subota, 31.03.2007.

Gost-urednik subotom: 012 station i Ruby

Njega kose prema tipu

Za svakog pravog frizera kosa je nešto živo bez obzira što neki koji je nikad nisu primili u ruke govorili o njoj. Isti pritom citiraju suhoparnu medicinsku literaturu potkrepljujući svoje tvrdnje činjenicom kako je vlas rožnata ili neživa struktura koja raste iz živog korijena vlasi. Međutim za svakog frizera, kosa je puno življa struktura od drugih rožnatih (noktiju), pa čak i nekih koštanih dijelova našeg tijela, budući joj sa svojim radom doslovce može udahnuti novi život i željenu formu. Vlas bi najlakše mogli usporediti sa stabljikom nekakve elastične biljke, koja ima svoj korijen, svoju vanjsku ovojnicu i središte (kutikulu) kroz koje putuju sokovi koji je hrane i napajaju. Upravo o stupnju oštećenja vanjskog omotača ovisi hoće li ta "sabljika" uvenuti ili neće. To je ono gdje nastupaju frizeri, koji na temelju stručnog znanja i ponajviše iskustva određuju pravilnu njegu za pojedini tip kose. Tip kose određuje se na temelju njene analize, koja služi prvenstveno za svrsishodni odabir i primjenu odgovarajućih preparata.

Tijekom analize utvrđuju se sljedeće značajke:
- boja kose (obojena, sijeda, prirodna)
- stupanj kovrčavosti (ravna, valovita, kovrčava)
- dužina stabljike (kratka, duga)
- debljina vlasi (gruba, fina, srednja)
- stupanj oštećenosti (otporna ili porozna)
- stanje vlasišta (masno, suho, normalno)
- gustoća kose (gusta, rijetka, normalna)

ravna kosavalovita kosakovrčava kosa

Svaka od tih značajki određuje se u skladu s propisanim normama. Tako primjerice gustoću kose određuje sljedeći podatak. Prosječna ljudska glava ima 100.000 do 150.000 vlasi. Oni koji imaju preko 150.000 vlasi vlasnici su guste kose, a oni s manje od 90.000 imaju rijetku kosu. Slično je s debljinom vlasi. Vlasnici srednjeg i najčešćeg tipa tipa kose, imaju vlas debljine 60-90 mikrona. Dakle, oni s debljinom vlasi preko 100 mikrona imaju grubu, a oni ispod 60 finu kosu. Ukupno stanje kose i njezin kvalitet određuje se vizualno, opipom i kompjuterskom analizom. Na temelju ukupnih rezultata, frizer u skladu sa svojim stručnim znanjem, a ponajviše iskustvom, određuje primjenu odgovarajućih preparata i vrstu njege. Pritom se oštećena kosa sa odgovarajućom njegom zaštićuje od daljnjeg propadanja i daje joj određena fleksibilnost kako bi se s njom moglo raditi. Kad kažemo regenerirati, ne misli se tu na obnovu u prirodnom smislu, već na umjetnu regeneraciju. To znači da tijekom odgovarajućeg i dobro izbalansiranog tretmana, preparati tj. njihovi eleastični nadomjestci popunjavaju šupljine u rožnatom dijelu vlasi (ljuskice) te na taj način zatvaraju kutikulu.

Oštećivanje kose najbolje se spriječava primjenom pravilne njege tijekom cijele godine tj. primjenom pakunga barem jednom mjesečno. Osim toga kod svakog pranja kose preporučljivo je staviti regenerator. Ipak, pakunzi predstavljaju temeljnu njegu, koja vlaži kosu sa ciljem što skorijeg oporavka i ozdravljena oštećene strukture vlasi. Pakung se stavlja najčešće nakon bojanja na čistu i isfrotiranu kosu, a nanosi se pramen po pramen. Nakon toga poželjno je glavu omotati toplim ručnikom kako bi se kutikula kose otvorila i bolje nahranila. Nakon što se ručnik ohladi (10-15 min.), potrebno je isprati. Tada slijedi prijeko potrebno šišanje kao temelj svake frizure. Na žalost mnogi frizeri ne znaju prilagoditi šišanje željenoj frizuri, pa nedostake šišanja kasnije ispravljaju s fenom i četkom. To je glavni razlog zašto nakon pranja kose, mnogi doma ne mogu postići raniju frizuru. No o konkurenciji sve najbolje, budući najčešće njihova djela govore puno više od riječi.

Andreja na djelu

Za kraj ovog osvrta bitno je reći kako kosu temeljno razlikujemo:
- prema obliku ili stupnju kovrčavosti (ravna, valovita i kovrčava kosa)
- prema funkciji lojnih žlijezda (kosa može biti masna, suha i normalna).

Masna kosa i koža nastaju kao posljedica jačeg lučenja lojnih žljezda. Takvoj kosi ne pogoduje često pranje, jer povećava lučenje (sekreciju) loja. Pritom se loj manje nakuplja na vlasima. Njega takve kose zahtijeva lagane i blage šampone kako je ne bi nepotrebno opteretili, te light volume regeneratore kako bi je podigli od korijena i tako dobili na njenom volumenu.

Suha kosa je pak posljedica slabije sekrecije loja. Ona je krhka, lomljiva i bez prirodnog sjaja. Pritom su najsuši upravo vrhovi vlasi. Suhu kosu njegujemo preparatima koji nadomještaju prirodni loj i stoga je ne peremo tako često. Kod takve kose javlja se i sitna perut, koju treba uklanjati adekvatnim tretmanom. Taj tip kose zahtjeva i češću primjenu specijalnih pakunga za njegu suhe kose, koji su nešto intenzivniji zbog potrebe tog tipa kose za dodatnom prihranom. Suha kosa zahtjeva nanošenje i posebnog seruma za vrhove, koji spriječava "pucanje" kose. Isti se može nanositi svakodnevno.

Svako dobro želi Vam
zapovjednica 012 STATION-a

Andreja J.



Muke po noktima


Pošto nisam baš upućena u manikure, lakiranje noktiju i raznorazne vrste manikura... taj dio ću vrlo rado prepustiti nekome tko se bolje razumije u to. Ja ću danas o zdravlju noktiju.

Po forumima sam često znala pročitati da su cure pisale kako im se kvaliteta noktiju za vrijeme održavanja UNdijete vidno popravila. Kod mene to nije slučaj. Moji nokti počeli su se listati i više nego prije započinjanja dijete. Zašto je to tako, odgovor vjerojatno leži u poznavanju građe nokta i loših utjecaja na njega.

Tako sam primjerice saznala da rad na tastaturi utječe da nokti postaju krhki, listaju se i lome.
Da se to događa zbog upotrebe agresivnih sredstava za čišćenje sam znala. Ali zbog lupanja po tastaturi, brate mili Image Hosted by ImageShack.us
Zatim, upotreba škarica se ne preporučuje ni kod zdravih noktiju, a oštećene obavezno treba skraćivati turpijanjem. Njihov izgled poboljšat će uzimanje biotina i vitamina B skupine.
Više o biotinu i nadomjescima u obliku kapsula, pogledajte ovdje.

Nokti otkrivaju i zdravlje organizma. Žuti govore o kroničnom bronhitisu, izrazito izbočeni ukazuju na plućnu bolest, a uzdužno isprugani na slabokrvnost. Tada je najvažnije liječiti osnovnu bolest.


Pripremajući ovaj tekst naišla sam na par podjela problematičnih noktiju i načine kako popraviti stanje.

Suhi nokti - Ukoliko su vam nokti suhi, kombinacija keratina, sojinih proteina, proteina iz pšenice i vode vratiti će izgubljenu vlagu noktima.
Ljekoviti sastojci iz jojobe i aloe vere te vitamin E koji se koriste kod njege suhih noktiju upiju se u površinu nokta, očvrsnu je, ojačaju i vraćaju noktu prirodnu elastičnost.

Krhki i lomljivi nokti - Ako vam se nokti savijaju i trgaju duboko u korijenu, onda imate krhke i lomljive nokte. Obično su uzdužno isprugani i hrapavi, kao da su izgrebani brusnim papirom. Slobodni rub nokta je oštar i lomljiv.
Krivac može biti manjak vitamina B skupine ili željeza.
Pomaže masaža nokta vazelinom uz poliranje mekanom krpom te uzimanje željeza, vitamina B skupine i preparata koji sadrže biotin, kalcij i L-cistein. Slobodni rub nokta treba turpijati.

Mekani i tanki nokti - Mekani i tanki nokti trebaju intenzivnu njegu, pa se njeguju proteinskim kompleksom obogaćenim kalcijem i intenzivnim učvrščivaćem koji prodire u nokat i ubrzava keratinizaciju.

Nokti koji se listaju - Pojavi listanja vode mehanička oštećenja nokta, na primjer rad na pisaćem stroju, tastaturi kompjutera, sviranje klavira, ali i dugotrajan kontakt sa sredstvima za čišćenje. Manje je poznato da i pretjerano lakiranje noktiju kod osoba koje imaju poremećaj probave može uzrokovati listanje.
Dodatak vitamina A i D pomaže zdravom rastu noktiju. Pomažu svakodnevne kupke u mlakom maslinovom ulju i poliranje nokta mekanom krpom. Preporučuje se uzimanje vitamina B skupine i vitamina H, poznatijeg pod imenom biotin. Važno je nokte turpijati, a ne rezati.


Ako želite njegu svojih noktiju prepustiti profesionalnoj manikuri, onda savjetujem da to učinite u salonima koji koriste O.P.I. proizvode i lakove za nokte. Provjereno najbolji. I imate ih u salonima u sklopu trgovačkih centara Emmezeta.


Recept za današnji, škrobni dan.

Ovo sam napravila prošli put, jer nisam doma imala gotovo ničeg pa sam se zbog silne gladi nekako snašla:

Popržite glavicu luka na maslinovom ulju, te dodajte žlicu mljevene slatke paprike. Ubacite slanutak (ja ubacih onaj iz konzerve). Dodati malo vode, da pokrije dno lonca. Ubaciti pelat i pustiti da se kuha.

U jednom lončiću skuhajte malo riže, a u drugom dva mala krumpira. Skuhanu rižu i krumpir ubaciti u ovo čudo gore sa slanutkom, začiniti i diviti se dvije minute kako je dobro ispalo.
Superukusno kvazivarivo :) Pošto sam to jela prošli tjedan, a ovaj post vas je dočekao danas, onda znači da možete pripremiti i pojesti ovo jelo, jer... živa sam i zdrava. I mršavija nego prošli tjedan, naravno Image Hosted by ImageShack.us


11 kila lakša Ruby.

- 08:00 - Dodaj komentar (15) - Print - #

0

Rujan 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (9)
Rujan 2007 (5)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (24)
Ožujak 2007 (32)
Veljača 2007 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





AJMO SKUPA?

Ovo je blog svih blogerica i blogera koji žele temeljito promijeniti svoj život ili samo kreću, recimo, na dijetu od... recimo...
BAŠ DANAS!

PRIJAVE ispod zadnjeg, najnovijeg posta.

Pišite nam na:

karakterclub@gmail.com
karakterclub1@gmail.com

Vaše priloge šaljite kao attachmente u Word formatu.


NE PROPUSTITE NAŠU ARHIVU:





UN dijeta
- link

Forum o UN dijeti - link

Drugih 90 dana - link

Recepti Karakter kluba - link



88 ČLANICA KARAKTER CLUBA

Wanda
Lorraine
101 dalmatinka
Nessa
Mala Mu
Malena
Žena s Balkana
Angie
Rahatli
Božica trenutne sreće
Podloga
Daisy Dee
Ledena
Demjan
Rubia
Neni iz bajke
Mama Bahama
Pupak svijeta
Zezalica
Tyche
Red Sonja
Zvrk
wizard lady
Klodica
Sabivena
Atlantik
Vesna
The one
Lafica
Kad kokica pukne
Ivette
Princhipessa
morfin@
Jana
Tedica
Archie The NeZaSiTnA
Tonkabest
Lina-ina
Suncokreta2
DabRicA
tenkgirl
sve za zdravlje
meredith_sa
Luki
mala debeljuca
studentica
YT
Duda
Brevis
Sarajka_djevojka
Bugenvilija
hellion
Kornati53
Windfucker-in memoriam
tAjNe JeDnE wJeShTiCe
Sultanija
trudnica na kvadrat( a nije trudna:))
*pupa*
Roxy6
Dream girl
bise
stella
tanjevka
Bezazlena
kao da je važno
Louise1
omekšivač
modri odsjaj
otherside2
piplica
M.aktualije
Simboli
Tender
Doda
bbw44
MiniMaxine
jg007
Distortion
odlucila sam smrsaviti
Ni na nebu, ni na zemlji
Lafica
Angelina
Carolica
maala
bez karaktera
kia85
kravica(:
Isabel
Andja24
Aura
Kaja

9 ČLANOVA KARAKTER CLUBA

Miško
Ribafish
Holyfighter - vuk samotnjak
Izazov
Sadistico Shy
BMI 37
Dragi Moj Junac
Shinzo
Bez!Komentara
... i ne zamjerite im ako su zli u postovima ili komentarima, jer oni su na dijeti smijeh i jebeno su ponosni na sebe zbog toga!


ČLANOVI RADI ČLANSTVA I POTPORE

Lipa Mare
Penellope
Ljelja
Rudarka
Juliere
brod u boci
...Jani29...
Gali
Orange Boy
tratinchica
Kirshna
Silvija4
Likma
CHOCO
Majstorica
Amberka
loveaddict
Florena
Big mamma

PRAVILA:

1. U klub se primaju samo oni članovi koji zaista imaju višak tjelesne mase. Dakle, to se ne odnosi na one koji su npr. visoki 175 cm, imaju 55 kg, a žele smšaviti na 45. To znači da ne primamo one koji su debeli u glavi. Kod nas se cijene cice i guzice!




Webdesign: T-MARK

Header: RUBY









Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes






Free Website Counters












































































































































































































eXTReMe Tracker