srijeda, 04.04.2007.

Opet malo o čaju i update sa artičokama i još jedan sa trudnicom

Image Hosted by ImageShack.us

Kao što sam obećala prošli put danas pišem nastavak o čaju, odnosno čajevima za mršavljenje.

Da ne bi bilo zabune, odmah u početku želim razjasniti neke stvari po pitanju "čudotvornih" pripravaka koji se nalaze na tržištu koji garantiraju, rukom u vatru, da će otopiti masne naslage, odstraniti celulit, uravnotežiti organizam i tako dalje. To su ništa drugo nego marketinški trikovi kojima se želi privući što više naivnih kupaca.
Sjećate li se samo čaja "čang šlang" (djirlo devojke). Vjerujem da se sjećate. Bilo je teško propustiti onako upečatljivu reklamu. S obzirom da je bio jedan od prvih priozvoda koji su se reklamirali upravo za mršavljenje, bilo je dosta onih koji su ga naručili.
Što se danas događa sa tim proizvodom i da li uopće postoji, iskreno, niti me ne zanima, ali zamjenila ga je cijela plejada takvih i sličnih njemu.

Da ne bih glumila zlogukog proroka, moram priznati da ipak postoji nekoliko dobrih razloga zbog kojih bi trebali piti čaj i da nam ipak može pomoći kod mršavljenja.
Osim što možemo uživati čaju, čisto zbog ugode, on može imati i terapijsko značenje. Dakle, to je jedan svestrani napitak.

Sastav čaja

Čaj se sastoji od alkaloida: tanina i kofeina, teobromina, teofilina, adenina i ksantina, tanina, rutina, etarskog ulja i legumina. U zelenom čaju ima vitamina C, B1, B2, nikotinske i pantotenske kiseline. U čaju ima još i gume, dekstrina, voska, masti i drugih balastnih tvari. Najbolje vrste čaja imaju najviše tanina.

Sjećam se da sam kao mala čula negdje da čaj ima teina, a kava kofeina, međutim, s vremenom se ispostavilo da je to jedno te isto, jedina razlika je u tome što kofeina u kavi ima trostruko više nego u čaju u istoj količini napitka.

Kofein na ljudsko tijelo ima poseban učinak pa osim što nadražuje koru velikog mozga i time djeluje na intelekt, povećava sposobnost koncentracije, pamćenje i lucidnost, djeluje još kao energetski napitak, povećava budnost, smanjuje umor i pospanost, povećava protok krvi kroz bubrege, dakle, djeluje kao diuretik, pospješuje izbacivanje tekućina, ali ne može dovesti do dehidracije, i djeluje na peristaltiku, odnosno pražnjenje crijeva. U kombinaciji sa taninom koji ima slična svojsva zaista pospješuje i ubrzava metabolizam, što znaći da ipak ispijanjem čaja možemo poboljsati rad svoje probave, a danas postoje razne mješavine čaja sa biljem koje ima slična ili ista svojsva, pa je samo pitanje umiješnosti proizvođača koliko je sposoban posložiti sastojke kako bi zadovoljio što više faktora o kojima ovisi naša odluka o kupovini isih.

Nema smisla nabrajati proizvođače, ali evo nekoliko biljaka koje možemo naći u ovim mješavinama koje osim što pospješuju rad probavnog trakta imaju i druge učinke:

ZELENI ČAJ - ubrzava metabolizam
KAMILICA - osim što djeluje na rad crijeva ima antiseptično djelovanje i umirujući učinak
KOPRIVA - pomaže u čišćenju krvi, otapa masnoće
BRUSNICA - diuretik, djeluje kod upala sluznice
ŽALFIJA - antiseptik
ŠIPAK - diuretik, pun vitamina C
CIMET - antioksidans
LIŠĆE LOTOSA - smanjuje krvni tlak, pročišćava krvne žile i poboljašva cirkulaciju
i mnoge druge.


Kao i u svemu, tako i u ispijanju čaja moramo biti umjereni, pogotovo ako se radi o čajevima sa visokom koncentracijom kofeina, što je slučaj sa zelenim čajem, ali mješavine su te koje ublažavaju djelovanje. S druge strane, da bi postigli što bolji učinak i otopili suvišne masnoće i izveli ih iz tijela potrebna je veća količina tekućine. Jednostavno ne možemo očekivati da ćemo ispijanjem jedn šalice čaja napraviti čudo. Tu sa sad opet vraćam na količinu tekućine koju je jednostavno potrebno konzumirati kako bismo uspješno čistili naše tijelo od nakupljenih toksina i drugog otpada, bilo da se radi putem crijeva ili putem kože.

Osobno, jako mi se teško sjetiti se nekoliko puta dnevno napraviti šalicu čaja, pa sam zahvalna onim proizvođačima koji su napravili rješenje za ovakve kao što sam ja pa su u jednu vrećicu stavili toliko sastojaka koji su porebni za pripravak od jedne do dvije litre čaja koje nakon što pripremim ispijam cijeli dan.

Nakon cijelog ovog ispijanja čaja, osobito nakon ispijanja čaja bez šećera, što radim oduvijek i od srca vam preporučujem, jer je to jedini pravi način pijenja čaja bez da se unište njegovi vrijedni sastojci, ne preostaje mi ništa drugo već najaviti sljedeći vodeni dan koji će biti u subotu. Imate još tri dana naviknuti se na tu misao.
Ne kažem da je lako, ali da to samo po sebi nije dobra stvar ne bi bilo tako popularno diljem svijeta i u svim religijama. Poslije toga slijedi gozba. Jedino što moram naglasiti još jednom: uvijek imajte na umu da nakon što dovedete svoju težinu u željenu do kraja života morate živjeti po pravilu: manje je više. Uživajte u svemu, ali u umjerenim količninama. Ima li što ljepše nego da isprobate sve okuse, ali da se ne zamarate količinom i težinom u želucu. Stvar je glavi i biti će onako kako si samo posložite.

A sada recept.
Nemojte me osuditi jer ovih dana nisam gladna, naime, imam adrenalinsku navalu zbog trenutačnih događaja u životu pa mi je najlakše napraviti salatu.
Predlažem:


Image Hosted by ImageShack.us

mladi luk narezati na ploškice
rotkvice na ploškice
crveni grah
bob
crvena paprika
zelena salata
maslinovo ulje
aceto balsamico
sol
vlasac
može i malo papra



Dobar tek!

Demjan

UPDATE:

Evo, nisam odoljela a da vam ne dodam sjajan prilog o artčokama, koji nam je noćas stigao od naše stalne članice Opaljene. Ova naša mediteranska klima daje divne darove prirode, a jedan od njih je svakako artičoka, no pročitajte više o tome u nastavku.


ARTIČOKE

Jedno od posebno dragih jela su mi artičoke vrlo bogate vtaminom A , njima je sezona upravo sada i nekako su ovdje na kontinentu zapostavljene, jer ih u restoranima teško nađete ukusno pripremljene.
Ljekovitost artičoke poznata je već stoljećima, a potječe od gorkih specifičnih tvari u lišću i korijenu, koje imaju posebnu aromu i sadrže djelotvorne tvari što potiču jetru na brže protjecanje žuči.

U spisima tradicionalne medicine govori se da čaj lišća artičoke vraća tek, pomaže pri probavi masti, stimulira mokrenje, liječi jetru i žučni mjehur, odstranjuje iz krvi mokraćnu kiselinu (ureu), otrovni produkt poremećene izmjene tvari u tijelu, liječi žuticu, kongestiju i cirozu jetre. Pomaže i u slučaju oboljele slezene, pijeska u bubrezima, gihta, reume, podagre i oteklina od vodene bolesti. Starijim ljudima pomaže osobito u slučaju azotemije, tj. trovanja otrovima vlastitog tijela koje uzrokuju oboljeli bubrezi, zastoj mokrenja i slično.(Intenzivna znanstvena klinička ispitivanja potvrdila su ljekovito djelovanje ekstrakta artičoke i produbila spoznaje o toj dragocjenoj biljci.

. snižava razinu LDL-a ili lošeg kolesterola na račun razine HDL-a ili dobrog kolestrola
. ima diuretičke sposobnosti - korisna je kod oboljenja bubrega
. poboljšava protok žuči i funkcije jetre - korisna kod ciroze jetre
. pomaže kod žgaravice, osjećaja kruljenja u crijevima, osjećaja nadutosti, bolova u trbuhu
. pomaže kod mučnine, povraćanja, proljeva
. ima snažan antioksidativni učinak
. mobilizira energetske rezerve
. štiti jetru od toksina i infekcija
. djeluje protektivno (zaštitno) na jetrene stanice
. stimulira regeneraciju (obnavljanje) jetrenih stanica.

Značenje artičoke još je važnije danas kada mnogi ljudi pate od loše probave, osobito nakon teških jela. Najčešći su uzroci smetnji loše prehrambene navike, nedostatak svakodnevne rutine u prehrani, život opterećen brigama i stresom, nedostatak tjelesne aktivnosti. Posljedice su sve češći pritisak u gornjem dijelu trbuha, osjećaj nadutosti, bučan rad crijeva, a u nekim slučajevima i grčevi.(Blagotvoran učinak artičoke pomoći će vašem tijelu da probavi teške obroke lagodno i potpuno prirodno. I, na kraju, evo vam i jedan stari, tradicionalni recept, kojeg rado pripremam u svom domu.


ARTIČOKE SA GRAŠKOM

Dakle kupite nekoliko lijepih i velikih cvjetova artičoke.

Sastojci:(za 4 osobe)

8 artičoka
limunov sok
4 žilce mrvica
1 dl maslinova ulja
4 češnja češnjaka
peršin,sol,papar
500 g očišćenog graška

Opis: Artičoke očistite i odstranite tvrde vanjske listove (latice), odrežite stabljiku i oštre vrhove listova. Kratko ih prokuhajte u slanoj vodi s malo limunovog soka, a zatim ih ocijedite. Mrvice, nasjeckani češnjak i peršin i papar dobro izmiješajte. Rastvorite listove i među njih stavite pripremljenu mješavinu. U posudu na dno stavite grašak i složite artičoke jednu pored druge tako da budu okrenute prema gore. Prelijte uljem, malo posolite i zalijte ih hladnom vodom skoro do vrha. Kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat, ovisno o vrsti artičoka. Kad veći dio tekućine ispari, dodajte po želji još malo ulja. Poslužite artičoke s graškom na ugrijanim tanjurima.Napomena: Umjesto s graškom, artičoke na ovakav način možete prirediti i s mladim bobom. Također su izvrsna poslastica.



UPDATE SA TRUDNICOM SPAMERICOMkiss

Bila jednom jedna trudnica. Od prvih dana vjerna članica našeg kluba. Koja radi sjajne (iako ne uvijek dijetne!) recepte, ali do kojih nitko ne dođe, jer ih je ona, umjesto da ih fino pošalje kao priloge u Wordu, uporno linkala na svoj blog sa receptima i to samo u komentarima! Al onda se predomislila. Na sreću svih nas. Ah, te trudnice spamerice... a ko im može šta zamjeriti?kiss
Lipa Mare, hvala ti još jednom.

Rimski grasak

Iako zvuci vrlo jednostavno, i mozda neinteresantno, ovo ce jelo iznenaditi svojim izvanrednim okusom. Brzo je i lako za pripremu, pogotovo zato sto mozemo koristiti i grasak iz zamrzivaca. U originalnom rimskom receptu je potrebno uz crveni luk poprziti i nesto sunke ili prsuta (bilo cega mesnatog) ali ako je jelo namijenjeno skrobnom danu, ovoga cemo se morati odreci. Takodjer, za one koji nisu na dijeti a inspiriraju se ovim receptima, potrebno je nadodati da je u Rimu ovaj grasak, posluzen s kuhanim jajima, odlican lagani rucak.

Potrebno je:
2 zlice maslinovog ulja
1 srednje velika glavica crvenog luka, sitno nasjeckanog
500 g smrznutog graska
Sol i svjeze mljeveni papar
Prstohvat secera ili zasladjivaca

1. na ugrijanom ulju uz mijesanje prziti luk, dok lagano ne posmedji. Ako koristimo (nasjeckanu) sunku, dodamo u ovom trenutku i mijesamo na srednjoj vatri oko 10 minuta.
2. Dodati grasak, sol, papar i secer, pokriti i kuhati na tihoj vatri oko 10 minuta.
Posluziti odmah.


Umak Guacamole

Potrebno je:

1 avokado
4 rajcice
1 crveni luk
sok 1 limete ili limuna
1 chilli (ili vise, prema ukusu), sitno nasjeckan
Korijander, svjez (za “domacu” verziju staviti ili persin ili ovo preskociti)

Postupak:

1. Rajcice vrlo sitno nasjeckamo.
2. Dodamo sitno nasjeckani crveni (onaj jako crveni) luk i nesto svjeze chilli papricice, takodjer sitno nasjeckane.
3. Zaliti sokom od limete, promijesati. Popapriti i jos jednom promijesati.

4. Ostaviti da stoji 20-30 minuta, posoliti.
5. Izgnjeciti vilicom avokado i dodati ga ostalim sastojcima.

Umak jedemo s tortilla chipsom ili namazanog na prepeceni kruh (poput bruschette).

Napomena: chilli daje odlican okus ali ako ne volimo ljuto, mozemo mu oprezno odstraniti sjemenke (ne dodirujuci ih rukama !) i papricicu nasjeckati.


Salata od krumpira

Nekad jelo siromasnih ljudi u Zagorju a danas zbog bucinog ulja – pravi specijalitet. Za skrobni dan odlicno glavno jelo. U sebi ujedinjuje krumpir, koji utazava osjecaj gladi, i salatu koja osvjezava.

Potrebno je:

1 kg krumpira, skuhanog s ljuskom
Oko 200-250 g bilo koje “zelenine”. U obzir dolaze: 1 glavica zelene salate, matovilac, rukola ili sto nam vec svjeze dodje pod ruku.
Bucino ulje
Vinski ocat, bijeli ili crveni
1-2 reznja cesnjaka
Sol, papar svjeze mljeven

1. Skuhani i ohladjeni krumpir oljustimo a u zdjeli pripremimo marinadu ili umak od ulja, octa i cesnjaka. Dodamo oko 1 zlicicu soli i izmutimo da se sastojci dobro stope.
2. Umijesamo krumpir i pricekamo da se marinada malo upije, kako bismo provjerili okus. Po potrebi dodajemo sastojke koji nam nedostaju. Krumpir moze slobodno i malo odstajati jer ce mu okus postati jos bolji. Popaprimo.
3. Na kraju dodajemo svjezu salatu, pomijesamo sastojke i posluzimo odmah.


Rizoto sa spinatom i rajcicama

Princip kuhanja rizota je obicno isti i samo sastojci variraju. Ovo je moj vlastiti recept a baziran je na talijanskom nacinu pripremanja rizota, kako mi ga je prenio jedan tata talijan.

Potrebno:

1 glavica crvenog luka, cijelog ili nasjeckanog
2 reznja cesnjaka, narezanog
oko 1 salica rize okruglog zrna
persin, sitno nasjeckan. kolicina prema ukusu (npr. 2 grancice ili 2 zlice nasjeckanog)
nekoliko saka svjezeg spinata ili 6 kockica/zlica smrznutog
3 svjeze rajcice ili 1/2 konzerve oguljenih rajcica (oko 200 grama) ili 2-3 zlice koncentrata
2 zlice maslinovog ulja
1 zlica maslaca
oko 1,5 litre vode ili bistre juhe
sol

Postupak:

1. Oprati dobro rizu i procijediti
2. Maslinovo i maslac ugrijati u vecoj tavi. Dodati cesnjak i kratko popeci, mijesajuci.
3. Poprziti crveni luk, sjeckani ili u komadu.
4. Dodati rizu i kratko poprziti.
5. Preliti s oko pola case vode i promijesati. Nastaviti kuhati na srednjoj do nizoj temperaturi.
6. Dodati rajcice i spinat i promijesati. Ako je potrebno, preliti s jos vode. Vazno je da riza uvijek ima dovoljno (ali ne previse) vode. Najbolje je da iznad rize bude tanak sloj vode. Cim ga riza upije, dodajemo jos. Takodjer je vazno rizoto uvijek mijesati kako ne bi zagorio.
7. Riza za rizoto (okruglog zrna) se ne kuha dugo. Cim primjetite da je riza skoro gotova (najbolje je kusati), nakon 10-tak ili 15-tak minuta, dodaje se persin i kuha se jos nekoliko minuta.

Persin mozemo takodjer dodati u vlastiti tanjur pri posluzivanju.
Pazljivo posoliti i popapriti svjeze mljevenim paprom

- 19:35 - Dodaj komentar (21) - Print - #

0

Rujan 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (9)
Rujan 2007 (5)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (24)
Ožujak 2007 (32)
Veljača 2007 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





AJMO SKUPA?

Ovo je blog svih blogerica i blogera koji žele temeljito promijeniti svoj život ili samo kreću, recimo, na dijetu od... recimo...
BAŠ DANAS!

PRIJAVE ispod zadnjeg, najnovijeg posta.

Pišite nam na:

karakterclub@gmail.com
karakterclub1@gmail.com

Vaše priloge šaljite kao attachmente u Word formatu.


NE PROPUSTITE NAŠU ARHIVU:





UN dijeta
- link

Forum o UN dijeti - link

Drugih 90 dana - link

Recepti Karakter kluba - link



88 ČLANICA KARAKTER CLUBA

Wanda
Lorraine
101 dalmatinka
Nessa
Mala Mu
Malena
Žena s Balkana
Angie
Rahatli
Božica trenutne sreće
Podloga
Daisy Dee
Ledena
Demjan
Rubia
Neni iz bajke
Mama Bahama
Pupak svijeta
Zezalica
Tyche
Red Sonja
Zvrk
wizard lady
Klodica
Sabivena
Atlantik
Vesna
The one
Lafica
Kad kokica pukne
Ivette
Princhipessa
morfin@
Jana
Tedica
Archie The NeZaSiTnA
Tonkabest
Lina-ina
Suncokreta2
DabRicA
tenkgirl
sve za zdravlje
meredith_sa
Luki
mala debeljuca
studentica
YT
Duda
Brevis
Sarajka_djevojka
Bugenvilija
hellion
Kornati53
Windfucker-in memoriam
tAjNe JeDnE wJeShTiCe
Sultanija
trudnica na kvadrat( a nije trudna:))
*pupa*
Roxy6
Dream girl
bise
stella
tanjevka
Bezazlena
kao da je važno
Louise1
omekšivač
modri odsjaj
otherside2
piplica
M.aktualije
Simboli
Tender
Doda
bbw44
MiniMaxine
jg007
Distortion
odlucila sam smrsaviti
Ni na nebu, ni na zemlji
Lafica
Angelina
Carolica
maala
bez karaktera
kia85
kravica(:
Isabel
Andja24
Aura
Kaja

9 ČLANOVA KARAKTER CLUBA

Miško
Ribafish
Holyfighter - vuk samotnjak
Izazov
Sadistico Shy
BMI 37
Dragi Moj Junac
Shinzo
Bez!Komentara
... i ne zamjerite im ako su zli u postovima ili komentarima, jer oni su na dijeti smijeh i jebeno su ponosni na sebe zbog toga!


ČLANOVI RADI ČLANSTVA I POTPORE

Lipa Mare
Penellope
Ljelja
Rudarka
Juliere
brod u boci
...Jani29...
Gali
Orange Boy
tratinchica
Kirshna
Silvija4
Likma
CHOCO
Majstorica
Amberka
loveaddict
Florena
Big mamma

PRAVILA:

1. U klub se primaju samo oni članovi koji zaista imaju višak tjelesne mase. Dakle, to se ne odnosi na one koji su npr. visoki 175 cm, imaju 55 kg, a žele smšaviti na 45. To znači da ne primamo one koji su debeli u glavi. Kod nas se cijene cice i guzice!




Webdesign: T-MARK

Header: RUBY









Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes






Free Website Counters












































































































































































































eXTReMe Tracker