KICKBOXING

četvrtak, 09.04.2009.

Glazbene forme - zajebancija ili nešto ozbiljno?

Često sam imao prilike u raznim prigodama čuti da - "kada pričamo o kickboxingu, onda u stvari pričamo o pravom borilačkom sportu u ringu gdje se borci tuku i rukama i nogama - pojednostavljeno rečeno priznaju se samo full contact, low kick i K1, možda bi se moglo priznati semi i light contact, a te glazbene forme ili ne daj Bože, aero kickboxing - e to nije kickboxing, to su zajebancije".

I slušam ja to i krivo mi je radi velikog broja majstora u izvedbi ove prekrasne kickboxing discipline. Majstora, ali i ostalih izvođača koji su radili i uvježbavali sami u dvoranama sate i sate tijekom dugog niza godina, a kako bi mogli izvesti svoju formu, predstaviti se sucima i javnosti.

Malo niže sam dao nekoliko You Tube isječaka kako bi ste vidjeli što su u stvari glazbene forme. A evo sada i teksta kojeg sam ranije napisao i objasnio što su to forme, u stvari:

GLAZBENE FORME -
BORBA SA ZAMIŠLJENIM PROTIVNIKOM



Svakodnevno, svake večeri širom svijeta milioni ljubitelja, vježbača i sportaša borilačkih sportova odlaze u svoje dvorane gdje vježbaju kickboxing. Trening započinju s uobičajenim zagrijavanjem i istezanjem da bi kasnije, prije sparinga s klupskim kolegama, nastavili s uvježbavanjem tehnika udaranja ili blokiranja udaraca.

To uvježbavanje određenih kickboxing tehnika izvode sami, ponavljajući svaku pojedinu tehniku stotine, tisuće puta, ne bi li izvođenje postalo automatsko, podsvjesno, refleksno. Pa nakon savladavanja jedne tehnike, jednog udarca, prelaze na uvježbavanje drugog udarca, pa zatim blokade, a onda povezuju više udaraca i blokada kako bi najprije sebi predočili, a kasnije i uvježbali odgovor na stvarne situacije, situacije koje će sutra možda susresti na tatamiju ili u ringu u nekoj kickboxing borbi.

Povezivanjem udaraca i blokada vježbaju se razne kombinacije i te kombinacije se ponavljaju nebrojeno puta kako bi danas - sutra borac u stvarnoj borbi takvu jednu kombinaciju izveo automatski, ne razmišljajući. Cilj je da natjecatelj - kickboksač savlada tehnike napada i obrane, savlada upravo te kombinacije udaraca i blokada kako bi u stvarnoj borbi vodio računa o taktici, strategiji, namjerama protivnika i u određenom trenutku refleksno aktivirao svoju dobro uvježbanu kombinaciju, koja kao da je memorirana u mišićima i protivniku zadao pravilan i učinkovit udarac, istovremeno se braneći od njegovih udaraca.

Vježbajući tako kombinacije, ponavljajući ih stotinama i tisućama puta, pokazalo se vrlo zgodnim to povezati s glazbom te izvesti cijelu seriju kombinacija, udaraca, blokada, skokova i padova. Pa još kada se to pokaže ostalima i usporedi se s drugima, ne bi li se vidjelo tko je bolji, brži, precizniji, uvjerljiviji - eto nastale su glazbene forme i natjecanje u glazbenim formama.

Izvedba raznih vrsta forma prakticiraju se u svim borilačkim sportovima i vještinama. Imaju ih i karate (poznate su kao kate), imaju ih i mnogi drugi borilački sportovi, pa čak se može reći da ih ima i boks gdje je to shadow boks, odnosno borba sa svojom sjenkom. U karateu i teakwon-dou su strogo definirane kate, u wu shu-u i kickboxingu su kreativne, odnosno dozvoljena je autorska kreacija i izvedba kombinacije svakog natjecatelja, u boksu su samo dio zagrijavanja i uvježbavanja. Međutim, kickboxing je povezao forme s glazbom.

Malo po malo, pojedini sportaši, kickboksači su se pokazali kao vrsni izvođači formi, pa kada su to povezali s glazbom, sinkronizirali udarce, pokrete, blokade, skokove s ritmom glazbe, nastale su glazbene forme. Vrlo atraktivna izvedba kockboxing kombinacija udaraca, blokada, skokova i eskivaža u stvari je prikaz borbe sa zamišljenim protivnikom.

Takva borba simbolizira jedan od poznatih načina i stilova borbe (npr. tvrde - tzv. japanske ili meke - tzv. kineske borilačke vještine). Međutim, vrlo je važno naglasiti da su kickboxing forme slobodne u izvedbi i nisu strogo definirane. Vrlo karakteristično je da je natjecatelj koncentriran prvenstveno da svojim pravilno izvedenim udarcima i tehnikama stvara dojam protivnika ispred sebe i borbe s njime, da je usklađen s glazbom te da je stalno u pokretu i maksimalno uravnotežen.

Svojim pokretima natjecatelji vrlo često imitiraju stil ili način borbe pojedinih životinja. Užitak je gledati kako vrhunski natjecatelji prikazuju borbu labuda, majmuna, zmije, borbu s više protivnika, borbu pijanca.

Glazbene forme tako su postale jedna od disciplina kickboxinga. Kao i u ostalim disciplinama, tako se i u glazbenim formama održavaju natjecanja na državnoj, kontinentalnoj i svjetskoj razini i u svim dobnim skupinama.

Postoje glazbene forme tvrde i meke te s oružjem i bez oružja. Vrlo su atraktivne i vrlo često se prikazuju kao borilački show u pauzama večernjih gala priredbi prije ranije navedenih “tvrdih” kickboxing disciplina. Danas se napori usmjeravaju da se u kickboxingu još više napravi razlika od formi postojećih borilačkih vještina, pa tako osnovna karakteristika - sinkronizacija s glazbom postaje imperativ i na taj način se razlikuje od karate i taekwon-do formi (koje nemaju glazbu i strogo su definirane) kao i od wu-shu (thai ci) tzv. mekih ili "soft" formi koje nisu sinkronizirane s glazbom.

Suci boduju u rasponu od 5 do 10, a prilikom ocjenjivanja u obzir se uzima sinkronizacija, broj, težina i složenost izvedenih kickboxing tehnika, koreografija, pravilnost izvedenih udaraca, baratanje s oružjem, ravnoteža, fokusiranost.

Pogledajte i nekoliko video isječaka kako bi ste stvorili osjećaj - što su to glazbene forme i kako se izvode.



Ovu formu izvodi Ashley Beck, svojevremeno svjetski i europski prvak u glazbenim formama, a i glumac u filmu Matrix, jedan od boraca - sporednih uloga, a koju je dobio upravo zbog svoje vrhunske vještine. Ashley na jednoj demostraciji u Rumunjskoj izvodi glazbenu formu - tvrdu, bez oružja.




U ovom isječku vidjeli smo glazbenu formu - tvrdu s oružjem - izvedba na Svjetskom kupu "Best Fighter 2008" - Salsomaggiore Terme, Italija. Osnova ove forme su tehnike kendo-a, što je vidljivo i iz odore izvođača.




Ovdje je izvedba glazbene forme - meka, bez oružja. Mada bi nas ova izvedba mogla dovesti do zabune obzirom na odabir glazbe, koja je glasna i vrlo brzog ritma, ipak je u osnovi ova forma meka, što se vidi iz baznih tehnika koje izvodi ovaj sportaš - u osnovi su tehnike koje potječu iz thai ci-a.


I na kraju Massimiliano Castellacci, jedan od najboljih talijanskih izvođača glazbenih formi:



U ovoj izvedbi mogli ste vidjeti glazbenu formu - tvrdu - s oružjem (katana).


U Hrvatskoj izvedba glazbenih formi ipak, moramo to priznati, nije na razini ovih gore prikazanih. Ali, napredujemo, kažu. Na žalost, glazbene forme skoncentrirane su u Splitu (a i gdje bi drugdje?) u nekoliko klubova, a ostalo su sporadični slučajevi. Šteta.

Do sada je najviše uspjeha u učenju i izvedbi glazbenih formi imala obitelj Mijić, predvođena majstorom Petrom. Njegovi stariji sinovi Domagoj i Alan sudjelovali su na nekoliko jačih međunarodnih turnira kojom prilikom je Domagoj Mijić 1997. na Svjetskom prvenstvu u Gdanjsku osvojio brončanu medalju za izvedbu glazbene forme - bez oružja. Alan bio 2. na Svjetskom kupu 2000. godine. Sada ih slijede i njihove mlađe sestre i brat - Jelena, Petra i Frano. Alan Mijić je sada povjerenik kickboxing saveza za glazbene forme, a ujedno i izbornik hrvatske reprezentacije u toj disciplini.

Od ostalih međunarodnih rezultata valja izdvojiti uspjehe naših mlađih natjecatelja, pa je tako na Svjetskom kadetskom i juniorskom prvenstvu u Marini di Carrara (Italija) tada kadetkinja Lana Ješić osvojila srebrnu medalju za izvedbu glazbene forme tvrde - bez oružja, a u juniorskoj konkurenciji brončanu medalju osvojio je Frano Mijić za izvedbu glazbene forme meke s oružjem i Marko Radić za izvedbu glazbene forme meke bez oružja.

Na sljedećem Svjetskom kickboxing prvenstvu za kadete i juniore održanom u Zadru 2006. godine Petra Mijić osvojila brončanu medalju za izvedbu glazbene forme - meke bez oružja.

I na prošlpgodišnjem Svjetskom prvenstvu za kadete i juniore održanom u Napulju, Petra Filipović je za izvedbu glazbene forme meke, u juniorskoj konkurenciji osvojila brončanu medalju.


Domagoj Mijić izvodi glazbenu formu na Svjetskom kupu u PIacenzi


Dio obitelji Mijić - prof.Gorana, kćer Petra i Petar


Frano MIjić izvodi glazbenu formu na SP za kadete i juniore u Marini di Carrara (Italija)


Ivana Radić izvodi glazbenu formu na SP za kadete i juniore u Marini di Carrara (Italija)


















SP za kadete i juniore - Marina Di Carrara 2004. - Damira Lolić izvodi glazbenu formu (lijevo) i Damira Lolić na postolju (desno)


















SP za kadete i juniore - Marina Di Carrara 2004. - na postolju Ivana Radić (lijevo) i Lana Ješić (desno)


















SP za kadete i juniore - Marina Di Carrara 2004. - na postolju Marko Radić (lijevo) i Frano Mijić (desno)


Jelena Mijić u izvedbi glazbene forme - meka - s oružjem


Jelena Mijić u izvedbi glazbene forme - meka - s oružjem


Frano Mijić u izvedbi glazbene forme - meka - s oružjem


Eto, nadam ste da ste stvorili kakvu takvu sliku o glazbenim formama. Nadam se.



- 22:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #