kako_ti_kupus

četvrtak, 18.05.2017.

puži

daklem, vako!

prije 3 dnana san vidija da je geomir objavia sliku puža na spliskom pazaru. to me oma sitilo kako san ka mladi kupus jia puže na gulaš i dalo mi ideju da oden kupit puže. kupija san 2 kila puža i mislija se kako i spremit. prije nego nastavin volija bi da se odma razumimo na početku. kuhanjem sam se počeo bavit prije par godina i ne bi volio da se ovo svati ka neki preserung ali mi je želja to iskustvo podijeliti s vama.

undak, mislin se kako spremit puže. oma mi je prošlo kroz galavu da tribaju bit očišćeni a ne u kućici i da to triba bit neka varijanta toća. sritnen putem prijatelja, nu koincidencije, i pričamo koja mi je nakana, a on kaže da njemu prijatelj sprema puže na dolče garbo. mislin se, ne znan sve u vezi dolče garba pa ću proguglat.

oden guglat i onda kod one kulinarke naiđeš na različitie recepte. jedni ji kuvaju u kućici drugi bez, jedni kažu 45 min, drugi 2 ure. jebate koja disharmonija u ricetama, ka da slušan sabor uživo. oden ko dinke di i ona kaže da se kuvaju 2-3 ure, no svi se slažu u jednom, moraju bit mekani, tako zaključih da je najbitnija mekoća a ne dužina kuvanja. šta se tiće predpripreme znan da smo i ostavljali u vriču o' kumpira 5-15 dana da se ispurgaju, ovi sad kažu da more i 3 dana, a drugi da i se posoli, dinka kaže da i se stavi u rasol priko noći. kako bilo, ja napravija prema svom nahođenju. 2 dana drža da se ispurgaju i još po dana u rasolu, poslin i prokuva u dvi vode sa rasolom i trećon bez.

u onoj prvoj bilo je pine ka da si na morskome žalu di čarlija vjetrić mio, mora san kacijolon vadit pinu, druge dvi su bile sa vrlo malo pine, i onda slidi pepanje sa čiščenjen. kažu iglicon i izvadit iz kućice i očistit do stopala, prova pa pukne. undak se sitin i uzmen šefukinu pincetu za obrve, ide, jebate ki podmazano. najpepavije je očistit stopalo. aj dobro, sve to sredija i kad san izvaga produkt ispalo da je od 2 kila puža ostalo 25 dkg, nije nešto al čovika veseli.

prethodno pripremija 1 kapulu, 4 prsta poriluka narezanog na polumisec, btw taman mu je mijena, 3 češnja luka, jednu kavenu žlicu temeljca od povrča rastopija u vriloj vodi, prodinsta i uvalija puže, doda cca 1-2 dc pome pasate i zalija temeljcem, ostavija nešto za poslin, pustija da se pirja jednu uru vrimena i uvalija ona tri češnja luka, prstohvat (iako neznan šta in to znači jer neko ima urarske prste a drugi pak kovačke) kurkume, papra po želji, soli da ne bude prislano, 2 klinčića i mažurana, pustija da se u jušnoj atmosferi pirja 10-ak min dok se toć malo ne reducira, kuša koliko su puži smekšali i nalija bilog vina cca 1,5 dc, ostalo san popija, pustija da alkohol ispari, iz puža of kors, i dokuha dok se toć nije reducira a puži postali ka puina, skuva penete (može i štago drugog, njoke, kako kome drago) i sa čekan komentar šefike jerbo su nojzi puži do naza par godina bili bljak. pošto ona radi jutro a ja popodne nećemo se vidit pa ću vas obavijestit naknadno :)

18.05.2017. u 13:04 • 13 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2017 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Kolovoz 2017 (5)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (8)
Svibanj 2017 (4)
Travanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (3)
Veljača 2017 (10)
Siječanj 2017 (7)
Prosinac 2016 (5)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (8)
Rujan 2016 (7)
Kolovoz 2016 (7)
Srpanj 2016 (10)
Lipanj 2016 (4)
Svibanj 2016 (8)
Travanj 2016 (3)
Ožujak 2016 (8)
Veljača 2016 (8)
Siječanj 2016 (8)

Opis bloga

svekolike konteplacije o smješnoj strani povijesti i inim stvarima

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se