KRŠĆANSKI CENTAR DOBROGA PASTIRA-OSIJEK

30.05.2011., ponedjeljak

Krist među nama danas (Bogoslužje u nedjelju, 29.svibnja 2011.-propovijeda Jasmin Milić)


- 22:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bogoslužje zahvalnosti povodom povratka u Crkvu Dobroga Pastira (19.05.2011)


- 22:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.05.2011., srijeda

NAKON 8 GODINA KC DOBROGA PASTIRA OPET U SVOME PROSTORU

Nakon pravomoćne presude Općinskoga suda u Osijeku, Kršćanskom centru „Dobroga Pastira“ (organizacijski oblik Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj) vraćena je zgrada u Osječkoj Tvrđi, na adresi Franje Markovića 7. Navedena je imovina bila u posjedu Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, a u posjed su ušli 2003. godine temeljem pravomoćne presude protiv pastora KC Dobroga Pastira. Sud je tada, neutemeljeno, smatrao kako KC Dobroga Pastira nije pravna osoba pa je temeljem presude protiv fizičke osobe faktički deložiran KC Dobroga Pastira iz svoga prostora. Nakon osam godina pravne borbe te dokazivanja statusa pravne osobe te prava vlasništva KC Dobroga Pastira je napokon dočekao pravednu i jedinu zakonitu presudu, kojom mu je potvrđeno vlasništvo nad nekretninama te naloženo posjednicima zgrade, koji su „bespravno posjedovali“ imovinu, iseljenje.


Tijekom svih ovih godina, predstavnik Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, biskup Endre Langh, vršio je veliki pritisak na pastora KC Dobroga Pastira, pokrećući protiv njega, putem Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku kaznene prijave (u kojima je pastor pravomoćno oslobođen krivnje), pokrećući ovrhe i dražbe nad vozilom pastora, pokretninom u njegovom domu i sl. U isto vrijeme dopustio je da se zgrada u Franje Markovića devastira, što je vidljivo iz priloženih fotografija, dozvoljavajući da u njoj borave i osobe protiv kojih su se vodili i kazneni postupci, te pokretane istražne radnje. Na samome početku zaposjedanja zgrade, imovinu su nadzirali Boris i Lidija Gunjević, evangelički svećenici, koji su što osobno, što putem osoba koje su angažirali u zgradi, sprječavali ulazak vlasnicima crkve. Lidija Gunjević je bila prvotno pripadnica Pentekostne crkve nakon čega je došla raditi u ured KC Dobroga Pastira. Nedugo zatim je bila zaređena za svećenicu Reformirane crkve da bi se kasnije angažirala u Evangeličkoj crkvi. Prije nego su došli u Tvrđu, Boris i Lidija Gunjević su pokrenuli tzv. Reformiranu župu Osijek-Centar koja se vremenom ugasila. Nakon što im je navedeni misijski projekt propao, pokušali su djelovati u Tvrđi, no i nakon toga neuspjeha odselili su za Zagreb. Kasnije u zgradu dolazi američki državljanin, Paul Dragowski. U prostoru crkve pokrenuo je Aikido klub, Fitnes centar i sl. Prije desetak dana Paul Dragowski je napustio zgradu, ostavljajući za sobom devastirani objekt o čemu govore i priložene fotografije.

Nakon odlaska biskupa Langha u mirovinu, u travnju, 2011. godine, za novoga je biskupa izabran Lajoš Čati-Sabo a za glavnog staratelja Josip Kel. Nakon pravomoćne presude kojom je njihovoj crkvi naloženo iseljenje iz objekta u vlasništvu KC Dobroga Pastira, biskup Lajoš Čati-Sabo i glavni staratelj Kel su mirno i korektno predali ključeve zgrade pastoru KC Dobroga Pastira Jasminu Miliću. Nakon ružnih iskustava s bivšim biskupom Langhom i ljudima koji su ga podupirali u njegovom bespravnom zaposjedanju zgrade u vlasništvu KC Dobroga Pastira, novo je vodstvo Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj pokazalo drugačiji duh i spremnost da u dijalogu rješavaju sve eventualne nesporazume između naših dviju vjerskih zajednica. Nakon mirne i korektne predaje ključeva stvarnim vlasnicima, predstoji iznova, kako materijalna tako i duhovna obnova crkvene općine.

Fotografije zatečenoga stanja u zgradi crkve možete pogledati ovdje


- 06:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2011 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
KC "DOBROGA PASTIRA" glasilo je Kršćanskog centra "Dobroga Pastira" u Osijeku

KRŠĆANSKI CENTAR "DOBROGA PASTIRA" OSNOVAN JE 14. LIPNJA 1998. GODINE S CILJEM DA SE NAVIJESTI EVANĐELJE SVAKOME ČOVJEKU.

OD 1999. DO 2000. GODINE KC "DOBROGA PASTIRA" STEKAO JE I SVOJU VLASTITU IMOVINU NA ADRESI FRANJE MARKOVIĆA 7.

GODINE 2003. ZGRADU KC "DOBROGA PASTIRA" ZAPOSJELI SU OSOBE KOJE NISU VLASNICI NAVEDENOGA PROSTORA TE OD TADA NE DOZVOLJAVAJU VLASNICIMA ULAZAK U SVOJE PROSTORIJE. OD TADA SE VODI PRAVNA BITKA ZA PONOVNIM POVRATKOM KC "DOBROGA PASTIRA" U SVOJ PROSTOR.

DANAS KC "DOBROGA PASTIRA" DJELUJE IZVAN SVOGA VLASTITOGA PROSTORA IAKO JE ZAKONITI VLASNIK IMOVINE NA ADRESI FRANJE MARKOVIĆA 7 U OSIJEKU.

KRŠTENJE
Knjiga Michaela Greena, Krštenje, posljednji je naslov u izdanju Kršćanskoga centra "Dobroga Pastira". Ovu knjigu, kao i ostala naša izdanja, možete naručiti putem e-maila: krscanski-centar@os.t-com.hr