KICKBOXING

subota, 13.03.2010.

Eh ti Francuzi, k'o da ih ne znamo

... uvijek nešto izvrdaju - bilo u politici, bilo u gastronomiji, bilo u modi, ali uvijek uspiju. Uvijek su nekako prvi, uvijek su nekako ispred ostalih. Pa čak im je i prva dama najljepša - a što jest jest - tu ne vrdaju.

No u kickboxingu niti su prvi niti su najljepši. U amaterskom dijelu nema ih ni za vidjeti, imaju problema s nacionalnom federacijom - te ne može ovako, pa ne može ni onako. Iskreno govoreći, nije im jednostavno, savate je prejak u samoj Francuskoj, drže sve konce u rukama, nikome drugome, a pogotovo kickboxingu ne daju ni da se razvije, a kamo li da postignu neke uspjehe.

U cijelom tom mozaiku nađe se pokoji biser, ne loš, kao na primjer Frederic Belonie, ali on nije tema moga interesa. Nađe se i Francis Tavares tamo u nekom Agdeu u Francuskoj, na samom jugu, na Mediteranu.












Predstavnik WAKO Pro za Francusku g. Ahmed Zalegh pozvao je našeg Nikolu Božića Nixa iz Riječkog kickboxing kluba "Mega Centar" na borbu po profesionalnim pravilima pod patronatom WAKO Pro svjetske kickboxing federacije za Europskog WAKO Pro prvaka u low kicku u težinskoj skupini -78,1 kg.





















Naravno da je trener Igor Ivošević prihvatio poziv, jer procjena je bila - ima šanse. Nikola je u top formi jer se priprema za državno prvenstvo u low kicku, redovno trenira i zašto ne iskoristiti ponuđenu priliku.

Sve je to povezao i iskoordinirao predstavnik WAKO Pro-a za Hrvatsku prof. Predrag Znaor, odredio da ode i naš sudac Dario Kalabić i odoše.

Kako putopis nije tema ovoga posta, evo me odmah na suštini: uvod u borbu i sama borba.




Najprije najavni spot turnira na kojem su osim borbe za WAKO Pro Eu titulu između Tavaresa i Božića sudjelovali i:

- Elodie MURTAS vs Belinda DEHORAS (-60kg) - pobjeda Murtas na bodove
- Aurélie FROMENT vs Irina MAZEPAS (-65kg) - pobjeda Froment zbog ozljede protivnice
- Frédéric DIAZ vs Yoahn HA VAN (-67kg) - pobjeda Diaz na bodove
- Aydin Tuncay vs Frédéric BERICHON (-75kg) - pobjeda Tuncay na bodove
- Nicolas WAMBA vs Blessure de Yann THOMAS - pobjeda Wamba zbog ozljede Thomasa u 4. rundi



Pa je onda bilo vaganje, koje je prošlo sve ok.






Prema viđenom, evo kako je to bilo u samoj borbi:

Najprije iznenađenje - nema neutralnog suca. već se tamo naslagala dva bodovna i jedan centralni Francuz i jedan naš Dario. Ali, što sad učiniti. Okrenuti se i otići ili. Prevladalo je ono ili.

Počinje borba.

Prva i druga runda - Nix superioran. Dobro radi, pametno radi, čuva snagu za daljnje runde, ali i vodi. Ima prednost (naravno, ne i kod francuskih sudaca).

U trećoj rundi Nikola nepažljivo plasira low kick koji završava (stvarno nehotično) u međunožju Tavaresa i sudac odmah minus bod.

Četvrta runda, klinč, Nikola pokušava izaći iz klinča, sudac procjenjuje da je želio Tavaresa udariti koljenom i dosuđuje još jedan negativni bod.

Peta runda, opet pri izlasku iz klinča sudac "vidi" da je Nikola imao namjeru udariti laktom i naravno - opet minus bod i diskvalifikacija Nikole Božića.

WAKO Pro titulu Europskog prvaka u low kicku do 78,1 kg osvaja Francis Tavares - Francuska.


Eto, tako je to bilo. Svaki komentar je suvišan, zar ne?







- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #