LATINSKA AMERIKA

četvrtak, 25.10.2007.

Studentima dosta Chavezove diktature

CARACAS - Oko 20.000 venezuelanskih studenata prosvjedovalo je danas u Caracasu protiv predsjednika Huga Chaveza i njegova prijedloga ustavnih reformi koje bi ograničile građanske slobode.

Studenti, koji su izvikivali parole “reforma ne, demokracija da”, na policiju su bacali boce i kamenje, a interventna policija i Nacionalna garda uzvraćali su suzavcem. U jednom su trenutku izbili sukobi prosvjednika s manjom skupinom koja se okupila u znak potpore Chavezu, a vođa studenata Stalin Gonzales rekao je da je najmanje pet studenata lakše ozlijeđeno.

Nekoliko stotina pripadnika interventne policije i Nacionalne garde zaustavilo je studente dvije ulice od Nacionalne skupštine koja ovih dana planira usvojiti 67 amandmana na Ustav: 33 je zatražio predsjednik Chavez, a zastupnici su dodali još 35. Usvoji li Skupština sve amandmane, vlada će dobiti kontrolu nad središnjom bankom, stvorit će se novi oblici društvenog vlasništva, a Venezuela bi se definirala kao “socio-ekonomski režim”, utemeljen na socijalističkim i humanističkim principima te “pravednoj raspodjeli bogatstva”.

Mandat predsjednika produljio bi se sa šest na sedam godina, a ograničenja na broj mandata bi se ukinula te bi se Chavez, kojemu treći mandat istječe 2012. godine, mogao kandidirati koliko god puta želi, ali i formirati nove provincije ili ukidati postojeće, imenovati njihove vlasti i unapređivati pripadnike oružanih snaga.

Studente i aktiviste za ljudska prava najviše brine amandman prema kojemu bi predsjednik, proglasi li izvanredno stanje, mogao ukinuti dio građanskih prava te, primjerice, uhićivati građane bez ikakvih optužbi.

Na dodatno promišljanje o tom amandmanu ovaj je tjedan pozvao i javni pravobranitelj German Mundarain, Chavezov blizak saveznik, a i katolički lideri upozorili su da bi takve promjene kršile osnovna ljudska prava. - Oni tvrde da su reforme moralno neprihvatljive. Oni su ti koji su moralno neprihvatljivi - rekao je Chavez na kritike katoličkih lidera. Postrojbe Nacionalne garde danas su ipak sprovele skupinu od osam predstavnika studenata u Nacionalnu skupštinu gdje su zastupnicima predali dokument sa svojim zahtjevima.

Kongresnik Calixto Ortega, koji se smatra Chavezovim pristašom, za državnu je televiziju rekao da će prigovori studenata biti uzeti u obzir pri odlučivanju o reformama za koje Chavez tvrdi da su demokratske i nužne radi ubrzanja prijelaza Venezuele u socijalistički sustav.

Kongresnik Calixto Ortega, koji se smatra Chavezovim pristašom, za državnu je televiziju rekao da će prigovori studenata biti uzeti u obzir pri odlučivanju o reformama za koje Chavez tvrdi da su demokratske i nužne radi ubrzanja prijelaza Venezuele u socijalistički sustav.

- 11:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #