Kabala

30.01.2006., ponedjeljak

Kabala borbe, napisao Lazer Gurkow

Ovotjedna paraša otpočinje B-žjom zapovijedi Mošeu da dođe Faraonu i naloži mu da oslobodi Židovski narod od ropstva. Zašto je B-g rekao Mošeu da dođe k Faraonu a ne da otiđe Faraonu? Zohar odgovara da su Faraonova aura i moć nadvladale Mošea, te se on bojao ući u Faraonove odaje. B-g je tada uzeo Mošea za ruku i pozvao ga da dođe (zajedno samnom) k Faraonu.

Suprotnost iznutra

Zohar također uči da sila da se suprotstavi B-gu dolazi upravo od samoga B-ga. Mi ljudi izabiremo da li ćemo upotrijebiti silu koju nam je darovao B-g da služimo njemu ili ćemo silu koju nam on daje iskoristiti da mu se suprotstavimo. Faraonovo suprotstavljanje B-gu bilo je žestoko. Da bi u tome uspio on je nesvjesno uposlio intenzivna područja B-žanske sile.

U tom smislu hebrejska riječ Faraon prevodi se kao "otkriven", odnosno neobrađena B-žja moć da otkrije svoj sjaj. Upravo ista ona moć koja omogućava B-gu da otkrije svoj sjaj, omogućuje B-gu da sakrije (povuče natrag) svoj sjaj, dajući na taj način čovjeku moć da ospori njegovo postojanje. I to je upravo ono što je Faraon izabrao učiniti.

Kada je Moše ušao u Faraonove odaje, preplavila ga je moćna božanstvena aura, iako nitko drugi u prostoriji, uključujući i Faraona, nije to bio u stanju osjetiti. B-g ga je tada uzeo za ruku i pozvao da ponovno uđe. Ovaj poziv je osnažio Mošea da se suoči s Faraonom i na kraju doveo do posljednje tri pošasti, koje su djelovale poput nagovještaja Židovskog izbavljenja.

Razmišljanje

U služenju B-gu često snažne prepreke ometaju naš put. Naprimjer, šef se zaprijeti da će nas otpustiti ukoliko ne pristanemo raditi na Šabat. Reprezentativna tvrtka odbija nas zaposliti dok ne prihvatimo da ćemo jesti na njihovim ne-košer domjencima. Bliska prijateljica spremna nas je odbaciti ako otkrije da se držimo zakona o obiteljskoj čistoći. Možemo li se i mi, također, suočiti s našim preprekama i odvažno živjeti prema našim načelima i vrijednostima? Tko zna, možda je baš to nagovještaj našeg vlastitog izbavljenja!

25.01.2006., srijeda

S kabalom oprezno!

Literaturu o kabali treba koristiti s krajnjim oprezom. Postoji puno previše literature pod imenom "kabala" koji nemaju ništa zajedničko s istinskim Židovskim učenjem o tom predmetu.
Za one koji se kabalom žele baviti na akademskom nivou preporučujem djela profesora Gershom Scholema, čija su djela prihvaćena kako od strane Židova tako i od nežidova.
Za osobni i iskustveni pristup židovskom misticizmu i kabali tu su radovi Aryeh Kaplana.

Sljedeći mjesec >>