KICKBOXING

petak, 06.07.2007.

Uh jebote, što nas ima


Piše u svom komentaru @ ante:

Onoga tko prvi uspije nabrojati 1oo aktivnih klubova hkbs-a nagrađujem večerom, za njega i njegovih pet najgladnijih prijatelja, i to u mjestu koje sam odredi. (ante 05.07.2007. 13:51)

Evo odgovora:

Ante, često si s komentarima na ovome blogu, i u pravilu s velikom većinom se slažem, imaš pravo. Koji puta su tvoji komentari malo jednostrani, ali su točni i korektni. Ipak, ovaj puta nemaš pravo. Imam osjećaj da ne poznaješ stvari, da ne priznaješ neke objektivne okolnosti i da sada na svoj specifičlni način kažeš da svi ti brojevi nisu istina.

Evo što ja znam o svemu tome, pa krenimo redom:

Ima raznih klubova, klubova s različitim statusom i klubova s različitom razinom aktivnosti. Ja sam ih podijelio u nekoliko grupa pa pogledaj:

Veliki klubovi (brojčano, rezultatski):
Barun Trenk, Croatia Sk, Croatia Zd, Dalmacija, Dalmatino, Draga, Futura, HBD, Jastreb, King, Klana, Krapina, Kutina, Lav Pu, Lotus, Malinska, Marjan 1974, Mawaschi, Mega Centar, Mladost Vž, MOKK, Mornar, Moslavac, Petar Krešimir IV, Pit Bull, Planet Sport, Sensei, Sokol Sl, SUBOS, Sušak, Sveti Duh, Sveti Krševan, Sveti Matej, Tigar Ka, Tigar Cikatić, UHBDDR, Viktoria HS, Viktorija, Zmaj Bd (39)

Srednji klubovi:
Benkovac, Bjelovar, Brod, BTI, Budokai, Bura, Bushido, Croatia Pk, Gladiator, Ivanić Grad, Jadran, Jaguar, Kobra Bj, Kobra Gl, Kobra Im, Labin, Lightning, Makarska, Marjan St, Matko Laginja, Mislav, Nevera, Ninja, Novska, Omišalj, Otok, Pakrac, Pauci, Pit 119, Poreč, Poštar, Puma, Shogun, Slatinska banka, Sveti Jure, Terminator, Thunderman Gym, TNT, Trogir, Tsunami, Valpovo, Velebit, Visočica, Vodnjan, Zmaj DR, Zmajevo oko - (46)

Mali klubovi:
051, Adria Gym, Ameno, Antunovac, Argentin Style, Bušido, Dijagora, Domsa, Feniks, Fighter, Grom St, Grom Vd, Hrvatski vuk Bd, Hrvatski vuk VT, Kaštela, Knin, Lav Md, Osijek, Pipi, Punat, Roni Team, Sinj, Sračinec, Top Team, Umag, Vinkovci, Zmaj Čz - (27)

Vrlo slabo aktivni klubovi:
Champion Gym, Dinamic, Enigma, Kumite, Nova Gradiška, Proximus, Sokol Nt, Spartak, Split St, Škorpion, Zemlja-zrak, Zlatni zmaj - (12)

Klubovi sa statusom mirovanja:
Bilje, Bumerang, Dalj, Grobnik, Istra, Karlovac, Lav Du, Rijeka, Slavonija, Team Regušić, Vitez Mile Bošnjak - (11)

Kandidati za članstvo:
Crveni zmaj, Drill, Drniš. Knez Mislav, Nokaut Team, Shaolin, Shotokan, Yin Yang, Winner Croatia (10)

I treba dodati 9 županijskih kickboxing saveza.

Ova podjela je "Pi puta oko" i nikako se ne treba uzimati da sam u potpunosti pogodio veliki - srednji - mali, ali ukupno tih tako klasificiranih ima 112. (he,he - Ante, večera!)

Svaki od prije navedenih klubova ima svoju priču, svoju sudbinu i nikako ih se ne smije smještati u koje kakve grupacije, bilo po veličini, po rezultatu, po budgetu, po bilo čemu. Svaki od njih je u stvari, slika i prilika trenera.

Neki klubovi, označeni kao mali ili slabo aktivni možda baš i nisu upečatljivi, ali dosta tih malih ili slabo aktivnih klubova djeluju iznenađujuće aktivno u svojim malim sredinama. Ne šire. Možda se jednom ili nijednom godišnje pojave na natjecanjima kickboxing saveza, ali rade, vježbaju i doći će jednoga dana i na natjecanje, to se barem svi nadamo. Ta djeca treniraju, imaju u svojoj općini kakav - takav status i oni zadovoljni. Ne želim nikoga izdvajati, ali pogledajte web stranice kluba Punat www.karateklub-punat.hr.

Neki pak klubovi, u samom savezu imaju malo registriranih članova, dok svi znamo da im je članstvo vrlo brojno. Očiti primjer je SUBOS koji je u savezu registrirao ne više od 5 članova (nisam siguran), a u klubu ih ima više od 450 koji se bave raznim disciplinama borilačkog sporta.

Ima i klubova koji bi se i mogli nazvati fiktivni klubovi - Nokaut Team (koji je u kakvom takvom članstvu saveza kako bi mogao organizirati večernje kickboxing priredbe) ili Proximus, koji ima vrhunsku dvoranu, vrhunske uvjete, ali trenera baš i nema (ili ja nemam kvalitetnu informaciju), pa i ono malo sportaša - članova koji u toj prekrasnoj dvorani treniraju nisu registrirani u savezu. Istovremeno, glavni manager od kluba je i veliki sponzor saveza, pa je u prostorijama njegove firme registrirano sjedište saveza.

Pojedini klubovi nastajali su silom zakonskih prilika - dijeljenja općina ili je pojedini klub narastao pa su članovi iz jednoga mjesta koji su putovali na treninge osnovali drugi klub – s istim trenerom ili istim vodstvom npr.: Malinska-Omišalj, Sveti Matej-Klana, Sušak-Rijeka, UHBDDR-Vitez Mile Bošnjak, Novska-Lightning, itd.

Točno je – svi bi mi voljeli imati desetak Pit Bulova, desetak Kutina i Mornara, pa još po kojeg Kinga i Svetog Mateja, pa pokoju Viktoriju, Sušak ili Futuru ili Planet sport. Ali to nije jedini smisao rada jednog saveza. Svima treba dati priliku i pomoći im da od maloga kluba postanu veliki. Sjetite se samo prije samo 3 ili 4 godine Tigra iz Karlovca – a pogledajte ga sada.

S druge strane, pogledajte i regionalno, npr. - Istra. Donedavno smo imali samo Futuru i King, a ostali gdje koji, kad i kad. A sada pogledajte: Planet Sport, Lav u Puli i Medulinu, Budokai u Rovinju, Vodnjan, Labin-Rabac, uvjek čekajući Poreč, a sprema se reaktiviranje Istre, osniva se Pazin. Stotine mladih sportaša je u tim klubovima.

Neki klubovi nikada se ne pomaknu s početka, neki naprave i korak nazad, pa se svake godine ugasi nekoliko klubova koji onda više nisu članovi. Zasigurno će na sljedećoj Skupštini biti riječi o Champion Gym, Dinamic, Enigma, Nova Gradiška, Sokol Nt, Split St, Zlatni zmaj. Ali biti će riječi i o novim klubovima koji se već javljaju. Tako je to, dva - tri izađu iz saveza, tri - četiri novih se istovremeno osnuje pa savez stalno raste. Jesu li to baš oni pravi klubovi - ako i nisu neka, ali biti će.

Što se samih boraca tiče - točno je, nema toliko - čak 7375 boraca, toliko je ukupno članova, a tu se uključuju i treneri, vodstva klubova i drugi aktivni članovi u klubu, pored sportaša i boraca.

I na kraju, ma što ste se toliko upeli osporiti ove brojke? Lot kao laže? Samo se koristim službenim i objavljenim podacima i na njih gledam s povjerenjem i optimistički. Slažem se, nikome ne koristi prenapuhavanje brojčica. Ne treba to nikome, ali kome koristi i neopravdano umanjivanje brojki kojima se diči kickboxing savez. "Ante", "Uh jebote što nas ima" zar je stvarno problem priznati da savez raste, da se kickboxing širi, da prodire u sve pore hrvatskog sporta, da je u savezu dobar rad koji stalno privlači nove klubove. Ali, ne treba niti bježati od činjenice da u savezu ima i problema, ima i onoga što stvarno ne bismo željeli, ali - idemo dalje, probleme ćemo rješavati, s rezultatima ćemo se dičiti, ali nećemo (puno) lagati i nikako - drugoga zakidati.

- 01:52 - Komentari (13) - Isprintaj - #