KICKBOXING

utorak, 20.07.2010.

Rimski car Luka Tomić


Evo kojim očima je osvajanje europskog WAKO Pro trona Luke Tomića vidio Robert Pauletić u Slobodnoj Dalmaciji:

Sredinom četvrte runde Luka je krenija u završni napad, raznija Vincenza El Orafyja šakama, pa ga nemilosrdno počistija low kickom. Protivnik više nije moga ustat, puka mu je butni mišić. Petnaest minuti je nemoćno leža na ringu. Na kraju je po njega došla hitna pomoć i odvela ga u bolnicu

Piše ROBERT PAULETIĆ



Sto puti se isplatija novčić koji je Luka Tomić (20), briljantni splitski “pit bull”, bacija u rimsku Fontanu di Trevi na dan meča. Iako, u prvoj rundi nije izgledalo na dobro. Rimska publika u prepunome sportskome centru G. I. L. nosila je navijanjen svoga borca, a naš Luka prima je nesmiljene udarce u livi kuk i rebra.

Opasni Vincenzo el Orafy, zvan “Il Diablo”, sin oca Turčina i majke Talijanke, Rimljanin s titulon profi-prvaka Italije, ranjava je Luku snažnin desnin middle-kickovima. Dobro ga je načeja. Naizgled duplo jači od Luke, mišićav, dlakav, tetoviran, već se vidija s pojason europskog prvaka.

- Preokret je nasta nakon prve runde, i za to mogu najviše zahvalit treneru Marku Žaji - otkriva naš borac: - Reka mi je da protivniku ubuduće rukama vatan tu nogu, jer je ne potegne odma nazad. I da ga onda opleten low kickon po stajnoj nozi. Tako san i napravija.

Druga runda izgledala je potpuno drukčije. Luka je čak četri puta pomeja “Il Diabla” na pod, i tim mu udarcima načeja livi butni mišić. Onda se, u trećoj, publika potpuno utišala, jer je Luka domaćega borca satra low kickovima. Vincenzo je šepa, biža po ringu.

Zatim je sijevnija fantastičan Tomićev desni high-kick i El Orafy je vidija sve zvizde, a možda i koji polumisec. Jedva se diga iz nokdauna. Dalje je sve bilo jasno. Talijani su s mukon gledali šta se događa. El Orafy je, naime, bija apsolutni favorit, skoro da mu nisu ime unaprid ugravirali u pojas.

Otkad je WAKO PRO prvak Europe u polusrednjoj kategoriji (K1 do 71.8 kg), poznati Portugalac Arnaldo Silva, nedavno upraznija misto na tronu, i to radi juriša na svjetsku titulu, naslov europskog šampiona bija je, barem poTalijanima, predodređen za El Orafyja.

I sad se pojavija mali Luka Tomić, u europskoj borilačkoj eliti još relativno nepoznat, i natuka dva puta jačega Vincenza!

Nakon šta ga je na kraju treće runde zdimija kolinon u glavu i tako doveja na rub nokauta, Luka je u četvrtoj (od predviđenih pet rundi) dokrajčija protivnika.
- Nema čim nisan udrija Turčina - smije se Luka: - Krošei, direkti, aperkati, liva noga, desna noga, kolina...

Sredinon četvrte runde Luka je krenija u završni napad, raznija protivnika šakama, pa ga nemilosrdno počistija low kickom. El Orafy se više nije moga ustat, puka mu je butni mišić. Petnaest minuti je nemoćno leža na ringu. Na kraju je po njega došla hitna pomoć i odvela ga u bolnicu.

Luka je skočija u zagrljaj treneru Žaji, i prijateljima iz “Pit bulla”, Ivanu Stupalu i Finku Barišiću, koji su nastupili u uvodnin borbama. Posta je prvak Europe, a da možda ni sam to nije očekiva!
- Ovu titulu posvećujemo našemu Frani Radniću, sa željama da se šta prije oporavi! - jednoglasno kažu Luka i trener Žaja.

Ludih li pet dana za splitske borce! Prvo šok. Veliki Frane Radnić nastrada u prometnoj nesrići, s lomom bedrene kosti. Onda, samo četri dana posli, Luka Tomić neočekivano do zvizda, do europske titule!

Italija mu, očito, ne može bit sritnija. Svojedobno je u Napulju posta juniorski prvak svita, a sad je doša u Rim i okrunija se ka rimski K1-car!

Interesantno, istu ovu titulu je 2005. osvojija i Frane Radnić. On ju je i obranija iduće, 2006. godine, da bi potom odusta od europske krune radi borbe za misto na vrhu svita. Juriša je na pojas svjetskog prvaka tri puta, i uspija tek 2009. u Beču.

Ne tražimo Frani nasljednika, on je i sam reka da će se vratit u ring, ali ako iko može ponovit njegove trijumfe, to je momak iz Omiške, “Atomic Tomic”!
- Dva i po miseca priprema san se samo za ovi meč - kaže Luka: - Trenira san dva puta dnevno, uz trenera Žaju pripremali su me i Matas, Bađun, Jukić i Kekezović, hvala im svima!

Ova titula prava je nagrada za sportski život i odricanja jednog od najsimpatičnijih mladih splitskih asova.

Luka Tomić je iz Omiške ulice, rasadnika šampiona, odakle je i trener Ante Matas, koji ga je i otkrija. Pristojan momak, fin, ka da je doša iz engleskog koledža. Dobar ka kruv, ne bi mrava zgazija. A u ringu ubojit. Izvrstan tempaš, kralj tehničara.

Relativno kasno je doša u “Pit bulla”, prije samo četri godine, kad je ima šesnaest. Svidilo mu se, pa su ga odma poslali na juniorsko prvenstvo Hrvatske a tada je, priznaje, samo dva direkta zna.

Di će sad europski prvak Luka Tomić, koji su idući planovi?
Trener Žaja otkriva:
- Postoji mogućnost meča u listopadu s jednin velikin svjetskin imenon, i to na Sardiniji. Ali ne bismo sad još o tome, sad je vrime za slavlje i odmor. Veliku stvar je Luka napravija, veliku!


Lovac na zubace
Luka je uzorni student kineziologije, druga godina, i ne tamani samo protivnike u ringu, nego i morske ribe. Roni u Maslinici na otoku Šolti, a u ekipi su i prijatelji Duje, Nidžo i Tomo: - Najtrofejniji mi je ulov zubatac od dva kila, a najveća riba šta san ulovija jedan gof od pet kila!

Večer “pit bulla”
Uz Luku oduševili su i “Pit bullovi” Finko Barišić i Ivan Stupalo u uvodnin borbama. Finko je istuka i slomija kolino “svome” Talijanu, Marcu de Paolisu, bivšemu prvaku Italije, a Stupalo je ostavija odličan dojam i 2:1 na punte, izgubija od renomiranog, 6 kili težega, Fabrizija Stilettija.

Eto, tako to vidi Robert Pauletić.

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #