utorak, 08.01.2008.

borov prelac

Evo, bliži se proljeće, zatoplilo naglo, snijeg se lagano topi, a gusjenice dozrijevaju i samo što ne poispadaju iz svojih gnijezda.
A prije nego se to dogodi, na borovima se mogu vidjeti omanji smotuljci paučine, koja vremenom postaje sve veća, iz nje počnu ispadati male zelenkaste kuglice (kakica) promjera oko milimetra,

prelac
i ispod stabala ne napravi mali zeleni tepih (sve dok ne zapuše).
U gradovima postoje službe za održavanje javnih površina (u našem slučaju su to "Parkovi i nasadi" koji inače u našem gradu sasvim lijepo održavaju zelene površine naravno, ako izuzmem ovaj problem koji se ponavlja iz godine u godinu).

P1010722


Poslala sam e-mail direktorici tog poduzeća, pa me baš zanima hoće li biti kakvih reakcija!
Inače, kad gusjenice ovog leptira (štetočine) popadaju sa stabla, formiraju kolone koje mogu biti duge i po nekoliko metara. I sve bi to bilo simpatično, kad te iste ne bi bile pune nekog otrova i opasnih alergena.

gusjenice borovog prelca

Naime, znam slučajeve kad su kučni ljubimci mojih prijateljica završavale u hitnoj veterinarskoj pomoći, jer bi životinje dotakle njuškicom male nametnike, zatim bi im otekao jezik i ždrijelo, i da ih nisu odveli veterinaru, došlo bi do gušenja i smrti.
Na ljude ipak ne djeluju tako opasno, ali djeca se kući vrate s ogromnim osipom po tijelu, koji strašno svrbi, samo od njihove prašine nošene vjetrom, bez da su bila u direktnom kontaktu sa prelcem. Srećom, samo tuširanje i oblačenje posve čiste odjeće liječi ovu neugodnost.
Njihovi alergeni su aktivni čak i kad su gusjenice mrtve!

dendrolimuspini

A moja kćer, naprimjer, kad mora proći ispod takvog stabla obavezno ima kapuljaču na glavi, i poslije još pita jel joj koja pala, a kad se formiraju kolone, obilazi ih u kilometarskom luku..........nut


(11:27) komentari(16) printaj (?)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.