LATINSKA AMERIKA

petak, 02.11.2007.

ARGENTINA ZA PREDSJEDNICU IZABRALA PRVU DAMU CRISTINU FERNANDEZ

BUENOS AIRES, 29. listopada 2007. (Hina/AFP) -
Argentinska prva dama Cristina Fernandez pobjednica je predsjedničkih izbora već u prvome krugu, pokazuju u ponedjeljak prebrojani glasovi, što je potpora birača politici predsjednika Nestora Kirchnera čiji se mandat poklopio s gospodarskim oporavkom.

Senatorica Cristina Fernandez (54), koja je dvadeset godina zajedno sa suprugom uključena u politiku u taboru peronista, postaje prva žena predsjednica Argentine izabrana na izborima.




Na temelju 88 posto dosad prebrojanih glasova Fernandez je na izborima u nedjelju osvojila 44,14 posto, a na drugome je mjestu kršćanska liberalka Elisa Carrio s dosad osvojenih 23,26 posto.

Bivši ministar gospodarstva Roberto Lavagna, kojega je Kirchner smijenio 2005., dobio je 17,17 posto glasova.
"Uvjerljivo smo pobijedili", izjavila je Fernandez u nedjelju navečer i rabila osobnu zamjenicu "mi", stojeći uz svojega supruga.

Glasovanje u nedjelju pokazalo se tako kao reizbor, odnosno referendum kojim su Argentinci poduprli politiku Nestora Kirchnera proteklih godina u kojima je, nakon gospodarskog kraha 2001., zemlja krenula putem oporavka uz snažan rast od 8 do 9 posto.

Svi instituti prognozirali su pobjedu Fernandez, koja nije jasno naznačila kakvu politiku kani voditi, već je samo obećavala kontinuitet.

"Gospodarstvo je bila središnja tema ovih izbora", sažeo je izborne rezultate u izjavi za javnu televiziju Joaquin Morales Sola, analitičar i uvodnik dnevnik La Nacion.

Fernandez će morati, međutim, brzo odgovoriti na težnje birača zabrinutih rastom cijena i nesigurnošću, a to pitanje u kampanji ona uopće nije dotaknula.

Fernandez će biti prva izabrana predsjednica Argentine, ali ne i prva žena šef države. Isabel Peron, treća supruga predsjednika Juana Perona, obnašala je dužnost potpredsjednice i postala predsjednicom 1974. godine nakon suprugove smrti.

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #