Kukljica, maleno mjesto srca moga

S pogledom na Sukosan, Kukljica je smjestena na jugoistoku otoka Ugljana u dubokoj, lijepoj uvali otvorenoj prema plovnom putu za Kornate.
Image Hosted by ImageShack.us

Zimi je uspavano ribarsko mjesto s 200-tinjak stanovnika koje u ljeto ozivi s dolaskom vikendasa, turista i iseljenika.
Od danasnjeg broja stanovnika visestruko je veci broj kukljicana koji zive sirom svijeta i malo u kojoj stranoj zemlji ih nema, a najbrojniji su u US.
U drugoj pa cak i u trecoj generaciji iseljenika kao po zavjetu velika ih vecina dolazi u Kukljicu svakog ljeta pa je uz njih i turiste mjesto ljeti kao kula babilonska.
Stanovnici su nekad bili ratari, ribari i pomorci. Pomorstvo je gotovo izumrlo, a osim nesto zemlje pod maslinama, vinogradima i povrtlarskim kulturama, ratarstvo je uglavnom prepusteno Bibinjama i mjestima na susjednom Pasmanu.
Kukljica danas kao da se ne moze odluciti za prioritet, rastrzana je sukobljenim interesima izmedju ribarstva i turizma ciji se poceci biljeze 60-ih godina preko zlatnih 70-ih do danasnjih dana kad kratku sezonu obiljeze uglavnom gosti slabije platezne moci.
Prenosenje kipa Majke Bozje brodom u crkvenoj procesiji morem koja se tradicionalno (5.8.) odrzava od 1514. god. u turizmu nije dovoljno iskoristeno, a hotelskom naselju Zelena punta nuzne su nove investicije.
Kukljica je primjerena mirnom obiteljskom odmoru ili pojedincima koji osim cistog mora vole duge setnje ili biciklizam.

Image Hosted by ImageShack.us
uvala Jelenica
Image Hosted by ImageShack.us
uvala Kostanj
Image Hosted by ImageShack.us
uvala Sabuša

Plaze su razmjestene na sjevernoj i juznoj strani otoka pa je moguce ugodno kupanje i po buri i po jugu. Ima ih stjenovitih, sljunkovitih i pjescanih, napucenih i onih intimnih za nudiste pa zapravo svatko moze naci kutak po zelji, a od jedne do druge plaze pjesacke staze vode kroz borovu sumu.
Najstariji objekat u mjestu je crkva Sv. Jeronima iz 13. stoljeca.
Danasnja arhitektura je neobicna zbijena mjesavina starih, kamenih kuca cesto u rusevnom stanju i novih objekata koji su sve cesce u zivim bojama neuobicajenim za ovo podneblje.
Cudnovate diobe medju brojnim clanovima obitelji kroz mnoge generacije dovele su do toga da kuce “urastaju” jedna u drugu, prozori se otvaraju direktno na susjednu terasu ili se iz istog dvorista ulazi u vise kuca.

Image Hosted by ImageShack.us
stari dvori
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
kuce "urastaju" jedna u drugu

Kako je u proslosti svaki metar obradive zemlje vrijedio bogatstvo, dugacke parcele siroke svega nekoliko metara ili parcele s povrsinom od 10-ak kvadrata danas su pravi svjedoci pravednosti ili tvrdoglavosti u takvim diobama.
Ako makadamskim putovima krenete u setnju van sredista mjesta pratiti ce vas mirisi aromaticnog bilja,a nece biti neobicno ako ugledate zeca ili fazana. I na koju god stranu svijeta gledate vidik je odasvud mjesavina plavih boja mora i zelenih cempresa i borova koji su gotovo u potpunosti osvojili teren nekad zasadjen maslinama i vinogradima na zemlji otetoj od kamena, a mocire kao nijema svjedocanstva i spomenici tezackom trudu stoje tamo i danas.

Image Hosted by ImageShack.us
neobicna kuca i vrt jednog umjetnika

S poluotokom Zaglav, ribarskim brodovima u luci i mrezama rastegnutim po rivi Kukljica neosporno ima šarm malih primorskih mjesta.
Ako godisnji odmor ne zamisljate kao niz bucnih zabava u prenapucenim turistickim odredistima, mozda je Kukljica dobar izbor za vas.


17.09.2007. u 00:51 sati | 16 Komentara | Print | Link | Na vrh

<< Arhiva >>

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Komentari da/ne?

Opis bloga

poezija, fotografija, putovanja...

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
moja zbirka pjesama

viđeno mojim okom









































izradila sam od školjaka