-Bosne kao glavni konkurent za prvo mjesto.
Klub se može ponositi dobrom školom košarke koja je iznjedrila dosta nadarenih mladih košarkaša koji nastupaju za reprezentacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Klub svoje utakmice igra u gradskoj sportskoj dvorani uz uvijek dobro popunjene tribine i podršku "Poskoka".
2002. osnovan je i ženski košarkaški klub Posušje.

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.11.2009., četvrtak

Povijest košarke

Košarka je sport u kojem dvije momčadi sastavljene od pet igrača pokušavaju ostvariti što više bodova (poena) ubacivanjem lopte kroz obruč koša pod organiziranim pravilima. Kada se to dogodi govori se o košu.

Do bodova se dolazi ubacivanjem lopte kroz obruč koša pod uvjetom da je lopta kroz obruč prošla odozgo. Momčad koja na kraju utakmice ostvari više bodova pobjednik je. Koš zabijen unutar luka vrijedi 2 boda, iza luka vrijedi 3 (trica), a slobodno bacanje vrijedi 1 bod. Loptom se upravlja njenim odbacivanjem od podloge (dribling) ili međusobnim dodavanjem između suigrača. Tjelesni kontakt koji ometa igrača u igri nije dozvoljen (prekršaj). Postoje strogo određena pravila i načini na koje se lopta smije voditi.

Tijekom vremena košarka je razvila uobičajene tehnike pucanja, dodavanja i dribilinga, kao i pozicije igrača i napadački i obrambeni mehanizam. Dok se uobičajena natjecateljska košarka odvija pod strogim i točno određenim pravilima, razne vrste košarke učinile su košarku bližu igračima i s manjim brojem pravila. Košarka je jedan od najgledanijih sportova na svijetu.

Dok je natjecateljska košarka isključivo dvoranski sport koji se odvija na terenu za košarku, manje regulirane vrste košarke mogu se igrati i kao vanjski sport na podlogama različitim od parketa, koji je standard za natjecateljsku košarku.
U ranom prosincu 1891., doktor James Naismith, kanadski liječnik, na tadašnjem Sveučilištu McGill (danas Sveučilište Springfield), osmislio je sasvim novu dvoransku igru s namjerom zadržavanja kondicije svojih učenika tijekom dugih zima. Nakon odbijanja ideja objašnjenjem da su pregrube ili nepotpune, prilagodio je nekoliko sportova u jednu cjelinu i napisao je jednostavna pravila. Stavio je koš na visinu od 3.05 metara (10 stopa). Taj koš se razlikovao od današnjega po tome što je imao čvrsto dno, dok današnji koševi imaju mrežicu koja propušta loptu. Dok su koševi imali čvrsto dno, svaki put nakon postignutoga koša lopte su se morale izbijati iz koša. Naismithova nova igra bila je vrlo slična rukometu koji je nastao otprilike u isto vrijeme kao i košarka, krajem 19. stoljeća.

Ženska košarka počela je 1892. kada je Senda Berenson, profesorica tjelesnog odgoja prilagodila Naismithova pravila ženama. Prva službena košarkaška utakmica održana je 20. siječnja 1892. u dvorani Gimnazije YMCA. Igralo se s devet igrača na terenu upola kraćem nego današnji NBA teren. Originalni naziv košarke na engleskom je basketball, a složenica je od riječi basket – koš i ball – lopta. Ime je Naismithu sugerirao jedan od njegovih učenika. Igra je bila popularna od samog početka.

Prvi igrači košarke bili su studenti Gimnazije YMCA. Kasnije igra se proširila na čitav SAD i Kanadu. Do 1896. godine postojala su i brojne ženske košarkaške momčadi, no poprilično gruba pravila i brojna publika odvratila su košarku od primarnog cilja YMCA, igre koja pomaže studentima da ostanu u formi. No, usprkos tome, prije Prvog svjetskog rata uspostavili su se brojni amaterski savezi s amaterskim klubovima, i to u SAD-u.

Košarka se prvo igrala s nogometnom loptom. Prve lopte izrađene isključivo za košarku bile su smeđe, što je bila uobičajena boja sve do pedesetih 20. stoljeća kada je Paul Tony Hinkle, u potrazi za loptom koja bi bila uočljivija, u optjecaj uveo narančastu loptu, koja je i danas standardna.

Odbacivanje lopte od podloge (dribling) nije bilo predviđeno prvim pravilima. Predviđeno je bilo samo dodavanje lopte između suigrača odbacivanjem lopte od podloge. Dodavanje lopte bio je prvi primjer pomicanja lopte. Dribling je postupno našao put do košarke i postao dozvoljen, no nije se previše koristio zbog nepravilnoga oblika tadašnjih lopti i njihovog nepravilnoga odskoka. Tek je sredinom pedesetih dribling postao popularna metoda baratanja loptom, što je bilo uvjetovano poboljšanjem njenih svojstava za što je zadužan već spomenuti Paul Tony Hinkle.

Košarka, netball, odbojka i lacrosse jedini su sportovi s loptom izmišljeni od strane država Sjeverne Amerike. Druge igre poput baseballa i kanadskog nogometa izmislili su Europljani, Azijci ili Afrikanci.
Međunarodna košarka
XX. OI u Munchenu - Krešimir Ćosić (Jugoslavija) protiv Petra Novickog (Čehoslovačka).

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) uspostavljena je 1932. od strane osam država koje su ujedno postale i prvih osam članica: Argentina, Grčka, Čehoslovačka, Italija, Latvija, Rumunjska, Portugal i Švicarska. U to vrijeme FIBA je okupljala samo amaterske igrače i momčadi što se vidjelo u imenu FIBA-e (pod slovom A - amateur). Danas FIBA logično okuplja najveći broj profesionalaca, ali je francuski akronim ostao nepromijenjen.

Košarka je ušla u program Olimpijskih igara na Igrama 1936., iako je demonstracijski turnir održan još na Igrama 1904. Na košarkaškim turnirima na Olimpijskim igrama dominirali su i još dominiraju Amerikanci koji nisu osvojili samo tri titule. Prvi poraz na Olimpijadi bio je u finalu Igara 1972. protiv SSSR-a. 1950. godine održano je prvo Svjetsko prvenstvo u košarci u Argentini, a 1953. su i žene dobile Svjetsko prvenstvo koje se održalo u Čileu. Ženska košarka je dodana u olimpijski program na Igrama 1976., a dominirale su Amerikanke.

FIBA je odbacila odvojenost natjecanja amatera i profesionalaca relativno kasne 1989. godine, a na Olimpijskim igrama 1992. profesionalcima je dozvoljen nastup. Dominacija SAD-a nastavljena je i pojavom njihovoga Dream Teama. Važno je napomenuti kako je SAD u finalu pobijedio hrvatsku reprezentaciju na čelu s Draženom Petrovićem. No, kako su i druge reprezentacije počele oslanjati se isključivo na profesionalce, dominacija SAD-a počela je opadati, da bi na SP-u 2002. završili na šestom mjestu, iza Jugoslavije, Argentine, Njemačke, Novog Zelanda i Španjolske. Na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni dogodio se prvi poraz Dream Teama na Olimpijskim igrama od Portorika i Litve u grupnoj fazi natjecanja. Na kraju su osvojili treće mjesto pobijedivši Litvu u utakmici za treće mjesto.

Košarkaški turniri održavaju se diljem svijeta za muškarce i žene bilo koje dobi. Globalna popularnost ovoga sporta očituje se brojem igrača raznih nacionalnosti u NBA. Igrači dolaze sa svih naseljenih kontinenata na Zemlji. Steve Nash je Kanađanin; Kobe Bryant je Amerikanac koji je proveo većinu svoje mladosti u Italiji; Dirk Nowitzki je iz Nijemac; Pau Gasol je Španjolac; Manu Ginobili je Argentinac... Košarka je postala globalni sport o čemu najbolje svjedoči podatak da je u najboljoj petorci na zadnja dva SP-a bio samo jedan Amerikanac, Carmelo Anthony na SP-u 2006.

- 22:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kakao je Posušje pobijedilo državnoga prvaka

24.siječnja 2007.

KK Posušje je sinoć priredio prvorazrednu senzaciju izbacivši iz četvrtfinala Kupa BiH košarkaše sarajevske Bosne ASA BHT sa 86:85! I ne samo to, Posušje je dominiralo cijelim susretom i konstantno vodilo. U jednom trenutku u zadnjoj četvrtini bilo je i 17 razlike za posuške žute. Atmosfera u dvorani je bila predivna i korektna. Pjevalo se i slavilo veliku pobjedu. Ovom pobjedom Posušje ide u završnicu kupa koja će se odigrati u Aleksandrovcu.

Posušje - Bosna ASA BHT 86-85

Po četvrtinama je bilo ovako:
21:11, 18:24, 21:20, 26:30

Gradska dvorana u Posušju. Gledalaca 800. Suci: Damir Kunosić (Tuzla), Bojan Jovanić (Banja Luka) i Dražen Pehar (Ljubuški).

POSUŠJE: Čutura, Rezo 15, Lebo, I. Ramljak, Škegro 2, Lugonja 7, Brečić 9, Penava 6, Mustapić 12, Vujčić 28, T. Ramljak 6, Ikić 1.

BOSNA ASA BH TELECOM: Gilbert 1, Su. Šehović, Ikonić, Bavčić 1, Zimić 2, Đedović 16, Se. Šehović, Rahimić 17, Vasiljević 37, Tuljković 11.


POSUŠJE NEKAD
- 22:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #