četvrtak, 26.10.2006.

Blagdan Svih Svetih



Svi Sveti

Bezbroj plamicaka na grobljima širom Hrvatske,Bosne i Hercegovine i sirom Svijeta u svetoj tišini vjecnih pocivališta, obilježavaju i ove godine svetkovinu Svih Svetih, dana kada se prisjecamo preminulih, u cvrstoj vjeri u novi život.
Blagdan Svih Svetih, koji Crkva obilježava 1. studenoga, uz titraj svijeca podno križeva i kapelica, tiho, kako i prilici ovom svetom danu, iznova se potvrdjuje kao jedan od najvažnijih, ne samo vjerskih, datuma hrvatske tradicije.
Jer, nije samo rijec o odavanju pocasti svima koji više nisu medju nama, našim voljenima, znanim i neznanim , zbog kojih ovaj blagdan u dušama svih nasih gradjana ima i imat ce posebno mjesto i znacenje, nego i o cvrstoj vjeri da su svi oni, u svjetlu vjere, pronašli mir u novom, drugacijem životu.
Mnoge kulture poznaju svetkovine, kao što su Svi Sveti, kojima se, obicno pocetkom jeseni, prisjecaju svojih mrtvih. Rijec je o simbolicnom cinu opiranja mraku i smrti kao posvemašnjem prestanku postojanja, o cinu, ne samo vjere, nego i optimisticnog gledanja u život.
Ako netko od posjetilaca ove stranice bude isao na groblje u Kolibe Donje ili Bos.Brod ili u Slav.Brod a bude u mogucnosti da napravi par slika moze slobodno da ih posalje na email adresu :
anton.katinic@ruwu.de
pa cemo ih objaviti ovdje na stranici..Unaprijed Hvala

- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>