LATINSKA AMERIKA

ponedjeljak, 15.10.2007.

ARGENTINA: PRVI SVEĆENIK OSUĐEN ZA ZLOČINE TIJEKOM DIKTATURE

LA PLATA, 10. listopada 2007. (Hina/AFP) -
Argentinsko pravosuđe osudilo je u utorak katoličkog svećenika na doživotnu zatvorsku kaznu zbog kršenja ljudskih prava počinjenih tijekom vojne diktature (1976.-83.), što je presedan u povijesti zemlje.

Presudu je popratilo odobravanje prisutnih u malenoj dvorani suda u La Plati, 57 km od Buenos Airesa, gdje je suđenje počelo 5. srpnja. Predstavnice Majki s Trga Mayo, organizacije koju su tijekom diktature osnovale majke "nestalih", ustale su čim su saznale presudu kako bi izrazile zadovoljstvo.
Nekoliko sati ranije, odvjetnici nekadašnjeg policijskog kapelana pokrajine Buenos Aires, gdje se nalazi La Plata, zatražili su njegovo oslobađanje, ocjenjujući nedovoljnima dokaze o njegovoj krivici. Svećenik Cristian Won Vernich odgovarao je na optužbe o suučesništvu u sedam ubojstava, 31 slučaju mučenja i 42 otmice u pokrajini Buenos Aires. Optužba i tužiteljstvo sa svoje su strane zahtijevali u ponedjeljak doživotni zatvor za tog svećenika, uhićenog 2003.
Nekadašnji policijski kapelan, neko vrijeme sklonjen u Čileu, bio je suradnik i ispovjednik šefa policije te pokrajine Ramona Campsa, jednog od glavnih krvnika vojne diktature.

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #