subota, 10.03.2007.

O liposukciji iz prve ruke

Karakter Klub mjesto je promoviranja zdravog načina prehrane i života, kojemu svi težimo.
Naglasak je na onom prirodnom.

Danas ćemo, međutim, započeti priču o onim metodama, kojima neki pribjegnu onda kada ni dijeta ni vježbanje ne daju željeni rezultat. Prva na redu je ona «najčešće opjevana»: liposukcija. Recimo prvo nešto općenito o njoj.


Definicija

Liposukcija je jedan od najčešćih zahvata u estetskoj kirurgiji. Naziv znači upijanje (sukcija) masti (lipo). Ova tehnika se koristi za preoblikovanje tijela trajnim odstranjivanjem nakupina masnog tkiva. Obično se provodi u donjem dijelu leđa, iznad stražnjice, u stražnjem dijelu natkoljenice, ispod stražnjice, na bokovima i na bočnim stranama stražnjice. Cilj liposukcije je oblikovanje bokova i stražnjice tako da poprime vitak, atletski, proporcionalni izgled.
Liposukcija nije tehnika za gubitak tjelesne težine niti lijek za prekomjernu pretilost. Liposukcija je tehnika koja vam omogućuje odstranjenje masnog tkiva, kojeg se drugačije ne možete riješiti. Dobrobiti liposukcije nisu samo u boljem obliku i proporcijama tijela već i u
povećanju samopouzdanja. Osim toga, s novim oblikom tijela mnoge žene imaju veći poticaj za sportske aktivnosti.


Masno tkivo

Sklonost ka nakupljanju masnog tkiva u bokovima, natkoljenicama i stražnjici odlika je tzv. ženskog ili ginoidnog tipa tijela. Zbog toga su naslage masnog tkiva na ovim dijelovima tijela vrlo otporne na dijete i vježbanje.
Mnogi postaju obeshrabreni nakon što počnu gubiti kilograme, a oblik ovih dijelova tijela ostaje isti. Ukupne proporcije tijela nisu zadovoljavajuće i odjeća ne pristaje dobro. U ovim slučajevima liposukcija uspješno rješava višak masti te pridonosi ravnoteži i simetriji tijela.


Prvi razgovor s liječnikom

Nakon što ste izabrali estetskog kirurga kod kojeg želite obaviti liposukciju, slijedi prvi razgovor tijekom kojeg liječniku govorite o svojim željama glede oblika tijela. Prva posjeta uključuje i davanje informacija o eventualnim preboljenim bolestima, obiteljskim bolestima, funkcijama i navikama, te alergijama na lijekove. Važno je opisati svoje prehrambene navike i fizičku aktivnost. Liječnik će napraviti pregled tijela, procijeniti tonus mišića i masne nakupine na različitim dijelovima tijela.
Važna su i njegova pitanja o promjenama tjelesne mase tijekom cijelog života - tjelesnoj masi u djetinjstvu, pubertetu, nakon poroda. Mijenja li se tjelesna masa često i kakav je učinak dijeta i vježbanja na tjelesnu masu i oblik tijela. Važno je shvatiti kako liposukcija nije sve što treba učiniti za lijepo tijelo. Liposukcijom se mogu odstraniti masni jastučići, ali ako
želite imati zategnuto, gipko i zgodno tijelo, u svoj plan trebate uključiti i promjenu prehrambenih navika i fizičku aktivnost. Idealna kandidatkinja za liposukciju ima slijedeće karakteristike:

- ima masne jastučiće na karakterističnim dijelovima tijela, a koji se ne mogu odstraniti dijetom i vježbanjem
- nije imala ranijih kirurških zahvata na dijelu tijela gdje se obavlja liposukcija
- ima glatku, čvrstu kožu
- ne podliježe čestim promjenama tjelesne mase
- želi preoblikovati tijelo, a ne smršaviti
- nema ozbiljnijih bolesti
- psihološki stabilna
- nepušačica
- dobro informirana o zahvatu
- svjesna je ograničenja zahvata
- ima realna očekivanja od liposukcije


Kako se izvodi liposukcija?

Prije zahvata, liječnik označi dijelove tijela na kojima će se obaviti liposukcija. U venu se postavi venski sustav kroz koji će se davati infuzija kako bi količina tekućine u tijelu ostala ista tijekom zahvata. Zahvat se može izvesti pod općom anestezijom ili kombinacijom sedacije i lokalne anestezije. Za vrijeme zahvata kirurg napravi mali rez, obično na mjestu
pregiba tijela ili nabora kože kako bi bio što manje uočljiv. Kroz taj rez uvodi se cjevčica, kanila, u masno tkivo. Kanila se koristi za razbijanje masnih naslaga i oblikovanje tijela u željene proporcije. Višak masnog tkiva se usisava snažnim vakuum-sustavom koji kožu, krvne žile, mišiće i živce ostavlja neoštećenima.
U masno tkivo se može injicirati fiziološka otopina s adrenalinom i anestetikom koja smanjuje bolove, krvarenje i omogućuje lakše razbijanje masnih naslaga. Ovisno o količini otopine koja se injicira, rabi se Ťsuper-wetť ili Ťtumescenceť tehnika.
Relativno novija metoda koristi se ultrazvukom za razbijanje masnih naslaga (UAL: ultrasound assisted lyposuction). Ovom metodom smanjuje se ozljeda tkiva i krvarenje. Osobito je korisna za dijelove tijela s mnogo vezivnog tkiva.
Ranija, suha metoda liposukcije pri kojoj se nisu koristile otopine tekućine, zahtijevala je opću anesteziju i sve se manje koristi.
Vrsta zahvata ovisi o dijelu tijela s kojeg se odstranjuje mast, količini masti koja se želi odstraniti i iskustvu liječnika s određenom tehnikom.


Trajanje zahvata

Zahvat traje 1-2 h.


Boravak u klinici

Liposukcija obične ne zahtijeva dulji boravak u klinici. Ako je sve prošlo u redu može se napustiti klinika nekoliko sati nakon zahvata. Ukoliko se pojave komplikacije ili potreba za dodatnim zahvatom, može biti potrebno prespavati u klinici kako bi se pratilo stanje.


Nakon zahvata

Bolovi nakon zahvata nisu jaki. Dan ili dva nakon zahvata možete se osjećati umorno, kao nakon napornog vježbanja. Noge i bokovi mogu biti ukočeni, bolni, otečeni, krvariti ili neosjetljivi. Liječnik može propisati antibiotike i analgetike nakon zahvata. Iz operativne rane može viriti cjevčica, dren, kroz koji otječe upalna tekućina. Šavovi se odstranjuju nakon 7-10 dana, osim ako se ne radi o resorptivnim koncima koji se ne vade.
Šest tjedana nakon zahvata na operiranim dijelovima tijela potrebno je nositi čvrsti steznik. Steznik smanjuje bolove i oteklinu te omogućuje oblikovanje tijela.
Otekline i krvi podljevi povlače se najkasnije tri tjedna od zahvata. Kako bi se ubrzao proces cijeljenja i izbjegle komplikacije, potrebno je što prije početi s laganim vježbama. Na posao se možete vratiti nakon nekoliko dana, ako se radi o sjedećem poslu. Naporne fizičke aktivnosti mogu se obavljati nakon 6 tjedana.
Važno je nositi steznik cijelo vrijeme nakon zahvata. On je skriven pod odjećom i s tim ne bi trebalo biti problema. Steznik se nosi onoliko dugo koliko to liječnik odredi.
Rezultati zahvata se vide nakon dva-tri tjedna, a puni učinak može biti vidljiv tek nakon 6-12 mjeseci. Što je više masti uklonjeno, više je vremena potrebno za oblikovanje tijela.


Trajnost rezultata

Masno tkivo je uklonjeno s određenog dijela tijela, što ne znači da se ne možete ponovno udebljati. Pritom se masno tkivo po tijelu raspoređuje ravnomjernije nego prije.
Važno je napomenuti kako starenjem koža postaje manje čvrsta i elastična što dovodi do slabijih rezultata liposukcije u starijoj dobi.


Rizici i ograničenja

Iako se liposukcija često radi i vjerojatno je kako plastični kirurg kojeg ste odabrali ima u tome mnogo iskustva, uvijek postoji određeni rizik od komplikacija.
Nakon zahvata ponekad postoje:
- jamice na operiranoj koži
- kvrge
- neosjetljivost operiranog dijela tijela
- ožiljavanje
- promjena boje kože
- mlohava koža
Ovi problemi mogu se riješiti dodatnim zahvatom.
Nakon UAL liposukcije moguće su opekline kože i tkiva zbog otpora.
Ozbiljnije komplikacije uključuju:
- stvaranje krvnih ugrušaka
- infekcija
- prekomjerni gubitak tekućine
- šok
- nakupljanje tekućine u plućima
- predoziranje lijekovima
Ove, ozbiljnije, komplikacije češće se pojavljuju ako je odstranjeno mnogo masnog tkiva, ako su izvedena dva ili više zahvata te ako je prilikom zahvata korištena opća anestezija.


Pitanja liječniku

Kako biste bili idealna kandidatkinja za liposukciju, jedan od uvjeta je i informiranost o zahvatu. Nakon razgovora s liječnikom, trebali biste obavezno od vašeg liječnika dobiti
odgovore na slijedeća pitanja:

1. Jesu li moje želje realne?
2. Gdje se izvodi zahvat? Koliko traje?
3. Kolika je cijena zahvata?
4. Kojim se postupcima još mogu koristiti kako bih doprinijela učinku
liposukcije?
5. Koja vrsta anestezije se koristi?
6. Kako se vrši kontrola gubitka tekućine tijekom zahvata?
7. Kako će se nakon zahvata pratiti moj oporavak?
8. Kakvo je iskustvo liječnika s liposukcijom: koliko dugo radi liposukciju,
koliko je zahvata obavio u zadnjoj godini?
9. Koliko postotak pacijentica je imao komplikacije?
10. Ako se liposukcijom ne postigne unaprijed dogovoreni učinak, hoće li
liječnik izvesti dodatni zahvat i trebam li ga platiti?
11. Mogu li vidjeti slike "prije" i "poslije" liposukcije drugih pacijentica
tog liječnika?
12. Je li moguće kontaktirati druge žene koje su bile na liposukciji?
13. Mogu li vidjeti zahvat prije nego se odlučim - uživo ili na
video-kazeti?
14. Što mogu očekivati nakon zahvata - kakve bolove, kad se mogu tuširati,
što jesti, kada i kakva fizička aktivnost?
15. Tko će asistirati pri operaciji? Koje su njihove kvalifikacije? Hoće li
moj liječnik izvesti zahvat do kraja?**


A sad malo o iskustvu iz prve ruke.
O mom iskustvu.

Eto ja se mogu pohvalit da sam jedna od starijih blogerica i da sam u blogerskom svijetu susrela i upoznala mnogo divnih ljudi. Ove “loše” blogere koji me tu i tamo pljucnu, na žalost nisam, a baš bih voljela, onako face to face…pa da se pošteno ispljucamo.

Od nedavno sam postala i jedna od urednica ovog divnog bloga, na kojemu su se okupile žene svih dobi… i dimenzija… a sve sa zajedničkim ciljem da smršavimo i ojačamo naš od silnih bezuspješnih pokušaja skidanja kila onemoćali karakter.

Danas vam pišem o liposukciji, ali, da se razumijemo, ne zbog toga što vam to preporučujem, nego da se malo bolje upoznate sa tom metodom iz mojeg iskustva. Nemojte molim vas sada dok ovo budete čitale razmišljati “što sada ona tu priča o nečemu što si ja ne mogu priuštiti”.

Ja npr. ne mogu sebi priuštiti kuću iz snova ali ne znači da ne volim ponekad zaviriti u nju,o njoj sanjariti, a možda i ostvariti jednom moj san.Tko zna, čudni su putevi božji. Isto tako, onog tko posjeduje moju kuću iz snova, ne mrzim…..sretna sam barem što eto dijelimo isti ukus.

Kao prvo budimo iskrene prema sebi, pa recimo koliko puta smo se zagledale u ogledalo i bez obzira na našu dragost koju osjećamo pri tom prema sebi, uvijek ima bar jedan detalj koji nam smeta i samo on nam stoji na putu do našeg potpunog zadovoljstva.

Od malih nogu meni je smetao moj grbavi nos. Pošto u to vrijeme nije bilo plastičnih operacija kod nas ili ih je bilo ali ja nisam imala pojma o tome, nisam o tome ni razmišljala.

Kad sam se doselila u Zagreb sa Dinom, družila sam se sa Ivanom Banfić, koja je u to vrijeme gradila svoju pjevačku karijeru. Bila je zanimljiva, onako duge crne kovrčave kose, crne puti, gotovo kao mulatkinja, i sve bi bilo dobro da nije bila ravna ko daska, sa spuštenim guzicama koje zapravo nije ni imala i nedostatkom visine.

Onda smo se na neko vrijeme slabije viđali, u međuvremenu ona se udala a ja rodila Ellu. Nakon nekoliko godina se sretnemo i ja je jednostavno nisam mogla prepoznati. Cice samo takve , guza na mjestu, sva nekako sužena i oblikovana. I tada mi je rekla da je otišla na plastičnu operaciju, tj,liposukciju i umetanje implantata u cice. Uhvatila se treniranja i sebe dovela do savršenstva. Krenem i ja sa njom trenirati ali moja bikini zona ostajala je mlohava od poroda i nikako se nije vračala na svoje mjesto.

Onda sam odlučila da to brzopotezno sredim liposukcijom a uz put i kvrgu na nosu, a onda da liposukciram i one jastučiće na bedrima…znate, one poznate naše koji se zaljepe. Kad je bal…nek je bal, jel tako?

I tako..odem ja.Napravim sve pretrage i odem vesela ko malo dijete na operaciju. Mislim da su to jedine operacije kada idete veselo i puni iščekivanja. Uglavnom.
Kad je sve bilo gotovo, probudila sam se onako polusjebana od narkoze, sa zavojima na nosu u steznik-hlačama na nogama.
Interesantno, glava me nije boljela ali samo pomicanje nogu i tijela bilo je bolno poput jakog muskulfibera. Nekoliko dana i ja sam bila ponovo ona stara sa podlijevima na licu kao da sam imala bliski susret sa betonskom pločom. Malo ružno za vidjeti ali nema nikakvih bolova. Skidanje tampona iz nosa je bio najneugodniji dio ali sve je prošlo u redu. Skinula sam i konce sa malih otvora kroz koji je prolazila ona grozna kanila za liposukciju. Nakon toga slijedila je limfna drenaža. Naime nakon izvlačenja masnih stanica iz tijela, nastaju male praznine koju ispunjava tekućina odnosno voda. Ona uzrokuje razne nepravilnosti i izbočine ispod kože koje se tretiraju limfnom drenažom i tako istjera višak vode iz tijela.
Nakon mjesec dana nošenja tih steznik-hlača, spremni ste za plažu i pokazivanje, mada se pravi rezultati vide nakon 3 mjeseca.
Grbice nije bilo, nos je postao ravan, jastučići su nestali, celulita nema….znači spremna za novi početak.

Prošle godine, nakon 10 godina, zakucala sam na vrata dr.Glumičića.
Zašto baš kod njega? Zato jer je jako uljudan, stručan i ulijeva veliko povjerenje na osnovu svojih rezultata. Njegovo osoblje, što je jako važan psihološki element, je jako ljubazno i ugodno, do te mjere da bih se ja dolazila liječiti kod njega za svaku pizdariju da je to moguće. Komunikacija je definitivno najvažniji detalj kada biram bilo što u životu.

Snimala se naša emisija, tempo je bio paklen općenito i uz svakodnevne obaveze. Uštedjela sam za renoviranje kupatila. U razgovoru sa kćeri, ona me nagovorila da odem napraviti liposukciju i žrtvujem uređenje kupaone.

-Mama,otiđi i sredi taj šlauf, mučiš se i ništa, kupaona može čekati a tebi godine lete. - rekla je moja Zvjerka iskreno.
Mamino pametno i mudro.

I tako, odluka je pala, već tri dana nakon toga bila sam na operacijskom stolu, ponovno u nekom sretnom išćekivanju, jer sam znala da kad se probudim, odvratnog šlaufa više neće biti.

Što mi se, zapravo, dogodilo?

Dakle kad sam tretirala liposukcijom bikini zonu , ona je od onda ostala zategnuta bez obzira koliko se ja debljala. Međutim, gornji dio trbuha, koji nije bio onda tretiran, jer nije bilo potrebe, počeo se širiti, jer se debljina počela taložiti u tom dijelu. Ne kažem da jedna dobra dijeta i dobar trener ne bi to riješili ali nisam ja Oprah pa da si to mogu priuštiti. Ja zahtijevam dnevni nadzor, jer tada nisam bila dobrog karaktera. Sva moja mučenja bila su uzaludna. Šlauf je virio i virio i nije se dao, a ja sam pizdila.
Sve što obučete, ništa ga ne može prekriti.

Kod trbuha, oporavak traje nekih 10 dana, a mjesec dana je potrebno da svi edemi i otekline nestanu. Dreniranje je potrebno i to svaki dan po mogućnosti.
Da bi se pravi rezultati vidjeli, potrebno je 3-6 mjeseci.
Mislim,vide se oni odmah, ali treba vremena da tijelo poprimi zadani oblik.

U ordinaciju, kada sam došla na zakazani dogovor, sjedilo je jedno dijete od 7 godina kojeg su roditelji doveli da mu riješe problem klempavih ušiju, koje su mu očito pravile problem u školi. Do mene je bila jedna dobro držeća Slovenka u 50-im godinama koja je došla na botox i podizanje cica koje su bile savim lijepe. Tu se našla i jedna majka četvero djece od cca.45 godina, koja je upravo proživljavala ponovnu mladost jer je ušetala u vrućim hlačicama i topiću, sa ćelavim mužem koji je podupirao njenu ideju da se riješi podbratka i mlohavog trbuha., i koja je zadovoljno dobacila kako će joj nakon ove operacije sve prije još više zavidjeti.

Tu je bila još jedna djevojka koja radi u dućanu mješovite robe, koja je upravo podigla kredit u PBZ-u da bi ugradila silikon u cice, te mlada djevojka od 18 godina u pratnji majke, koja je također došla povečati cice, a nešto kasnije došao je jedan ugledni gospodin koji tu dolazi svako malo na Botox inekcije. Dakle, različiti ljudi, različitih platežnih mogučnosti, svi sa jednim ciljem, da izađu iz ordinacije sretni i zadovoljni.

U svakom slučaju, većina njih je jako zadovoljna nakon operacije i ne vidim ništa u tome da ljudi poprave ono što im smeta. Moje je iskustvo dobro, ali nažalost znam da su komplikacije itekako moguće.

Ne želim reći da je odluka za operacijom jednostavna, i da pomalo nalikuje odlasku u trafiku. Bar kod mene to nije bio slučaj. Sve sam moguće internet stranice na tu temu pročitala iako sam već imala iskustva. Nikada nije loše unaprijediti znanje.
Nije lako, ali osjećaj da će te se brzo riješiti nečeg što vam stvara veliki problem itekako olakšava odluku i daje dodatni poticaj da idete prema svom cilju.

S nekih dojelova ženskog tijela, skidanje sala najteži je posao a ponekad i nemoguća misija. Recimo,jastučići koji se pojavljuju sa unutarnje strane bedra, u predjelu žlljezda, ne mogu se tretirati liposukcijom.Za taj dio postoje vježbe koje se moraju svakodnevno raditi kako bi se taj dio eliminirao. Ponekad ženama to ne uspijeva.

Toliko od mene za ovaj put.
Nastavit ćemo slijedeći put.
Vidimo se na istom mjestu slijedeće subote.

Želim vam svima ugodan vikend

Opaljena


**preporučena literatura:

1. Goyen MR. Lifestyle outcomes of tumescent liposuction surgery. Dermatol
Surg. 2002 Jun; 75(6): 1166-7.
2. Lawrence N. Coleman WP 3rd. Liposuction. J Am Acad Dermatol. 2002 Jul;
47(1): 105-8.
3. Lowe NJ. On the safety of liposuction. J Dermatolog Treat. 2001
Dec;12(4):189-90.
4. Prpić I i sur. Kirurgija za medicinare. Školska knjiga - Zagreb, 1995.

- 09:00 - Dodaj komentar (32) - Print - #

0

Rujan 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (9)
Rujan 2007 (5)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (24)
Ožujak 2007 (32)
Veljača 2007 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





AJMO SKUPA?

Ovo je blog svih blogerica i blogera koji žele temeljito promijeniti svoj život ili samo kreću, recimo, na dijetu od... recimo...
BAŠ DANAS!

PRIJAVE ispod zadnjeg, najnovijeg posta.

Pišite nam na:

karakterclub@gmail.com
karakterclub1@gmail.com

Vaše priloge šaljite kao attachmente u Word formatu.


NE PROPUSTITE NAŠU ARHIVU:





UN dijeta
- link

Forum o UN dijeti - link

Drugih 90 dana - link

Recepti Karakter kluba - link



88 ČLANICA KARAKTER CLUBA

Wanda
Lorraine
101 dalmatinka
Nessa
Mala Mu
Malena
Žena s Balkana
Angie
Rahatli
Božica trenutne sreće
Podloga
Daisy Dee
Ledena
Demjan
Rubia
Neni iz bajke
Mama Bahama
Pupak svijeta
Zezalica
Tyche
Red Sonja
Zvrk
wizard lady
Klodica
Sabivena
Atlantik
Vesna
The one
Lafica
Kad kokica pukne
Ivette
Princhipessa
morfin@
Jana
Tedica
Archie The NeZaSiTnA
Tonkabest
Lina-ina
Suncokreta2
DabRicA
tenkgirl
sve za zdravlje
meredith_sa
Luki
mala debeljuca
studentica
YT
Duda
Brevis
Sarajka_djevojka
Bugenvilija
hellion
Kornati53
Windfucker-in memoriam
tAjNe JeDnE wJeShTiCe
Sultanija
trudnica na kvadrat( a nije trudna:))
*pupa*
Roxy6
Dream girl
bise
stella
tanjevka
Bezazlena
kao da je važno
Louise1
omekšivač
modri odsjaj
otherside2
piplica
M.aktualije
Simboli
Tender
Doda
bbw44
MiniMaxine
jg007
Distortion
odlucila sam smrsaviti
Ni na nebu, ni na zemlji
Lafica
Angelina
Carolica
maala
bez karaktera
kia85
kravica(:
Isabel
Andja24
Aura
Kaja

9 ČLANOVA KARAKTER CLUBA

Miško
Ribafish
Holyfighter - vuk samotnjak
Izazov
Sadistico Shy
BMI 37
Dragi Moj Junac
Shinzo
Bez!Komentara
... i ne zamjerite im ako su zli u postovima ili komentarima, jer oni su na dijeti smijeh i jebeno su ponosni na sebe zbog toga!


ČLANOVI RADI ČLANSTVA I POTPORE

Lipa Mare
Penellope
Ljelja
Rudarka
Juliere
brod u boci
...Jani29...
Gali
Orange Boy
tratinchica
Kirshna
Silvija4
Likma
CHOCO
Majstorica
Amberka
loveaddict
Florena
Big mamma

PRAVILA:

1. U klub se primaju samo oni članovi koji zaista imaju višak tjelesne mase. Dakle, to se ne odnosi na one koji su npr. visoki 175 cm, imaju 55 kg, a žele smšaviti na 45. To znači da ne primamo one koji su debeli u glavi. Kod nas se cijene cice i guzice!




Webdesign: T-MARK

Header: RUBY









Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes






Free Website Counters












































































































































































































eXTReMe Tracker