< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Stranice posvecene vinu, finoj klopi i drugim uzivancijama.
Zelja mi je da svi ucestvujemo u pisanju ovog bloga i da vremenom izgubi kikoman iz naslova. Pisite postove o omiljenim vinima (pivima, rakijama...), gastronomskim iskustvima, najludjim pijanstvima, savetima o zdravoj ishrani... a ja cu ih objavljivati. Ne ustrucavajte se ukoliko ne znate prave izraze, ne znam ih ni ja; Vremenom cemo, nadam se, zajedno dosta nauciti. Blog je posvecen subjektivnom dozivljaju vina i klope, tako da me interesuju licni tripovi, osecanja, secanja i asocijacije.

gost-post

pisali za kikowine:

elektrokuhinja
espadrila
organizam
tanja zna


filip.kiko@gmail.com

27.04.2006., četvrtak

Zec Sesirdzija u epizodi: Baby spinach

Uf, bre, ni ja nista ne razumem sa ovim seljenjem, ali nikako da izbrisem iz glave recenicu koju mi je jedan od mojih selidbara, jednom prilikom, ljubazno uputio: "Ko se seli, taj se ne veseli!". Nadam se da ce u ovom slucaju, biti SKROZ drugacije. No, sad malo o spanacu. Baby spinach, moj je omiljeni sastojak za salatu, i ne samo sastojak, nego i salatin glavni deo! Evo i jedne ideje. Opere se baby spinach (bilo koja sorta, samo da ima malo okruglasto i nedlakavo, meko lisce) i to jedno lepih pola kile. Zatim se napravi dressing. U mikser se stavi pola solje extra balsamic sirceta, tri cena belog luka, kasicica krupne morske soli, bibera i 1/3 solje pinjola iliti pine nuts. Pinjoli moraju biti prethodno ispeceni u suvom tiganju na plotni i ohladjeni pre upotrebe. Sve to lepo izmiksirate i dok miksirate lagano dodajete 3/4 solje maslinovog ulja. Na kraju bi trebalo da dobijete dressing lepe gustine. Stavite vas spanac koji ste oprali i obavezno OSUSILI da na njemu nema vode (ako bude vode, ima da vam se razvodnji dressing, a to ne valja, ni-ka-ko) u jednu veliku (ne busnu) plasticnu kesu. Na to bacite vas dressing, uduvajte vazduh da se kesa fino naduva, zavezite kesu i lagano protresite nekoliko puta. Ovo je NAJBOLJI sistem za ravnomerno rasporedjivanje gustog dressing-a po salati (radi jednako dobro i za Ceasar salatu!). Onda do lepo presipte u ciniju u kojoj cete salatu da posluzite. Dressinga treba da bude taman toliko da se lisce spanaca ne kupa u njemu, nego da bude samo lagano "isprskano". U to onda dodajte sveze istostirane kocikce hleba iliti krutone, ili recimo sveze istostiranu tortilju (sto je ponajbolje) koju ste takodje iscepkali na komade. Lagano promesajte. Veliki finale tek predsotji! U tanjiru izgnjecite 1/4 kila lepog feta sira, sto-masnijeg-to-boljeg. Onda tako usitnjen sir pospite po salati, pa po tome posipte jos 1/3 solje pinjola (koje ste vec ispekli na suvo) i to je to. Dakle, idelano predjelo, po mom misljenju. Jos kad se lepo upari sa nekim laganim crnim vinom, predlazem Beaujolais (neke od apelacija, moze i poznati nouveau, koga fino i ne odvec skupo pakuje Louis Latour) ili recimo, Chianti (Ruffino, Riserva Ducale, sto ima u nas) - cela stvar je kompletna.

Nadam se da se g.din Zec ne ljuti sto njegov komentar na moj prethodni post objavljujem u formi posta, ali bilo je jace od mene. Uzivajte!

26.04.2006., srijeda

Mornar sam Popaj ja...

...kada je u pitanju spanac. Kao sasvim mali mislim da nisam bio neki ljubitelj spanaca, ali sada sam skoro fan. A razmisljam bas da mi fali nesto zeleno na blogu, pa za pocetak evo spanaca. Sa belim lukom i mlekom, naravno. Na slici, ipak, svez.
Moze sa jajetom na oko, moze i bez, moze i sa krompirom uz ribu, moze i svez u salati, moze kako hoces.

A za koji dan mozete ocekivati i selidbu i trista novih cudesa. 1.maja, da budem precizniji. Tada i prica iz zavicaja roquefort-a.

08.04.2006., subota

NJ.K.V. Beli luk

Garlic, l'ail, el ajo, aglio, cesnjak...beli luk. Mnoge kulture koristile su ga na razne nacine, ali su sve velicale njegova pozitivna svojstva. Za samu biljku zna se vise od 4000 godina. Iz vremena stare Grcke nosi i nadimak smrdljiva ruza (sto je malo nejasno, obzirom da je po srodstvu blizi lali), a u drevnom Egiptu je imao skoro bozanski status. U raznim civilizacijama verovalo se da beli luk stiti od zla i necistih sila: vukodlaka, vestica i vampira. Naucno je dokazano da allicin, aktivni sastojak belog luka, ubija 23 vrste bakterija. Definitivno je dobar za srce, pomaze protiv prehlada, a najnovija istrazivanja pokazuju da moze biti i jako dobra prevencija od kancera.

I to je sve lepo i drazesno, ali ono o cemu ja zelim da pisem jeste njegova upotreba u kulinarstvu. Moram da priznam da mi je teze da se setim jela u kom ga ne koristim nego da izdvojim par u kojima je nezamenljiv. Povrce, meso, riba, predjela, sosici, corbice, salate - koristim ga svuda. Nekad izgnjecen, nekad ceo, ponekad seckan; u pasulj nije lose ubaciti i citavu glavicu (ili, sto bi rekao Ser Zile u kultnom crtanom filmu sa Azdajom i slatkom malom prevrnutom tortom: "Bolje dve, bolje dve"), bez ljustenja, protiv uroka, da pasulj ne zagori i da bude ukusniji. Dalje, u paketu sa slaninom, kuvanim jajima, crnim lukom, rakijom i projom cini idealan obrok u prirodi - malo jaci, doduse, zato je omiljen medju planinskim setacima. Prelivi za recnu ribu bez belog luka su kao kafa bez kofeina; morske varijante da ne pominjem. Maslinovo ulje i beli luk: ima li savrsenije (komplementarnije) kombinacije dve namirnice. Sa paradajizom, u raznim varijantama. Spanac, blitva, nezamislivi bez belog luka. Pecena paprika i beli luk, eeej!

Na prstima, nakon seckanja ili gnjecenja, mmmmm. Btw, kada gnjecite luk dobra fora je da radnu povrsinu pospete sa malo soli, kako se ne bi gubili dragoceni sokovi (na ovaj nacin se dobija izuzetno ukusna so). Ne valja da stoji iseckan, izgnjecen, ili u ulju, bez termicke obrade. Moze se zamrzavati. Moze se peci, mmmmljac. Moze se utrljavati u tost. Moze, moze!

Njegova mirisna isparenja odbijaju komarce. Nakon visemesecne javne debate, pre desetak godina su u Francuskoj isparenja belog luka nazvana mirisom,mada se mnogi i dalje zale da im beli luk "smrdi".
Komarci.