KRŠĆANSKI CENTAR DOBROGA PASTIRA-OSIJEK

01.07.2011., petak

OSOBA DUHA SVETOGA (Dr.sc. Jasmin Milić)


- 21:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.05.2011., ponedjeljak

Krist među nama danas (Bogoslužje u nedjelju, 29.svibnja 2011.-propovijeda Jasmin Milić)


- 22:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bogoslužje zahvalnosti povodom povratka u Crkvu Dobroga Pastira (19.05.2011)


- 22:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.05.2011., srijeda

NAKON 8 GODINA KC DOBROGA PASTIRA OPET U SVOME PROSTORU

Nakon pravomoćne presude Općinskoga suda u Osijeku, Kršćanskom centru „Dobroga Pastira“ (organizacijski oblik Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj) vraćena je zgrada u Osječkoj Tvrđi, na adresi Franje Markovića 7. Navedena je imovina bila u posjedu Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, a u posjed su ušli 2003. godine temeljem pravomoćne presude protiv pastora KC Dobroga Pastira. Sud je tada, neutemeljeno, smatrao kako KC Dobroga Pastira nije pravna osoba pa je temeljem presude protiv fizičke osobe faktički deložiran KC Dobroga Pastira iz svoga prostora. Nakon osam godina pravne borbe te dokazivanja statusa pravne osobe te prava vlasništva KC Dobroga Pastira je napokon dočekao pravednu i jedinu zakonitu presudu, kojom mu je potvrđeno vlasništvo nad nekretninama te naloženo posjednicima zgrade, koji su „bespravno posjedovali“ imovinu, iseljenje.


Tijekom svih ovih godina, predstavnik Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, biskup Endre Langh, vršio je veliki pritisak na pastora KC Dobroga Pastira, pokrećući protiv njega, putem Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku kaznene prijave (u kojima je pastor pravomoćno oslobođen krivnje), pokrećući ovrhe i dražbe nad vozilom pastora, pokretninom u njegovom domu i sl. U isto vrijeme dopustio je da se zgrada u Franje Markovića devastira, što je vidljivo iz priloženih fotografija, dozvoljavajući da u njoj borave i osobe protiv kojih su se vodili i kazneni postupci, te pokretane istražne radnje. Na samome početku zaposjedanja zgrade, imovinu su nadzirali Boris i Lidija Gunjević, evangelički svećenici, koji su što osobno, što putem osoba koje su angažirali u zgradi, sprječavali ulazak vlasnicima crkve. Lidija Gunjević je bila prvotno pripadnica Pentekostne crkve nakon čega je došla raditi u ured KC Dobroga Pastira. Nedugo zatim je bila zaređena za svećenicu Reformirane crkve da bi se kasnije angažirala u Evangeličkoj crkvi. Prije nego su došli u Tvrđu, Boris i Lidija Gunjević su pokrenuli tzv. Reformiranu župu Osijek-Centar koja se vremenom ugasila. Nakon što im je navedeni misijski projekt propao, pokušali su djelovati u Tvrđi, no i nakon toga neuspjeha odselili su za Zagreb. Kasnije u zgradu dolazi američki državljanin, Paul Dragowski. U prostoru crkve pokrenuo je Aikido klub, Fitnes centar i sl. Prije desetak dana Paul Dragowski je napustio zgradu, ostavljajući za sobom devastirani objekt o čemu govore i priložene fotografije.

Nakon odlaska biskupa Langha u mirovinu, u travnju, 2011. godine, za novoga je biskupa izabran Lajoš Čati-Sabo a za glavnog staratelja Josip Kel. Nakon pravomoćne presude kojom je njihovoj crkvi naloženo iseljenje iz objekta u vlasništvu KC Dobroga Pastira, biskup Lajoš Čati-Sabo i glavni staratelj Kel su mirno i korektno predali ključeve zgrade pastoru KC Dobroga Pastira Jasminu Miliću. Nakon ružnih iskustava s bivšim biskupom Langhom i ljudima koji su ga podupirali u njegovom bespravnom zaposjedanju zgrade u vlasništvu KC Dobroga Pastira, novo je vodstvo Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj pokazalo drugačiji duh i spremnost da u dijalogu rješavaju sve eventualne nesporazume između naših dviju vjerskih zajednica. Nakon mirne i korektne predaje ključeva stvarnim vlasnicima, predstoji iznova, kako materijalna tako i duhovna obnova crkvene općine.

Fotografije zatečenoga stanja u zgradi crkve možete pogledati ovdje


- 06:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.09.2008., ponedjeljak

NOVA KNJIGA: "TKO JE PRAVI KALVINIST?"

U izdanju Kršćanskoga centra "Dobroga Pastira" iz tiska je izašla druga knjižica iz serije Osnove refomriranog vjerovanja pod nazivom "Tko je pravi kalvinist"? (Prva knjižica iz ove serije na hrvatskom jeziku je "Što su izabranje i predestinacija?")

Pojedina poglavlja iz ove knjižice možete vidjeti ovdje

Knjižicu možete naručiti putem e-maila ili pozivom na broj 099 212 45 79.

Image Hosted by ImageShack.us

- 18:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.03.2008., srijeda

NOVA KNJIGA - BELGIJSKO VJEROISPOVIJEDANJE

U izdanju KC "Dobroga Pastira" iz Osijeka i Reformiranog teološkog instituta "Mihael Starin" iz Tordinaca, iz tiska je izašao prijevod BELGIJSKOG VJEROISPOVIJEDANJA (1561.).

Belgijsko vjeroispovijedanje možete naručiti putem e-maila krscanski-centar@os.t-com.hr ili na mob. 099 212 45 79.
Image Hosted by ImageShack.us


Najstariji doktrinarni obrazac Reformiranih crkava je ispovijest vjere, poznatiji pod imenom Belgijsko vjeroispovijedanje, prema latinskom nazivu iz sedamnaestog stoljeća, "Confession Belgica". "Belgica" se odnosila na cijelu tadašnju Nizozemsku, i sjevernu i južnu, današnju Nizozemsku i Belgiju.

Glavni autor ove ispovijesti bio je Guido de Bräs. Rođen je u Monsu oko 1522. godine u radničkoj obitelji. Privrženost reformaciji ga je nagnala da se preseli u London, no nakon što je na prijestolje došla Marija Tudor vraća se 1552. godine na kontinent. Bio je jedno vrijeme putujući propovjednik a za tu svrhu je sastavio apologetsku i polemičku knjigu Palica kršćanske vjere (1555. te drugo izdanje 1562.). Progonstvo ga vodi u Švicarsku gdje je upoznao Bezu, Calvina i druge reformatore. Vrativši se u domovinu podiže crkve i organizira ih po švicarskom modelu. U ime vjere umire mučeničkom smrću 1567. godine.

U šesnaestom su stoljeću protestantske crkve u Nizozemskoj bile izložene najgorem mogućem progonu od strane rimokatoličkih poglavara. De Bräs je ovo vjeroispovijedanje priredio 1561. godine, kao protest protiv okrutnog tlačenja, ali i da bi progoniteljima dokazao kako reformirani kršćani nisu buntovnici, kao što ih se nazivalo, već uzorni građani koji poštuju zakon i ispovijedaju pravi kršćanski nauk utemeljen na Svetom pismu. 1562. kralj Filip II je primio jedan primjerak ovog vjeroispovijedanja, uz podnesak u kojemu su podnositelji izjavili kako su u cijelosti spremni poštovati vlast prema zakonu, no da bi se radije "podvrgli šibanju, rezanju jezika, stavljanju poveza na usta, i dali se spaliti," nego zanijekali istinu izrečenu u ovom vjeroispovijedanju. Premda prvobitni cilj - sloboda od progona - nije ostvaren, a de Bräs je završio kao još jedan u nizu tisuća, koji su svoju vjeru zapečatili svojim životom, za sobom je ostavio svoje djelo koje još uvijek ima odjeka. U sastavljanju ovog vjeroispovijedanja, autor se djelomično poslužio vjeroispovijedanjem Reformirane crkve u Francuskoj, koju je velikim dijelom napisao Jean Calvin, a koje je bilo objavljeno dvije godine prije Belgijskog vjeroispovijedanja.

Naime, djelo de Bräsa nije samo revizija Calvinovog djela, već je samostalno djelo. Tekst ovog vjeroispovijedanja je bio revidiran 1566. godine, na Sinodi održanoj u Antwerpu. Crkve u Nizozemskoj su ga odmah prihvatile s oduševljenjem, a prihvatile su ga i nacionalne Sinode koje su se bile održavale zadnja tri desetljeća šesnaestoga stoljeća. Tekst je, a ne sam sadržaj, ponovno bio revidiran na Sinodi u Dortrechtu 1618.-1619. te je tada usvojen kao jedna od doktrinarnih normi koju su svi obnašatelji službi u Reformiranoj crkvi trebali potpisati. Samo vjeroispovijedanje je jedno od najboljih ispovijesti vjere koje predstavljaju simbole i izjave reformiranog nauka.

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.01.2008., srijeda

ZGRADA KC DOBROGA PASTIRA I DALJE SE UZURPIRA I DEVASTIRA

S pročelja zgrade Kršćanskoga centra Dobroga Pastira u Osijeku, Franje Markovića 7, ovih je dana uklonjen oglasni ormarić.

Image Hosted by ImageShack.us


U zgradi se navodno održavaju i bogoslužja Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj (koja nije vlasnik zgrade i koja istu uzurpira već petu godinu) kao i tečaj engleskog jezika.

Image Hosted by ImageShack.us- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.01.2008., nedjelja

NOVA KNJIGA: ŠTO SU IZABRANJE I PREDESTINACIJA

Obaviještavamo Vas da uskoro, u izdanju Kršćanskoga centra "Dobroga Pastira" iz Osijeka, iz tiska izlazi prva knjižica iz serije: Osnove reformiranog vjerovanja, pod nazivom:

ŠTO SU IZABRANJE I PREDESTINACIJA
autora Richarda D. Philipsa

Narudžbe možete izvršiti putem e-maila: krscanski-centar@os.t-com.hr odnosno na mob. 099 212 45 79.

„Temelj vašega spasenja se nalazi – ne u vama, koji ste tako slabi i promjenjivi, tako nestalni u svojim osjećajima i nedosljedni u vjeri – već u samom Božjem suverenom i nepromjenjivom izabranju od vječnosti.“

Izabranje i predestinacija su dvije najozloglašenije točke teologije Reformirane crkve. Mnogo se tinte prolilo i mnoge su propovijedi ispropovijedane o tim dvjema temama, jer mnogi smatraju da takvo vjerovanje ljude čini „robotima“ te da se time umanjuje važnost evangelizacije. Što reformirani odgovaraju na ovakve kritike? Ili, još važnije, što Biblija uči o tome?

Ne skrivajući svoje srce pastora, Philips na svakoj stranici iznosi biblijsko učenje o ovim važnim doktrinama otkrivajući njihovu praktičnu primjenu, a sve radi sigurnosti, poniznosti i radosti vjernika.

Knjižice „Osnove reformiranog vjerovanja" namijenjene su čitateljima laicima i njihovom upoznavanju sa specifičnostima reformiranog vjeroispovijedanja. One su napisane prvenstveno za uporabu u Prezbiterijanskim i Reformiranim crkvama.

Richard D. Phillips je glavni pastor Prve prezbiterijanske crkve Coral Springs u Margate, Florida

Image Hosted by ImageShack.us- 17:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.10.2007., ponedjeljak

PRED ZATVORENOM CRKVOM

Image Hosted by ImageShack.us

Pastor KC Dobroga Pastira Jasmin Milić i pastor šibenske reformirane crkve Jadran Jelovčić pred Crkvom Dobroga Pastira u Osiječkoj Tvrđi koja još uvijek čeka da se njeni vlasnici i vjernici vrate i nastave u njoj štovati Gospodina (29. listopada 2007.)- 21:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.08.2007., četvrtak

Dana 23. 08. 2007. godine i nadalje tužan pogled na Reformiranu crkvu Dobroga Pastira (Kršćanski centar "Dobroga Pastira"). Oglasni ormarić u kojem su se nekada oglašavala događanja u ovoj crkvi (bogoslužja, evangelizacije i sl.) danas je ispunjen paučinom. Zgrada je još uvijek nedostupna vlasnicima koji su uskraćeni za normalno obavljanje svojih vjerskih aktivnosti.

Molimo i dalje Dobroga Pastira za što skorije vraćanje zgrade vlasnicima.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


- 15:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2011  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
KC "DOBROGA PASTIRA" glasilo je Kršćanskog centra "Dobroga Pastira" u Osijeku

KRŠĆANSKI CENTAR "DOBROGA PASTIRA" OSNOVAN JE 14. LIPNJA 1998. GODINE S CILJEM DA SE NAVIJESTI EVANĐELJE SVAKOME ČOVJEKU.

OD 1999. DO 2000. GODINE KC "DOBROGA PASTIRA" STEKAO JE I SVOJU VLASTITU IMOVINU NA ADRESI FRANJE MARKOVIĆA 7.

GODINE 2003. ZGRADU KC "DOBROGA PASTIRA" ZAPOSJELI SU OSOBE KOJE NISU VLASNICI NAVEDENOGA PROSTORA TE OD TADA NE DOZVOLJAVAJU VLASNICIMA ULAZAK U SVOJE PROSTORIJE. OD TADA SE VODI PRAVNA BITKA ZA PONOVNIM POVRATKOM KC "DOBROGA PASTIRA" U SVOJ PROSTOR.

DANAS KC "DOBROGA PASTIRA" DJELUJE IZVAN SVOGA VLASTITOGA PROSTORA IAKO JE ZAKONITI VLASNIK IMOVINE NA ADRESI FRANJE MARKOVIĆA 7 U OSIJEKU.

KRŠTENJE
Knjiga Michaela Greena, Krštenje, posljednji je naslov u izdanju Kršćanskoga centra "Dobroga Pastira". Ovu knjigu, kao i ostala naša izdanja, možete naručiti putem e-maila: krscanski-centar@os.t-com.hr

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se