LATINSKA AMERIKA

petak, 26.10.2007.

OPORAVLJENA NAKON FINANCIJSKOG SLOMA, ARGENTINA BIRA PREDSJEDNIKA(CU)

ZAGREB, 25. listopada 2007. (Hina) -
Argentina, koja je nakon financijskog kraha 2001., uspjela ostvariti začudan gospodarski rast, u nedjelju bira nasljednika predsjedniku Nestoru Kirchneru, a najviše izgleda u pobjedu ima njegova supruga koju mediji rado uspoređuju s njezinom američkom kolegicom Hillary Clinton.

Po eleganciji, skupoj odjeći i opsesiji izgledom, 54-godišnja Cristina Fernandez de Kirchner podsjeća na argentinsku ikonu Evu Peron, obožavanu i 55 godina nakon smrti, ali ne krije divljenje prema senatorici Clinton koja želi postati kandidatkinja demokrata za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama.

Predizborne ankete govore da će Fernandez, iz kruga peronista (lijevi centar) kojemu pripada i njezin suprug, kao i bivši predsjednik Carlos Menem, pobijediti u prvome krugu 28. listopada.

Drukčijem ishodu nada se parlamentarna zastupnica Elisa Carrio, kojoj ankete prognoziraju od 14,5 do 17 posto glasova.

Prema argentinskom izbornom sustavu u prvome krugu pobjeđuje kandidat s 45 posto prikupljenih glasova ili 40 posto ako je sljedeći kandidat dobio barem 10 posto manje.

Odlična govornica, rezolutna i autoritativna Fernandez diskretno naznačuje reforme, no najviše obećava nastavak politike svoga supruga čiji se mandat poklopio s izlaskom Argentine iz najveće krize.

"Novost promjene jest da ću ići u istome smjeru", ali jačat ću akumulaciju i "društveno uključenje" (siromašnih slojeva) poručuje Fernandez čiji je glavni izborni adut, slažu se analitičari, kontinuitet vladavine njezina supruga obilježene snažnim rastom.

Najpoznatija rečenica Elise Carrio (49), koju analitičari svrstavaju u lijevi centar, ali se ona izjašnjava liberalnom kršćankom, jest "Vlada (Nestora Kirchnera) pokazuje korumpiranost 100 posto".

Odvjetnica porijeklom iz radikalne obitelji protivne peronistima, Carrio se drugi put natječe na predsjedničkim izborima i u želji da se pomakne udesno u svoj krug je privukla i ljude s desnog centra.

Popularnost je stekla obećanjem borbe protiv korupcije, obećanjem transparetnosti i smanjenja jaza između siromašnih i bogatih.

"Političarima ne treba vjerovati", poručio je u kampanji Roberto Lavagna, kojega drže ocem gospodarskog oporavka nakon krize 2001.

Ekonomist Lavagna (65), obećava čvrsto gospodarstvo uz stvaranje radnih mjesta i smanjenje inflacije, a vladi, čiji je član bio do 2005., zamjera da je izgubila smjer i uništila gospodarske uspjehe iz prethodnih godina, da manipulira brojkom inflacije i da se nije dovoljno borila protiv socijalne nejednakosti.

Biračima je privlačno njegovo obećanje gospodarskog oporavka i vještina pregovaranja s financijskim institucijama u restrukturiranju argentinskog duga, no teže će ih uvjeriti u svoje političke sposobnosti.

Ricardo Lopez Murphy (56), jedini kandidat desnog centra na izborima, obećava stvarati radna mjesta i jednake mogućnosti za sve, veću transparentnost u upravljanju i prioritet u borbi protiv nesigurnosti radnih mjesta.

Ekonomist Lopez Murphy ima dugu sveučilišnu i paralelnu politiku karijeru, no izuzetno je kratko bio ministar obrane i gospodarstva u vladi predsjednika Fernanda de La Rue te kandidat na predsjedničkim izborima 2003.

Ukupno se natječe 14 kandidata, ali na 16 lista zato što se na tri liste natječe Jorge Sobisch, koji vuče hrvatsko podrijetlo, kao što je i predsjednik Nestor Kirchner (po majci). Sobisch je nekim skandalima obilježen guverner Neuquena, grada s 250.000 stanovnika u Patagoniji, regiji u kojoj živi pet posto od 40 milijuna Argentinaca, ali bogatoj plinom i vodom te pojedinci zagovaraju njezino otcijepljenje.

Argentina na 2.766.890 četvornih kilometara općenito obiluje prirodnim bogatstvima, obrazovanim stanovništvom, poljoprivrednim sektorom okrenutim izvozu i raznorodnom industrijom, no iako je prije stotinu godina bila jedna od najbogatijih država, glavninu 20. stoljeća proživjela je u gospodarskim krizama, visokoj inflaciji, gomilanju vanjskog duga i fiskalnog deficita, bijega kapitala iz zemlje i nepovjerenju stranih ulagača.

Godine 2001., Argentina je doživjela financijski krah iz kojeg se uspjela izvući i danas bilježi začudan rast od 8,5 posto (2006.), ali oporavak ostaje krhak zbog inflacije koja se počela vraćati 2005., te nepovjerenja ulagača, tvrde ekonomisti.

Danas Argentina ima BDP po glavi stanovnika od 15.200 USD, a od 2003. je uspjela povećati BDP za oko 45 posto, uvesti reda u javne financije i početi otplaćivati vanjski dug od 81,8 milijardi dolara.

Nezaposlenost je pala ispod 10 posto nakon 20 posto u jeku krize, no siromaštvo, koje je 2002. zahvatilo polovicu stanovništva i dalje pogađa 30 posto Argentinaca.

Napredak Argentina duguje procvatu izvoza svojih poljoprivrednih sirovina: soje, kukuruza i žita, kojih je najveći proizvođač u svijetu, ali da bi privukla ulagače nova vlada mora učvrstiti njihovo povjerenje, stv oriti povoljniju klimu za investicije. Jedan od pokazatelja promjena bilo bi brzo zaključenje sporazuma s Pariškim klubom za otplatu dijela argentinskog duga od 6,5 milijardi dolara.

- 18:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #