LATINSKA AMERIKA

četvrtak, 29.11.2007.

Šest bolivijskih pokrajina u štrajku

Šest od devet pokrajina u Boliviji štrajka protiv lijeve vlade predsjednika Eva Moralesa, nezadovoljne nacrtom Ustava koji je u subotu prihvaćen u odsutnosti oporbenih zastupnika.
Poljodjelska pokrajina Pando na sjeveru zemlje stupila je u štrajk, dok se Santa Cruz, na istoku zemlje, Tarija, na jugu, Beni, na sjeveru, Cochabamba, u središtu i Chuquisaca, na jugoistoku, tek spremaju na 48-satni štrajk.

U štrajku sudjeluju najbogatije pokrajine koje posjeduju 80 posto nacionalnog bogatstva ove najsiromašnije zemlje u Južnoj Americi.

Guverneri se općenito protive politici socijalističke vlade predsjednika Eva Moralesa, prvog predsjednika države koji je indijanskog podrijetla.

Oni napose odbacuju nacrt Ustava prihvaćen u na glasovanju u predgrađu grada Sucrea, koje je oporba bojkotirala. Tim se dokumentom želi uvesti prenamjena dijela poreznih prihoda od nafte za isplatu mirovina najsiromašnijima.

Stanovnici Sucrea protive se reformi Ustava i žele da taj grad opet bude prijestolnica Bolivije, što je bio do građanskog rata u 19. stoljeću.

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #