Design: *Marija.* // Pikčr: *DeviantArt.*
< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Veljača 2010 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (6)
Listopad 2008 (6)
Rujan 2008 (7)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (3)

Os/nes komentare

Opis bloga
Image and video hosting by TinyPic

Katarina voljela si konje ,našla sam jednog slatkog za tebe danas,bit će ih još.Volimo te , s tobom počinje i završava dan,ljubavi moja vesela i razigrana...

Image and video hosting by TinyPicZa uspomenu na našu preminulu Katarinu...

Image and video hosting by TinyP       <br />
<br />
<a href=Image and video hosting by TinyPic
Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV
Blog.hr
Blog servis
Forum.hr
Monitor.hr


AUDIO VIJESTI:
Totalportal.hr

Video zapis vještačenja
Moj portal
Jutarnji list

Malena zvijezdice
Josip Beljan
Emocija
Stiv Naglav
Protiv nasilja-blog
Stradali u prometu


free hit counter

hit counter

who's online

Katarina i Martina dva mjeseca prije tragedije

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

nedjelja, 22.06.2008.

Image and video hosting by TinyPic
8.b razred školske godine 2007./2008.

DRAGA KATARINA
Evo Kato moja,prođe i ova školska godina a tebe nema da nam se pohvališ s ocjenama.Da mi pokažeš sliku iz razreda a ja te ispitujem tko je tko i tko će šta upisati u srednjoj.Sliku razreda mi je donijela tvoja najbolja prijateljica.Danas su bile tvoje dvije najbolje prijateljice i savjetuju se samnom o upisu u srednju.Znaš koliko mi je teško, kad sam brigu oko upisa trebala rješavati stobom.Toliko si se veselila upisu u medecinsku sa svojom prijateljicom a tog dana si otišla u školu i nikad se iz nje nisi ni vratila svojoj kući.Što vrijeme više odmiče još nam više nedostaješ KATO naša, volimo te.

- 21:52 - Komentari (5) - Print - *


srijeda, 04.06.2008.

Obitelji stradalih u prometu predlažu izmjene Zakona o prometu Smatrajući da Zakon o sigurnosti prometa na cestama još uvijek u javnosti nije prepoznat kao zakon koji štiti ljudske živote, a kao žrtve koje su zbog nesigurnosti u prometu izgubili ono najvrednije – živote svojih najmilijih, Udruga obitelji osoba stradalih u prometu, iznijela je prijedloge izmjena navedenog zakona, koji je trenutno u saborskoj proceduri.

Uz napomenu da udruga nije protiv 0,5 promila, te da smatra da lakše prekršaje treba blaže kažnjavati, ali teške i osobito recidiviste, strožije, kao najbitnije prijedloge ističu:

1) U slučaju nesreće sa smrtnom posljedicom treba isključiti vozača iz prometa jer je u stresu i može izazvati novu nesreću, trenutno mu oduzeti vozačku dozvolu, te isključiti vozilo iz prometa (vozilo kao dokazni materijal zadržati barem 7 dana).

2) Kad je nesreća sa smrtnim posljedicama uzrokovana teškim kršenjem prometnih propisa (prolaz kroz crveno, alkohol, droga, prevelika brzina, nepoštivanje pješačkog prijelaza, oduzimanje prednosti, prijelaz preko pune crte) – oduzeti vozačku dozvolu na 5 godina, a teškim recidivistima trajno poništiti vozačku dozvolu.

3) Izraditi poseban pravilnik koji će regulirati kompletno postupanje u slučaju nesreće sa smrtnim posljedicama – od policijskog uviđaja i zapisnika, analize na alkohol i opijate, za postupak čuvanja dokaznog materijala i sl., zaštitu digniteta žrtve, postupka mrtvozornika … obavještavanja obitelji, te pomoć obitelji (medicinska, psihološka i pravna).

4) U slučaju smrti ili teške tjelesne povrede treba biti obvezan izlazak istražnog suca na uviđaj, koji će pored policijskog službenika voditi očevid.

5) Treba donijeti poseban pravilnik o javnom prijevozu djece (u školu, na izlete…), kojim će se utvrditi tehničke karakteristike i starost autobusa, kao i osiguranje, obveze i odgovornost autoprijevoznika (te predvidjeti oduzimanje licence.) 6) Odgovornost nadležnih za nepoštivanje propisanog i za stanje na cesti treba biti veća, kao i odgovornost projektanata, izvođača zaduženih za održavanje cesta (osim novčane kazne predvidjeti i kaznu zatvora, te oduzimanje licence u slučaju nesreće sa smrtnim ishodom.
7) Potrebno je propisati odgovornost roditelja za maloljetne prekršitelje u prometu, a koji su to postali prije stjecanja prava na vozačku dozvolu (novčana kazna i kazna zatvora), isto i za korištenje vozila snage preko 75 kw, s tim da se vozilo trenutno isključi iz prometa.

8) Teškim prekršiteljima i recidivistima koji koriste vozilo i nakon oduzimanja vozačke dozvole, te onima koji koriste vozilo prije stjecanja prava, kao i svim vozačima koji nasrću vozilima na prometnu policiju (i time koriste vozilo kao oružje), trajno oduzeti vozilo.

9) Veći naglasak treba staviti na sankcioniranju putem kaznenih bodova i oduzimanjem vozačke dozvole, te obveznim radom za opće dobro, uz progresivno povećanje kazni u slučajevima ponavljanja prekršaja («blage kazne se ne poštuju, teže se ne primjenjuju»), te uzeti u obzir imovinsko stanje prekršitelja.

10) Treba oživjeti Nacionalni program o sigurnosti u prometu osnivanjem koordinacije pri Vladi RH (horizontalno i vertikalno povezivanje svih nadležnih za promet) i svesti ga, putem savjeta, na nivo svake županije. U auto-školama povesti više računa o najranjivijim sudionicima u prometu (pješaci, biciklisti, motociklisti), te uvesti video-edukaciju o posljedicama prometnih nesreća. Uvesti «Prometnu kulturu» kao obvezan nastavni predmet u osnovne i srednje škole.

U ime svih poginulih u prometu RH, te u ime 21.500 osoba čije smo potpise kao Peticiju za pooštravanje kazni vozačima koji rade teške prekršaje u prometu i time uzrokuju smrt ili trajni invaliditet, 23.4.2008. predali predsjedniku Sabora, te u ime neutješnih obitelji, Udruga traži angažman stručnjaka u raspravi o zakonu, kako bi se spriječile nove tragedije, kakve su i sami doživjeli.

- 13:57 - Komentari (2) - Print - *


Vijesti iz Požege
Nezadovoljni roditelji 23.04.2008. Roditelji djece iz Zagrađa i dalje nisu zadovoljni načinom učeničkog prijevoza u pleterničku školu te je sinoć sazvan sastanak Vijeća roditelja matične škole Fra Kaje Ađića kojemu su, uz članove vijeća, prisustvovali i roditelji iz Zagrađa i Bučja, te Autoprometnog poduzeća Požega i BT Transporta iz Svilne. Nezadovoljni roditelji su na sastanak pozvali i novinare no, sastanak je prije početka za njih proglašen zatvorenim. pitanje prijevoza učenika postalo je aktualno nakon što su jesenas dvije učenice iz Zagrađa, Katarina Mihaljević i Martina Rukavina, na putu do škole u Pleternici ispale iz autobusa. Teško su ozlijeđene a Katarina je ubrzo i umrla. Sastanak Vijeća roditelja potrajao je više od tri sata i pritom je bilo međusobnih optužbi – roditelji su govorili kako djecu i dalje prevoze stari autobusi te da neki vozači psuju djecu, dok su predstavnici prijevoznika ukazivali kako su djeca previše nemirna. O svemu tome međutim, jučer su željeli razgovarati samo roditelji i ravnatelj škole Stanko Pavković koji je podržao inicijativu roditelja u traženju da stari autobusi više ne voze djecu, dok je ispred škole najavljena veća pozornost za redom prilikom ulaska djeca u autobuse. Školski ravnatelj je dodao kako je bilo i prijedloga da APP osigura ljude da pripaze na ponašanje djece u autobusu ili čak da to čine roditelji volonteri. Predstavnici prijevoznika nisu bili raspoloženi za razgovor. Roditelji ističu kako su nezadovoljni i saznanjem da je škola ponovo sklopila ugovor o prijevozu učenika s BT TRANSPORTI iako se na natječaj javilo nekoliko prijevoznika. Roditelji očekuju i zapisnik sa sastanka kojim će otići u resorno ministarstvo jer ne odustaju od borbe da djeca na najsigurniji način putuju u školu. Pri tom su najavili i osnivanje Udruge roditelja stradale i smrtno stradale kakve već postoje u Osijeku i Puli, najavio je otac stradale Katarine, Damir Mihaljević.

- 12:29 - Komentari (0) - Print - *


nedjelja, 01.06.2008.


2.10.2007
TRAGEDIJA NA CESTI KOD PLETERNICE: DJEVOJČICE PALE NA CESTU IZ ŠKOLSKOG AUTOBUSA KOJEM JE ISTEKAO TEHNIČKI PREGLED
Dvije 14-godišnje učenice u životnoj opasnosti nakon pada iz autobusa

PLETERNICA - Dvije četrnaestogodišnje djevojčice, Katarina Mihaljević i Marina Rukavina iz Zagrađa, inače učenice Osnovne škole fra Kaje Ađića iz Pleternice, zadobile su teške i za život opasne ozljede u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer ujutro oko 7,30 na državnoj cesti od Požege prema Slavo

Roditelji: Djeca više neće ući u stari autobus!
"Djeca su u velikom šoku i morali smo ih voditi liječniku. Bila je to stravično za sve nas. Ja sam majka djeteta iz autobusa i kada sam vidjela djevojčice kako leže, pomislila sam da ću se srušiti od straha! Bilo je to jezivo, prizor koji nikada neću zaboraviti! Za ovo netko mora odgovarati jer smo više puta kao roditelji upozoravali na očajno loše autobuse 'Bazina tursa', no nitko nas u školi nije slušao. Moje dijete više neće ući u stari autobus ni Bazine ni APP-a! Neka nam pošalju nove autobuse", ogorčeno je izjavila Mirjana Alešković iz Zagrađa.
Reagirala je i Ankica Katanić, također majka djeteta koje se nalazilo u autobusu u trenutku nesreće. Tvrdi kako je kao članica školskoga odbora u više navrata apelirala na odgovorne, no bez uspjeha. Ne skriva ogorčenje i spremna je kaže, ići do kraja. "Ne želimo ni danas ni ubuduće pustiti djecu u školu starim autobusima. Sramotno je kako se igraju životima naše djece. Ravnatelj škole mi je rekao kako je ovo bio jedan od boljih 'buseva', a sada se pitam kakvi su to oni gori kada se u ovom vrata sama otvaraju. U takve autobuse naša djeca više neće ući".(J.J.)

nskom Brodu kod mjesta Frkljevci, neposredno iza mosta preko rijeke Orljave.
Nesreća se dogodila kada su obje ispale kroz vrata autobusa koji ih je vozio u školu. Na mjestu događaja uz istražnog suca Županijskog suda u Požegi Branimira Miljevića zatekli smo i Tomicu Mrđenovića, voditelja Operativno- komunikacijskog centra Policijske uprave požeško-slavonske od kojega smo doznali da su djevojčice ispale iz autobusa pod, za sada, nerazjašnjenim okolnostima. Autobus oznake PŽ 675-AZ u vlasništvu je tvrtke BT Transporti, a prevozi učenike iz obližnjih sela Frkljevaca, Zagrađa i Bučja u Pleternicu. Na mjesto tragedije ukazivala je školska torba i druge razbacane stvari, te krv na kolniku.

Teške ozljede glave i mozga
- Za sada ne možemo reći pod kojim okolnostima su se vrata otvorila. Autobus će ići na vještačenje, rekao je Mrđenović dodajući kako ne može potvrditi je li možda riječ o neispravnim vratima autobusa ili su pak djevojčice ispale zbog naguravanja učenika unutar autobusa.
Pomoć je djevojčicama pružena u Općoj županijskoj bolnici u Požegi gdje smo informaciju o njihovu stanju zatražili od ravnatelja Željka Glavića.
- Djevojčice su primljene s teškim ozljedama kao posljedicom prometne nesreće. Kod jedne je operacija završena, a kod druge je u tijeku. Obje su djevojčice zadobile teške ozljede glave i mozga, a jedna ima i teške ozljede lijeve noge. Obje imaju i drugih unutarnjih ozljeda tako da je njihovo stanje neizvjesno. U životnoj su opasnosti, osobito jedna djevojčica s teškim ozljedama glave koja ima vrlo male izglede za oporavak, rekao je ravnatelj Glavić.
Da su mnogi učenici bili u šoku mogli smo vidjeti i u Osnovnoj školi fra Kaje Adžića koju smo posjetili. Kada je ravnatelj otišao do bolnice da se raspita za stanje ozlijeđenih učenica, nitko drugi nije bio voljan za razgovor. Po pojedine su učenike ipak doznajemo, u školu došli roditelji, a dio njih zatražio je i pomoć i od psihologinje. Cijela je škola još uvijek pod šokom zbog velike tragedije.

Autobusu tehnički pregled istekao!
Na dijelu ceste kod Frkljevaca gdje se dogodila teška prometna nesreća, nema zavoja, udarnih rupa ni oštećenja kolnika. Nesreća se dogodila točno 105 metara od mosta na Orljavi koji ima potrebnu zaštitnu ogradu uz potpunu preglednost ceste i normalnu vidljivost. Utvrđeno je to detaljnim pregledom mjesta nesreće te je mjerodavna inspekcija izvijestila kako stanje na prometnici ne može biti uzrok stradavanja dviju djevojčica niti otvaranja vrata na autobusu.
- Tvrtka BC transporti koja je vlasnik školskoga autobusa ima valjan ugovor s požeškim Autoprometnim poduzećem kao županijskim koncesionarom za prijevoz školske djece, no dosadašnjim pregledom utvrdili smo kako je ovome prijevozniku izišao periodički tehnički pregled koji mora obavljati svaka tri mjeseca, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. U papirima se vidi da je rok istekao još 31. kolovoza, dodao je mr. Mato Benakić, viši republički inspektor cestovnoga prometa i cesta, zadužen za kontrolu na području Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije.

Autor: V.REBRINA/J.JANKOVIĆ

- 22:40 - Komentari (1) - Print - *


TragedijaPreminula djevojčica koja je ispala iz autobusa

02.10.2007
Hrvatska

Druga je djevojčica i dalje kritično

Image and video hosting by TinyPic

Učenica Katarina Mihaljević (14 godina) preminula je nakon što je jučer teško ozlijeđena u ispadanju iz školskog autobusa, javlja Totalportal.hr.

Podsjetimo, ona je jučer, zajedno s kolegicom iz osmog razreda M. R., vozeći se školskim autobusom, oko 7.20 sati ispala kroz stražnja vrata na kolnik nedaleko od sela Frkljevci. Vrata autobusa otvorila su se tijekom vožnje.

Druga je djevojčica i dalje kritično. Dok se liječnici u Općoj županijskoj bolnici u Požegi bore za njezin život, policija nastoji otkriti zašto se put u školu pretvorio u tragediju.

Naime, nesreća se dogodila na ravnom dijelu ceste na kojoj nije bilo udarnih rupa, pa se može zaključiti da cesta nije uzrok nesreće. No, pravi uzrok ove nesreće je još uvijek nepoznat.

- 19:40 - Komentari (0) - Print - *


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.