Kad bih sve jezike ljudske govorila...

srijeda, 31.10.2007.

Meni je superrrr....

E da.... Čovjek bi pomislio da ću poludjeti u tom Osijeku. Daleko od svih prijatelja, daleko od obitelji, a da i ne spominjem o daljini od svog momka.

Nije mi loše. Zbilja volim to što studiramlaze ... toliko sam puta izgovorila te riječi da već i sama vjerujem u njih...ma neee...ozbiljno... Ja sam ndje gdje želim biti, ne studiram zbog para, ili kasnijeg posla ili zbog toga što me na drugi faks nisu primili. Tamo sam jer tamo želim biti. Nije to loš osjećaj. yes

Kad sam u Osijeku kao da sam u nekom drugom svijetu. Sama sam, nitko ne brine hoću li jesti ili biti gladna, nitko ne vidi učim li ili ne kad sam u svojoj sobi. Tko će znati jesam li spavala 2 ili 4 sata... Ja sam ta koja odlučuje o svemu.
naughty

Uopće mi ta sloboda nije došla kao nešto duuugo očekivano. Nije mi čak došla ni kao teret. Jednostavno je došla i šta da ja sad tu radim?

Ne oduševljava me... Zapravo je problem možda u tome što ja jednostavno nemam vremena. U ovih mjesec dana nisam ni jedamput izašla. Bili smo na kavama između predavanja i nekad čak i nakon predavanja ( koja znaju završiti i oko 9), ali do pravog izlaska mi uopće nije stalo. Zbilja mislim da me to čini pomalo čudnom...ali boli me ćošak. Ja sam tamo da studiram, imam 5 godina i ne bih to htjela odužiti na još koju.


Ono što mi zbilja fali je kiss je milo moje...cryAli k njemu hrlim svaki vikend.uz to se i čujemo svaki dan, pa to olakšava stvari.

Ono što obožavam je moj krevet...Ogroman je...malo manji od bračnog
( mislim da je 180x180...ili je jedno od tih 200)...Volim u njemu spavati...mmm
jedino što onda s ovog kreveta u Našicama padam jer je uži...


Whatever...mislila sam oživit blog, ali vidim da ga jedna osoba čita pa ću razmisliti...

Jesam li napomenula da me na faksu zovu hobit???bang DON'T ASK

- 20:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 27.10.2007.

Kako govorimo???

Jeste li se ikada zapitali kako je nastao ljudski govor? kako smo mi zapravo počeli govoriti, koja je bila prva riječ na svijetu i tko ju je izgovorio? Kako to da ni jedno drugo stvorenje ne može govoriti?( nemojte mi ovdje spominjati papige jer one imitiraju, a to je daleko od svjesnog govora)

Uglavnom se vjeruje da je govor nastao sasvim slučajno, odnosno prvi zvuk koji je čovjek ispustio. On nije bio artikuliran, vjerojatno je bio nekakav krik koji je čovjek ispustio u neočekivanoj i iznenadnoj situaciji(kad ga je npr.medvjed napao) ili je bio uzdah ispušten pri težem fizičkom radu.

Tad je čovjek postao svjestan da može i drugima prenijeti nekakvu informaciju tim putem i tako je sve počelo...

Ono što je bilo prije te verbalne komunikacije je svakako komunikacija pokretima ili gestama. Ali se ne zna točan prijelaz s jednog načina komunikacije na drugi. Vjerojatno je to bilo postupno zamjenjivanje, a i javila se potreba redukcije, jer je trebalo puno toga pokazati, a zapravo se sve to moglo reći u malo riječi.

Razlog tomu što se geste nastale prije govora je jednostavan. Naše oko prima najviše podražaja iz prirode, više nego bilo koje drugo osjetilo koje posjedujemo....i jednostavno se dogodilo...

Neki kažu da je čovjek počeo govoriti oponašajući zvukove koje je čuo u prirodi... pa vi vidite.



A jeste li se ikad zapitali kolika je veza između izraza i sadržaja nekog pojma. Ili drugim riječima koliko su povezani stvarnost i riječi kojima mi iskazujemo tu stvarnost???

To je inače tema koja se proteže kroz čitavu povijest filozofije, a zapravo je u području lingvistike...ma... negdje je na granici...

Veze nema uopće. Ljudi veza između označitelja( to je napisana ili izgovorena riječ, npr.kuća) i označenoga(to vam je vaša kuća) je nikakva, nema je!!!!

Sve smo se mi to u našoj lijepoj dugoj povijesti dogovorili. Tako je rekao de Saussere...pametan čovjek...i važan.a ako se ne varam mislim da je nešto slično prije njega rekao Aristotel...hm....tu me nemojte držati za riječ...

Ali nameće se pitanje: Kako se mi onda razumijemo? Jer ako stoji tvrdnja koju sam malo prije izrekla, onda to u biti znači da svaktko od nas određenoj riječi pridaje svoj sadržaj, a time je komunikcija i razumijevanje onemogućeno.

Znate što je na to odgovorio Kratil( Platonovo djelo)???

IZ NAVIKE!!!!

- 22:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #