KICKBOXING

utorak, 02.11.2010.

Opet ista priča, žalosno

Evo opet, i ne mogu prešutjeti.

Opet ti jadni novinarčići nemaju pametnija posla, nego da bi dali na težini svojih pismena, koriste se svime i svačime.


SLUČAJ 1

Povod za ovo reagiranje jeste jučerašnje cjelodnevno objavljivanje da je kickboksaču Veljku Šaponji zapaljen auto. Što je u pozadini toga niti znam, niti me zanima, ali muči me što je u svim tim izvještajima, reportažama, vijestima na prvom mjestu ono "kickboksač", pa čak se navodi i europski, pa i svjetski profi kickboxing prvak, i štotijaznam što sve ne.

Pogledajte što pišu:
Slobodna Dalmacija
Jutarnji list
Večernji list
Index.hr
HRT
Nov@ TV

I pitam se kakva su to pravila novinarskog izvještavanja? Zašto je u ovome slučaju važno je li on kickboksač, je li on prvak ili nije? Kako bi izgledalo da su napisali da je zapaljen auto vjerniku iz crkve "Svetog Nikole", ili bivšem učeniku Osnovne škole "Petra Preradovića". Ne, u to se ne dira, ali udri po kickboxingu.

A da odmah budemo na čisto - je li provjerena ta informacija o kickboxing titulama? Takve informacije u hrvatskom sportu i hrvatskom kickboxingu nema. U Hrvatskom kickboxing savezu kažu da nemaju o takvim rezultatima nikakvih podataka - niti da je europski, niti da je svjetski prvak. Šaponja je svojevremeno nastupao na nekoliko amaterskih natjecanja, ali to je bilo još davne 2005. godine. Poslije toga - ni glasa, ni vijesti o Šaponji u kickboxingu. Od koga li su baš svi dobili te informacije - od Hrvatskog olimpijskog odbora?


SLUČAJ 2

Događaj je bio relativno davno, ali, eto ga ponovno u prvom planu - link je jednostavan - kažu: vezani članci.

Pročitajte:
Jutarnji list
Slobodna Dalmacija
Hercegovina info
Novi list


Ista meta, isto rastojanje - rekli bi oni stari vojnici. Opet se nekakav događaj iz crne kronike, koji ni po području, ni po značaju, ni po obimu, ni po bilo kojoj drugoj doticajnoj točki nikako ne može povezati niti sa sportom, a niti s kickboxingom.

Prometni prekršaj bivšeg splitskog kickboksača Stipe Stipetića, koji više ne trenira, garnira se s titulom "kickboksač". Pa kakve veze ima Stipin kickboxing s brzom vožnjom po Splitu? Istini za reći, Stipe je dugo godina bio u vrhu hrvatskog kickboxinga, pa ipak to ne daje za pravo tim piskaralima stvarati takve asocijacije.

Kako bi izgledao ovakav naslov "Bivši ministrant crkve 'Srca Isusova' vozio prebrzo po Splitu", ili "Redoviti član gradske biblioteke platio visoku kazni zbog prebrze vožnje".

I još na kraju, uz članak je stavljena slika jednog drugog sportaša - kickboksača, inače sa sasvim drugog kraja Hrvatske. Ajoj, Jutarnji, ako krene tužba, biti će belaja.



Eto, oba slučaja mi otvaraju pitanje: tko to danas upravlja javnim mišljenjem, tko to dirigira informacije? Ne čini li vam se da su sve te informacije, osim što su prepisivane, u stvari potekle iz jednog izvora?



Žalosno. I pitam se na kraju, gdje je tu pozitivno promicanje sporta, rezultata? Je li o sportskim rezultatima tih i mnogih drugih kickboksača toliko i tako s bombastičnim naslovima pisano?



- 01:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #