KICKBOXING

četvrtak, 03.07.2008.

Olimpizam i doping

Danas se u Splitu održava jedna zanimljiva prezentacija, odnosno promocija knjige koja bi mogla mnoge sportaše i sportske radnike zanimati. Radi se o knjizi Olimpizam i doping, koju je napisao prof. Mate Kuvačić - Ižepa.


Evo što se kaže u pozivu:

Prof. Mate Kuvačić - Ižepa, govoreći o sportu kao dijelu naše kulture i bitnoj društvenoj djelatnosti, na posredan način čitatelje uvodi u svijet vrhunskih sportaša, mnoge od njih iz anonimnosti izvlači na svijetlo dana, predstavlja ih u svijetlu manje znanom, upoznaje nas s njihovim dostignućima, ukazuje na brojne olimpijce koji su uspijevali doseći blizinu ''bogova na Olimpu''; prati njihove zvjezdane trenutke kada su ispisivali najljepše stranice sporta. Autor ističe kako je ideja olimpizma zaživjela na sportskim igrama najboljih sportaša svijeta bez obzira na političke, socijalne, rasne i vjerske razlike, naglašavajući odgojne aspekte sporta, njegova humana i demokratska obilježja te ulogu u zbližavanju naroda.

Pregled sporta i olimpizma počinje s antičkim sportskim takmičenjima na javnim svečanim igrama, agonima, u Olimpiji, Istmu, Delfima i Nemeji. Podvlači kako su pobjednici dobivali najčešće samo granu masline jer su stari Grci držali da će vitalnost svetog drveta prijeći na dobitnike. Nagrade su imale isključivo moralno značenje.

U knjizi su obrađene sve ljetne Olimpijske igre, od Atene 1896. do Atene 2004, te sve zimske Olimpijske igre, od St. Moritza 1926. do Torina 2006.

Igre postaju sve masovnije po broju sudionika, sa sve većim brojem posjetitelja te sa sve većim brojem ljudi koji ih prate putem masovnih i elektronskih medija. Stoga Igre imaju specijalnu težinu, a rezultati s Igara, te revije sporta, takmičenja i svečanosti na jednom mjestu, sportašima su draži nego rezultati postignuti na svjetskim prvenstvima. Sudjelovati na Olimpijskim igrama životni je san svakog sportaša i sportašice. Te Igre, rođene u osmom stoljeću prije Krista, više su od svjetskih, kontinentalnih, regionalnih i nacionalnih prvenstava. Na njima su sudjelovali ponajbolji junaci antičke Grčke, kolijevke europske i svjetske civilizacije. Iz te zemlje, koju oplahuju topla mora Mediterana, gdje se uzgajaju masline, ti simboli mira, gdje su bogovi na Olimpu uživali u nektaru i ambroziji, gdje su neuspjelo završavale invazije moćnih Perzijanaca na poljima Maratona ili u vodama Salamine, došle su k nama Igre časti i slave, Igre kulture i tradicije, Igre slobode i ljepote koje suvremene sportaše čine ponosnima što tom festivalu antičkog duha mogu priložiti svoj doprinos. Pobijediti na njima značilo je ući među besmrtnike. Isto to vrijedi i danas.

Autor je s dosta primjera istaknuo kako su Olimpijske igre često služile i kao sredstvo za dokazivanje nacionalnog prestiža, za provođenje rasne mržnje, za različite političke kombinacije. U moderno doba sport se često koristio kao sredstvo pritiska na političkog protivnika ili kao dokaz nadmoći određene ideologije ili nacije.

Autor posebno upozorava na svu štetnost koju sportu nanose nedozvoljena sredstva kojima se pojedinci služe kako bi bili što uspješniji. Svježim primjerima ističe brojne slučajeve dopinga, te rak rane suvremenog sporta, koji potire svečana načela olimpizma i prijeti da sport, koji je postao bitan sadržaj kulture suvremenog čovjeka, ali i zabava milijuna ljudi, postane ružni posao manjeg broja beskrupuloznih koji se sportom služe tek kao sredstvom za ostvarivanje svojih materijalističkih interesa. U tome stradavaju brojni sportaši, ali i sam sport. Kako bi se popelo i ostalo na sportskom vrhu, što donosi slavu i novac, sportaši trebaju biti uspješni, pa je u tom cilju doping, na žalost, sve češće prisutan. Stoga je autor detaljno obradio brojne sportove i sportaše koji su posegnuli za zabranjenim stimulativnim sredstvima – dopingom.

Naš je zajednički cilj osigurati da se na regionalnoj, državnoj i međunarodnoj razini ističe važnost sporta, a uzorni sportaši da postanu stvarni uzori ovoj ''izgubljenoj'' mladeži.



S nekim konstatacijama iz ovoga uvoda se osobno ne slažem, međutim, tema je vrlo zanimljiva, skoro pa u nekim dijelovima i iznenađujuća, a stvarno sam mišljenja da bi mogla biti korisna i roditeljima, i trenerima, i sportašima.

Isto tako, često se, sasvim neopravdano, misli da je kickboxing "leglo" dopinga. Međutim, ova knjiga otkriva ono što mnogi sportaši znaju - dopinga je znatno više, previše u nekim drugim sportovima, baznim, vodenim pa čak i u kraljici sportova, a o biciklizmu da i ne pričamo ...

Ali, da ja ne duljim, ako vas zanima, pročitajte.




Eto, treba se malo i intelaktualno uzdizati, a ne se samo tući u glavu.

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #