KICKBOXING

četvrtak, 21.10.2010.

Puna šaka srebrnjaka

To te ja pitam. Bravo! Čestitam!

Ali, idemo po redu.

Danas je 13 naših reprezentativaca ušlo u borilište. Oni su odradili 15 borbi (9 na tatamiju i 6 u ringu). Njih sedam se plasiralo u finale, a dvoje u polufinale, dok ih je četvero izgubilo borbu. Danas su ubilježili pobjede: Ana Znaor, Helena Jurišić, Tomislav Čikotić, Bojan i Boris Mišković, Zlatko Bajić, Luka Šimić, Nives Radić i Toni Milanović. Izgubili su: Mateja Pančelat, Ana Bajić, Željan Ješić i Manuel Smoljan.

Evo rezultata, ali i komentara borbi:

Light contact:

Light contact, +70 kg 1/4 finale
Anna Selley (Hun) - Helena Jurišić (Cro) - 0:3
Ovom pobjedom Helena je osvojila brončanu medalju i plasirala se u popodnevno polufinale.

Light contact, +70 kg 1/2 finale
Helena Jurišić (Cro) - Beata Lesnik (Pol) - 3:0
I ovu je borbu Helena bila superiorna. Ovom pobjedom, Helena je osigurala srebrnu medalju i plasirala se u sutrašnje finale protiv Ruskinje Marie Semenove.

Helena Jurišić je u četvrtfinalu pobijedila Mađaricu Annu Selley. Mađarica je vješto izbjegavala i blokirala Helenine napade nogom te poentirala rukom u protunapadu. Ipak, svjetska juniorska prvakinja se pokazala kao raznovrsniji borac pa je vješto održavala stečenu bodovnu prednost.

U polufinalu je Helenina protivnica bila vrlo kvalitetna Poljakinja Beata Lesnik. Ipak, izgleda da je Helenina prva borba poslužila kao odlično zagrijavanje pred ovaj meč. Naša reprezentativka je bila raspoložena i raznovrsnim preciznim udarcima je pogađala suparnicu. Dominirala je tijekom cijelog meča, a suci su na kraju bodovali 20:14, 20:13 i 22:10. Sutra je u finalu očekuje svjetska prvakinja Maria Semenova iz Rusije.

Helena je bila kratka u svom komentaru:
Poražene Mađarica i Poljakinja! Finale s Ruskinjom.

Light contact, -79 kg 1/2 finale
Christian Pohl (Ger) - Željan Ješić (Cro) 3:0
Ovom izgubljenom borbom Željan je ostao na jučer osvojenom 3. mjestu i brončanoj medalji.

Željan Ješić se također oprostio od daljnjeg natjecanja. Nakon jučerašnje pobjede nad Austrijancem, danas je od njega bio bolji Nijemac Christian Pohl koji je pobijedio 3:0. Dojam je da je našem borcu u posljednjoj rundi manjkalo snage i izdržljivosti. Time je Željan ostao na osvojenom trećem mjestu u skupini do 79 kg.

Komentar Ivana Ješića, Željanovog oca, inače, međunarodnog kickboxing suca:
Nažalost, Željan nije uspio pobijediti iskusnog Njemca i ostaje mu 3. mjesoto u Europi. Ima vremena, mlad je i puno je još izazova pred njim. Ja sam zadovoljan na postgnutom,ali znam da sam mu falio, međutim splet okolnosti je ovaj put bio takav. Hvala svim prijateljima na čestitkama, a posebno onima koji su u ovom sportu puno živaca i znoja ostavili, te razumiju koliko je ulaganja u vrhunskog sportaša potrebno. Još jednom veliko hvala! Drago mi je da je željanov uspjeh obradovao iskrene prijatelje.

Light contact, -84 kg 1/2 finale
Stefan Bücker (Ger) - Bojan Mišković (Cro) - 0:3
Ovom pobjedom, bojan je osigurao srebrnu medalju i ulazak u preksutrašnje finale.

Bojan Mišković je za ulazak u finale do 84 kg nakon jučerašnje pobjede nad Slovencem danas pobijedio Nijemca Stefana Bückera rezultatom 3:0. Naš svjetski i europski seniorski viceprvak je dominirao čitavo vrijeme. Nijemcu je od muke nekoliko puta ispadala zaštitna guma za zube jer ga je naš majstor precizno probijao udarcima nogom u tijelo. Bojana u subotu u finalu dočekuje Mariusz Niziotek koji je neočekivano pobijedio aktualnog svjetskog prvaka Denisa Martsevicha iz Rusije.

Light contact, -70 kg, 1/4 finale
Diana Rizvanova (Rus) - Ana Znaor (Cro) - 0:3

Light contact, -70 kg, 1/2 finale
Ann-Marie Birmingham (Gbr) - Ana Znaor (Cro) - 0:3

Ana Znaor je u četvrtfinalu pobijedila Ruskinju Dianu Rizvanovu. Iako je niža rastom Ruskinja se odlično pokrivala pa Ana nije mogla niti jednom poentirati nogom u glavu što je njezina specijalnost. Zato je forsirala ručne tehnike i tome bila uspješnija. Suci su bodovali 17:10, 12:8 i 15:12 za našu svjetsku prvakinju.

U polufinalu je Ana pobijedila Britanku Ann-Marie Birmingham. Tu je pokazala svoj uobičajeni stil. Dvadesetak puta je pogodila agresivnu Engleskinju nogom u glavu što ovoj nije smetalo da i dalje forsira klinč i borbu rukama. Suci su na kraju izjavili da su tijekom treće runde već prestali poentirati Anine nožne tehnike jer je bila očita bodovna razlika. Završilo je skorom 30:18, 21:10 i 22:16. Sutra se u finalu Ana Znaor bori protiv Taljanke Roberte Cargno koja je neočekivano pobijedila drugu nositeljicu skupine – svjetsku i europsku viceprvakinju Martu Fenyvesi iz Mađerske.

Ana je s lakoćom danas pobijedila obje svoje protivnice i plasirala se u finale. Osigurala je srebro, a za zlato je čeka borba protiv Talijanke Roberte Cargno.

Light contact, +94 kg, 1/2 finale
Tomislav Čikotić (Cro) - Michal Wselak (Pol) - 3:0
Tomislav je jednoglasnom odlukom sudaca svladao poznatog poljskog borca koje je već dugi niz godina uvijek u vrhu svjetskog i europskog light contacta. Ovom pobjedom Tomislav je osigurao srebrnu medalji i plasirao se u preksutrašnje finale.

Tomislav Čikotić se plasirao u finale skupine preko 94 kg nakon tri borbe. Jučer je pobijedio Šveđanina i Mađara, a danas je bio bolji od ogromnog Poljaka Michala Wselaka, favorita skupine. Bez obzira što se radi o light contactu, borba je bila vrlo „tvrda“ - kako i priliči momcima od dva metra i sto kilograma. Tomislav je polako gradio prednost, ali Poljak ga stalno sustizao. Naš reprezentativac je pokušavao održati distancu udarcima „prednjom“ rukom i nogom, a suparnik se zaletavao i izguravao Tomislava s borilišta. Pred kraj treće runde do izražaja je došla bolja tjelesno pripremljenost našeg borca. Poljak je dva puta pao i simulirao ošamućenost, ali mu suci nisu povjerovali te su bodovali 11:10, 12:9 i 10:8. Pobjedom 3:0 nekadašnji svjetski juniorski prvak Čikotić se u subotu u finalu sastaje sa Slovencem Mitjom Potočnikom.

Light contact, -60 kg, 1/2 finale
Mateja Pančelat (Cro) - Vivien Wagner (Hun) - 0:3
Mateja je ovom izgubljenom borbom ostala na jučer osvojenom trećem mjestu i brončanoj medalji.

Mateja Pančelat na žalost nije uspjela pobijediti. U skupini do 60 kg je izgubila 0:3 od svjetske viceprvakinje Mađarice Vivien Wagner. Borba je bila vrlo izjednačena. Mateja je bila bolja u udarcima nogom, a Mađarica rukom. Pred kraj meča Mateji je ponestalo snage i njezina protivnica je to iskoristila ostvarivši minimalnu prednost. Izgleda da je presudila prehlada s kojom je Mateja doputovala na ovo prvenstvo. Time je Pančelat ostala na trećem mjestu kojeg je još jučer osvojila pobijedivši Turkinju i Slovenku.

Light contact, -94 kg, 1/2 finale
Boris Mišković (Cro) - Aleš Lorber (Slo) - 3:0
Boris je ovom pobjedom osvojio srebrnu medalju i plasirao se u finale koje će se održati preksutra, zadnjeg dana Europskog prvenstva.

Svjetski prvak Boris Mišković je za ulazak u finale trebao pobijediti Slovenca Aleša Lorbera. To je i uspio, ali ne tako lako kao što se očekivalo. Suci su u ovoj borbi imali čudne kriterije. Iako je dojam bio da Boris dominira to se na semaforu nije nikako dalo iščitati. U namjeri da se spasi od preciznih napada, Slovenac se okretao i izlazio iz borilišta tako da naš reprezentativac nije ni imao priliku zadati više bodova. Tek je pred kraj meča Boris uspio steći nekoliko poena razlike. Pobijedio je sudačkom odlukom 3:0. U subotu će se u finalu do 94 kg boriti s Rusom Philippom Saluginom.


Low kick:

Low kick, -71 kg, 1/4 finale
Zlatko Bajić (Cro) - Tural Bayramov (Aze) - 2:1
Ovom pobjedom, Zlatko sem plasirao u polufinale, osvojivši brončanu medalju. Sutra se u polufinalu sureće s Rusom Batu Khasikov.

Prvi nastup je danas imao Zlatko Bajić. Bila je to borba u četvrtfinalu skupine do 71 kg protiv Azerbejdžanca Turala Bayramova. Udarci su pljuštali s obje strane i rezultat se stalno mijenjao. Ipak, na samom kraju je Zlatko bio uvjerljiviji i pobijedio je odlukom 3:0. Tako je Zlatko osigurao brončanu medalju. Sutra se bori u polufinalu protiv Rusa Batu Khasikova. Pobijeda će biti nemoguća misija. Batu je jedan od najpoznatijih boraca na ovom prvenstvu. Aktualni je svjetski profesionalni prvak u dvije federaciji i prvi izazivač u još nekim drugim profesionalnim asocijacijama. U svakom slučaju će to biti veliko iskustvo za našeg mladog reprezentativca koji planira svoju buduću profesionalnu karijeru.

Evo kako je to Zlatko prokomentirao:
Pobjedio Azerbejdžanca sad na trećem mjestu sljedeći Rus upitan nastup jel sam ozljedio šaku al ako sutra bude ok onda izbijam i Rusa

Low kick, -75 kg, 1/4 finale
Andrea Andrenacci (Ita) - Manuel Smoljan (Cro) - 2:1
Ovom izgubljenom borbom, Smoljan je ostao na ždrijebom dobivenom 5. mjestu.

Najveći tragičar ovog prvenstva je naš Manuel Smoljan. Na njega se sručila športska nepravda moćnog talijanskog kickboxing lobija. Najprije je zbog nekog razloga promijenjen već utvrđeni ždrijeb. Umjesto najavljenog Rusa u ring je ušao Talijan Andrea Andrenacci. Bila je to bespoštedna borba četvrtfinala do 75 kg. Tempo je bio silovit. Talijan je dominirao low kickovima, a Smoljan razornim udarcima rukom. U jednom trenutku je čak izgledalo da je Talijan uzdrman i da će sudac brojati. To se nije desilo i meč je priveden do kraja. Zadnjih nekoliko sekundi dvoje sudaca je našem borcu dalo bod i borba je završila odlukom 2:1 za Smoljana. Talijanski borac je na nagovor svog trenera demonstrativno napustio ring ne dopustivši da sudac u ringu regularno proglasi pobjednika. Tada se na inicijativu predsjednika svjetske organizacije Talijana Ennija Falsonija sastala nadzorna komisija da raspravi o navedenom slučaju. Umjesto da stegovno kazne Talijana zbog nesportskog ponašanja oni su uvažili njihovu žalbu. Zatim su, bez ikakve obavijesti vodstvu hrvatske reprezentacije, promijenili konačan rezultat borbe u korist Talijana. Naknadno su obrazložili da jedan bodovni sudac nije talijanskom borcu evidentirao ostvarene bodove low kickovima. Manuel Smoljan je tako s gorčinom i osjećajem prevare ostao na petom mjestu.

Evo kako to komentira trener i izbornik Pero Mišković:
Manuel Smoljan pobjedio je vicesvjetskog prvaka iz Italije rušivši ga dva puta u borbi za polufinalni meč, da bi zatim malo poslje borbe oduzeli pobjedu nejasnom i nevjerovatnom odlukom talijanske komisije. Bojan Miškovic je uvjerljivo pobjedio Njemca u borbi za finale i sutra se bori protiv borca iz Poljske u finalu. Boris Mišković je bez većih problema savladao Slovenskog borca i sutra je u finalu s borcem iz Rusije.

Low kick, -81 kg, 1/4 finale
Luka Šimić (Cro) - Xayal Ahmedov (Aze) - 3:0
Luka se je ovom pobjedom plasirao u polufinale, osiguravši si brončanu medalju. Sutra se u polufinalu susreće s Francuzom Bakari Tounkara.

Luka Šimić je također danas imao svoj prvi meč. U četvrtfinalu skupine do 81 kg je dominirao protiv Azerbejdžanca Xayala Ahmedova. Luka je čitavu borbu držao pod kontrolom. Sigurno i uvjerljivo je razmjenjivao više nožne nego ručne udarce čuvajući se tako za sljedeće mečeve. Pobijedio je odlukom 3:0, a suci su bodovali 21:15, 18:15 i 12:6. Osigurao je brončanu medalju, a sutra ga u polufinalu očekuje svjetski viceprvak Bakari Tounkara iz Francuske.

Low kick, -70 kg, 1/2 finale
Diana Galina (Rus) - Nives Radić (Cro) - 0:3
Nives je ovom pobjedom osigurala srebnu medalju i plasirala se u sutrašnje finale.

Naša svjetska i europska prvakinja Nives Radić je u skupini do 70 kg dominirala protiv Ruskinje Diane Galina. Borbu je vodila smireno i održavala je visoku bodovnu prednost tijekom cijelog meča. Pobijedila je odlukom 3:0, a suci su bodovali: 15:10, 32:25 i 31:22. Sutra se bori u finalu protiv Francuskinje Saide Atmani.

Low kick, +70 kg, 1/2 finale
Ana Bajić (Cro) - Anna Gladkikh (Rus) - 0:3
Ana je ovom igubljenom borbom ostala na ždrijebom dobivenom trećem mjestu i brončanoj medalji.

Ana Bajić nije uspjela u kategoriji preko 70 kg pobijediti Ruskinju Annu Gladkikh. Naša predstavnica je taktički loše postavila borbu. Umjesto da svojom fizičkom prednošću dominira ringom, ona se povlačila i prepuštala inicijativu svojoj suparnici. Kad je napokon krajem meča poslušala savjete svog trenera i počela sustizati Ruskinju vrijeme borbe je već prošlo. a Ana je ostala s brončanom medaljom. Rezultat je bio 0:3.

Low kick, -91 kg, 1/2 finale
Uroš Veličević (Slo) - Toni Milanović (Cro) - 0:3
Toni je ovom pobjedom osigurao srebro i plasirao se u finale koje će se odigrati preksutra, zadnjeg dana Europskog prvenstva.

Drugi naš predstavnik koji je u ringu izborio finale je Toni Milanović u skupini do 91 kg. Nakon jučerašnje pobjede nad Azerbejdžancem, danas je pobijedio nezgodnog Slovenca Uroša Veličevića. Njegov suparnik je izrazito visok i djeluje kao da je puno teži. Prvu rundu mu Toni skoro nije mogao nikako prići i suparnik je bio u blagog prednosti. Milanović je drugu rundu izjednačio, a u trećoj je poveo. Presudili su jaki udarci rukom našeg borca. Pobijedio je odlukom 3:0, a u subotu će se u finalu boriti protiv Rusa Alekseya Papina.


Možemo u svakom slučaju biti vrlo zadovoljni. Naši vrhunski borci do sada su osvojili:
9. mjesto - Anđelko Rebić
5. mjesto - Marin Roso i Manuel Smoljan
3. mjesto - brončane medalje Mateja Pančelat i Željan Ješić, a bronce se osigurali i Zlatko Bajić i Luka Šimić, kojima još predstoje borbe u polufinalima
2. mjesto - srebrne medalje osigurali su i još ih imaju šansu pozlatiti: Tomislav Čikotić, Bojan Mišković, Toni Milanović, Helena Jurišić, Ana Znaor, Boris Mišković, Nives Radić.

Raspored predzadnjeg dana:

Sutra, trećeg natjecateljskog dana očekuju nas sljedeće borbe:

Low kick, muški, -71 kg - polufinale:
Zlatko Bajić (Cro) - Batu Khasikov (Rus) - 10:15 h

Low kick, muškarci, -81 kg - polufinale:
Luka Šimić (Cro) - Bakari Tounkara (Fra) - 10:15 h

Low kick, žene, -70 kg - finale:
Saida Atmani (Fra) - Nives Radić (Cro) - 13:30 h

Light contact, žene, -70 kg - finale;
Roberta Cargno (Ita) - Ana Znaor (Cro) - 15:50 h

Light contact, žene, +70 kg - finale:
Helena Jurišić (Cro) - Maria Semenova (Rus) - 17:00 h



Hrvatska kickboxing reprezentacija u Azerbajdžanu.



- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #