Imala je sve a nije mogla ni znala uzeti ništa

„A thing of beauty is a joy forever“
John Keats'

Gia Marie Carangi rođena je u Philadelphiji 1960. Kao sedamnaestogodišnjakinja napušta rodnu Philadelphiju i odlazi u New York gdje ubrzo započinje karijeru modela. Već u ranim osamdesetim postaje legendom modne industrije.
U New Yorku Gia upoznaje svoju najveću ljubav, djevojku Lindu s kojom kasnije ima lezbijski odnos. Linda će do posljednjih trenutaka Gijinog života biti kraljica njenog usamljenog srca.
Tijekom svoje karijere masovno traženog i uspješnog modela, Gia svoju ljepotu sve više odaje drogi. Postaje ovisnica o heroinu, lakim narkoticima i drugim sličnim opijatima, zbog čega završava na klinici za odvikavanje, a kao model dolazi na loš glas polako gubeći svoj sjaj, ljepotu, a ujedno i slavu.

„Svaki model ima trenutak svoje slave. Misli se na one uspješne djevojke. A hoće li taj svoj trenutak slave pretvoriti u karijeru… To se naziva kockanjem, zar ne? Trenutak je vrlo kratak. Dođe i ode, kao i većina ovih djevojaka. Ovdje su, pa nestanu…“
(Mike Mansfield, Largo agencija)

Rastrgana između stalnog povratka drogi, ljubavi prema Lindi i nerazriješenog odnosa s majkom Kathleen, Gia sve dublje pada u samoću i jad, očajnički tražeći da ju netko voli, tražeći ljubav… tražeći spas.

„Poput malog psića koji vapi za svojom majkom: Voli me! Voli me! Voli me! … I jesam. Jesam… Odmah sam ju zavoljela.“
(Linda)

Nedugo zatim liječnici otkrivaju da Gia boluje od upale pluća i tada nepoznate bolesti AIDS-a.
Umire u 26-oj godini života.
Film Gia (Too Beautiful To Die, Too Wild To Live) s Angelinom Jolie u glavnoj ulozi, istinita je priča o usponu i padu prvog američkog supermodela, ali i priča o jednoj od prvih žena umrle od AIDS-a.

„Izvana je bila agresivna i snažna, a iznutra nesigurna i usamljena.“
(xoxo)

Gia je već kao mlada djevojka ostvarila snove mnogih djevojaka pojavivši se na naslovnici Voguea i Cosmopolitana. Njezina nekontrolirana želja za zabavom dovela ju je do tragičnog završetka, a njezina karijera supermodela završila je jednako naglo kao što je i počela.

…heaven on earth
back again
into
under
far in between
through it
in it
and above…
Life and death, energy and peace, if I stop today it was still worth it. Even the terrible mistakes, that I have made and would have unmade if I could.
The pains that have burned me and scarred my soul, it was worth it for having been allowed to walk where I've walked.
Which was to hell on earth, heaven on earth, back again, into, under, far in between, through it, in it and above...

From the journal of
GIA MARIE CARANGI
1960 – 1986






Gia, too beautiful to die, too wild to live.

P.S. Film zaista vrijedi pogledati!

četvrtak, 09.12.2010. | komentiraj 6 |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.