< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Stranice posvecene vinu, finoj klopi i drugim uzivancijama.
Zelja mi je da svi ucestvujemo u pisanju ovog bloga i da vremenom izgubi kikoman iz naslova. Pisite postove o omiljenim vinima (pivima, rakijama...), gastronomskim iskustvima, najludjim pijanstvima, savetima o zdravoj ishrani... a ja cu ih objavljivati. Ne ustrucavajte se ukoliko ne znate prave izraze, ne znam ih ni ja; Vremenom cemo, nadam se, zajedno dosta nauciti. Blog je posvecen subjektivnom dozivljaju vina i klope, tako da me interesuju licni tripovi, osecanja, secanja i asocijacije.

gost-post

pisali za kikowine:

elektrokuhinja
espadrila
organizam
tanja zna


filip.kiko@gmail.com

30.05.2006., utorak

Pasta dana - Fettuccine Zucchini

OK, urednici su obrisali blog sa porukama mrznje, vracamo se lepim stvarima.

Ovih dana sprovodim svojevrstan eksperiment. Naime, pauza za rucak ovde traje od 12.00-12.45h,a uobicajen rucak u nekom od restorana koji imaju dnevni meni (obrok dana po znatno nizoj ceni) ne retko ne zadovoljava kvalitetom, a cena (iako snizena) nije zanemarljiva. Elem, kako posle posla ionako sledi "glavni" obrok dana, jednostavno je previse dva puta jesti full obrok, meni bar. E, sada rec, dve o eksperimentu.

Eksperiment - doci kuci na pauzi za rucak, spremiti obrok za 12-15minuta, rucati i vratiti se u firmu. Znam da sada velika vecina vas misli nesto tipa: 12-15minuta? E, Kiko, ukenja ga! Ali, ne, stojim iza svake reci, 12-15minuta. OK, posto sam utvrdio vremenska ogranicenja, logicno je da je najcesci izbor salata od svezeg ili kratko barenog povrca, ili neka pasta. Medjutim, to je i dalje toliko sirok teren da mogucnost da vam klopa dosadi prakticno ne postoji. Pod uslovom da se u procesu pripreme klope zabavljate i isprobavate razne kombinacije - to je, ipak, samo vas rucak.

Postoji jedna izreka, koju sam cuo od majka Gordane (pozdravi i ovacije), da dobra klopa pamti odakle je dosla. Znaci, nista duboko zamrznuto, konzervirano, ili pak kuvano 12 sati nece se setiti odakle je stiglo. Tu se moja koncepcija "brzog rucka" uklapa savrseno. Sveze povrce, svezi zacini, maslinovo (laneno, suncokretovo) ulje iskljucivo cedjeno na hladno (presu), zrnevlje, klice, sveza pasta, sirevi...

Danas sam klopao Fettuccine Zucchini. OK, mozda nije bas neki super fensi recept za Fettuccine Zucchini, ali zvuci super kada izgovorim: Fettuccine Zucchini, a i sigurno je prilicno zdrav nacin da pripremite svoju pastu. Za pripremu danasnje klope bilo je potrebno cirka 8minuta i za 1 osobu: 100gr sveze paste (Fettuccine), 1 tikvica (zucchini), 2 veca sampinjona (jebemliga u gramima), 12 prevlacenja preko rendaljke parmezana, prstohvat soli, malo bibera, malo ljute (chilli) papricice, nekoliko listova bosiljka (bolje svez, ako nema moze i susen) i dobro prelivanje nerafinisanim maslinovim uljem (olive oil). Da nisam morao da se vratim na posao, tu bi bila i jedna jaka glavica belog luka.

Caka je da kada voda (litar i po vode koju posolite pre kljucanja, a moze i malo ulja, obzirom da je pasta sveza; za susenu pastu ne treba dodavati ulje!) provri ubacite seckane sampinjone i tikvicu, a nakon 2 minuta ubacite Fettuccine. Svezoj testenini bice potrebno oko 3 minuta. Sve u cediljku, pa u tanjir. Preko malo soli, papricice, bibera (sve po ukusu), bosiljak (sitno seckani beli luk, ako necete pricati sa ljudima par sati), narendati parmezan i preliti uljem. Et voila!

Naravno ukoliko se ne vracate na posao uz ovo ide odlicno jedna casa (ali, samo jedna!) nekog laganog crnog vina, mozda neki Merlot ili sl., neopterecen aromama hrastovine, zacina i sl. Prijatno.

18.05.2006., četvrtak

Pismo urednistvu blog.hr

Postovani,

Koristim usluge Vaseg servisa vec skoro godinu dana.
U tih godinu dana objavio sam vise desetina postova, dobio stotine komentara i na taj nacin doprineo rastu blog.hr portala.
Zato sam se pre par minuta jako razocarao kada sam na blogrollu video blog koji nosi ime ubi srbe. OK, kapiram da nije moguce kontrolisati sadrzaj svih blogova i da se ponekad provuce i sejanje mrznje i fasistickih poruka kroz postove. Ali tolerisati blog koji nosi naziv ubi srbe je nesto sasvim drugo! Pisem Vam ovu poruku u nadi da to jednostavno niste primetili i da cete ukinuti taj blog nalog. Ja privremeno, u znak protesta, prekidam sa objavljivanjem postova na Vasem portalu dok se ovaj slucaj ne razresi.
Ovaj mail objavljujem kao moj poslednji post na blog.hr dok ne zauzmete jasan stav po ovom pitanju. Kopiju saljem alternativnoj naslovnici siguran da ce podrzati akciju suzbijanja mrznje u blogosferi.
U nadi da cu se uskoro moci vratiti na svoju blog.hr adresu saljem Vam

Srdacan pozdrav,

Kiko

17.05.2006., srijeda

Kraci post o losu... u sosu

Yo! Nije me bilo sto godina i potrudicu se da ubuduce budem barem malo redovniji. Dosta kenjanja.

Pre neki dan sam prvi put video losa uzivo u prirodi. Iznenadila me velicina tog goveceta. Mislim da je bio visok preko dva metra. Inace, ovde svake godine mnogo ljudi nastrada od losova na putevima - los nije bas najinteligentniji i cesto ume da zaluta na put nocu, a kada kola tresnu o visoke noge, tesko tela pada ravno na soferku i...
Elem ja sam ga video predvece, kada obicno izlaze iz sume, na livadi pored puta, stao sam sa strane i napravio par fotki.

To me podsetilo na moje prvo kulinarsko iskustvo sa losom. Bese to u pocetku mog boravka ovde, dok je svedski za mene jos uvek bio velika nepoznanica. I naravno, umesto obicnog mlevenog mesa greskom sam kupio mleveno meso losa. I napravio odlicne fasirane snicle, no ovaj post nije o tome.

Ovaj post posvecen je bifteku losa u sosu od crnog vina i bukovaca. Los ima sjajno meso i ne treba ga preterano prziti, jer je to najbolji nacin da se upropasti jedinstvena prilika da osetite nesto izuzetno. Od zacina predlazem majcinu dusicu, moze i malo ruzmarina, so, biber...
ceo post